Biale miejsce jest od strony tej blaszki w obudowie filtra wiectam nie ida syfy. Nie wiem jak wygladal filtr podczas poprzedniej wymiany bo zlecilem to mechanikowi. Czy taki filtr dyskretnie mi przypomina ze turbo konczy zywot? Dodam ze oleju nie dolewalem ani grama- nie bylo takiej potrzeby.
Skoro nie dolałeś ani grama oleju to jak może kończyć sie turbosprężarka. Ja wymieniam filtr co 10 tysiecy,a ty to jak tam chcesz ale jak dla mnie taki przebieg przy którym go wymieniasz to przesada,troche za duzo.
O turbinę raczej bym się nie martwił, olej na filtrze może świadczyć o przedmuchu ze skrzyni korbowej. Sprawdź co się dzieje jak odkręcisz korek wlewu oleju na zapalonym silniku. Może na początek spróbuj wyczyścić filtr odmy, temat opisywany na forum. Pietrek525 nie przesadzaj, po 14k km filtr powinien wyglądać jak nowy.
Też można, producenci filtrów zalecają wymianę, co 20-30k km, ale nie o to chodzi. Nie neguję częstości wymiany filtra, sam to robię razem z wymianą oleju, czyli co 12-15k km. Nie zdarzyło mi się jeszcze wyjąc filtra nawet w połowie tak zabrudzonego jak ta jaśniejsza część na zdjęciu. Bez napinki kolego, sory jeśli cię uraziłem.
Bart spoko nie uraziles mnie,ja wole dmuchac na zimne,i wymieniam olej razem z filtrami co 10 tys,a z tym syfem na filtrze to moze byc tak jak piszesz filtr skrzyni korbowej jest do czyszczenia.
Mysle ze kwestia czestosci wymiany filtra nie jest tu istotna- wymieniam tak czesto jak uznam- i tak producent dopuszcza zadziej. Dzieki za rady dot. odmy.
Zwykły "zasyfiony" filtr... Oczywiste jest, że w zależności od warunków jazdy zabrudzenie po określonym przebiegu może wyglądać różnie.
Ja bym jednak miał na celowniku mechanika, któremu zleciłeś poprzednio wymianę...
Filtr kupilem boscha a wg faktur poprzedni byl filtron. W puszce siedzial bosch, stad jestem pewien ze zostal wymieniony. Przeciwpylkowy tez wjalem boscha a skoro ten wymienili (w koncu dostep nie najlatwiejszy) to filtr powietrza tym bardziej. Dodam ze filtr jest zabrudzony olejem co, mialem nadzieje, widac na foto. Nie jest to zwyczajnie zasyfiony filtr. Jak smigalem Astra F 1,7 isuzu to filterki byly zawsze czysciutkie przy zmianie. Biore na celownik odme. Dzieki
Co do tego filtra to powiem, że u mnie jest podobnie tylko po 10 tyś km filtr był ( odwrotnie zabrudzony - mniej czarnego więcej białego ) to logiczne, że się zabrudzi bliżej wlotu powietrza, po za tym słuszna uwaga dot. odmy - dmucha prosto na filtr. Z turbiną to spokojnie, jak nie bierze oleju to powinna być ok. PZDR
BMW doszedłem do wniosku, że jazda samochodem jest całkiem przyjemna, pora na prawo jazdy...