e34tds. padnieta pompa po paliwie BIO

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
gmyrekE34525tds
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: gmyrekE34525tds »

witam.nic konkretnego na ten temat nie znalazlem w szukajce wiec pozwolilem sobie założyć nowy temat. Otóż mój problem polega na tym ze przez jakies 2 miesiące ok. 7 000 km. śmigalem moją becią na paliwie BIO, po pierwszym tankowaniu nie czułem zbytnio żeby autko jeździło inaczej niż na normalnym napedzie,wiec dlatego tankowałem BIO az do chwili kiedy zaczeły puszczac przewody przelewowe, nie mogłem sobie z nimi poradzic bo co chwila puszczał nastepny a najczesciej na wtrysku sterujacym co okazało sie ze to nie przelewy tylko wtrysk sterujacy sie rozszczelnił tzn.obudowa cewki , od tej pory betka zaczela cieżko palic na zimnym a jeszcze gorzej na ciepłym nawet po uszczelnieniu wtrysku,co wcześniej palila na dotyk(była regenerowana jakies 60-70 tys. km. do tyłu.wyczytałem na forum i zrobilem prosty test pompy,kiedy silnik był ciepły po polaniu wodą głowiczki pompy autko o wiele lepiej zapaliło. koledzy głównie chodzi o to czy droga może byc jej kolejna regeneracja , czy może lepiej kupic używaną, której dają 3miesięczna gwarancje rozruchową???
nie jestem fachowcem, ale może tylko jakies uszczelki w pompie czy coś sie roztopiły od tego dziadostwa tak jak było z wtryskiem i naprawa nie bedzię kosztowna. PROSZĘ O POMOC
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Kolejna regeneracja będzie kosztowała podobnie do poprzedniej... jak dobrze poszukasz w tysiącu powinno się zamknąć... jak słabo poszukasz może zamkniesz w kwocie 3 tysięcy...

Używana pompa to kot w worku - kosztuje mniej... ale nie wiadomo czy za miesiąc nie będzie trzeba regenerować... 3 miesiące gwarancji to pic na wodę.
Dawit000
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Dawit000 »

Powiedz jaki masz numer pompy bo mam do sprzedania idealną pompe do tds z końcówką 994. Na zimnym i ciepłym odpala na strzał. Na Ciepłym autko pali z pół obrotu.
Awatar użytkownika
gmyrekE34525tds
Bywalec

kurcze jak juz pisalem zadny ze mnie fachowiec, ale jutro rano spojrze na tabliczke znamionowa czy to jest 994. wiem ze jest jakas roznica miedzy koncowka z zasilajacym paliwem ze moze wychodzic do gory lub w bok u mnie jest w bok, no ale tak czy inaczej jutro to sprawdze. o co do warsztatow naprawiajacych pompy to objezdzilem dzis trzy i w jednym gosciu powiedzial ze pompa ni nadaje sie do regeneracji o nic go juz nie pytalem tylko pojechalem dalej, nastepny mechanik powiedzial ze wystarczy glowiczke wymienic a trzeci ze trzeba cala regenerowac, ale co oni moga wiedziec jak pompa jest caly czas w aucie a nie na warsztacie.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Hehehehe... no drugi i trzeci byli bardzo blisko... wymiana głowiczki to tak jak by powiedzieć, że silnik jest całkiem spoko... trzeba tylko wymienić tłoki...

Formalnie to do wymiany masz tłoko-rozdzielacz i głowiczkę (jedno z drugim współpracuje i stanowi zestaw). Przy okazji tej operacji trzeba wymienić tuleje wałka napędowego i uszczelki.

Potocznie nazywa się to regeneracją pompy. Po więcej informacji - przejrzyj forum... było bardzo szeroko opisywane.
Awatar użytkownika
gmyrekE34525tds
Bywalec

pare dni temu zaprowadzilem autko do warsztatu specjalizujacego sie regenerowaniem pomp,dzis odebralem bawarke i jestem bardzo zadowolony na zimnym jak i na cieplym pali na dotyk. z wyjeciem,wlozeniem, ze zregenerowaniem pompy i ustawieniem katu wtrysku zaplacilem 650 zl. :D
dj cross
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: dj cross »

Tak na marginesie...
To ja na bio-ester zrobiłem już 20tys i po regeneracji pompy...
Kłopotów ze wtryskiem czy dpalaniem niema (no chyba że z uwagi na lichy akumalator)
Żadnch wycieków itp o czym kolega wspominał...
Fakt była jedna usterka ale raczej niezwiązana z tematem,a mianowicie turbo zaczeło siorpać olej..
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Kontakt:

Post autor: ded »

Ja tez watpie zeby bio wykonczylo pompe. Przedzej stawialbym na niefachowa regeneracje lub wrecz oszustwo. Pompa moze i jest slabym punktem tych jednostek napedowych ale solidnie zregenerowana powinna 200-300 tys przelatac. A 650zl za "regeneracje" to pewnie wymiana podstawowych uszczelek i to w najlepszym przypadku.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

W CR biopaliwo może Ci się odbić czkawką, ale w TDSie bardzo mało prawdopodobne. Chyba że jeździłeś tylko na chrzczonym biopaliwie cały czas i obroty Ci nie schodzą poniżej 3,5k przy spokojnej jeździe. :D
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Dominik86
Bywalec
Seria: E46
Model: 330d
Rocznik: 2000

Post autor: Dominik86 »

w instrukcji do m57 jest napisane zeby nie lać BIOszkodnikow, ale w starszych konstrukcjach pewnie nie robi aż tak...
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

O ile mnie pamięć nie myli to BMW w ogóle nie zaleca do swoich silników paliw BIO. Do m41/m51 również.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Literatura sobie, a praktyka mówi, że M51 znacznie przewyższa tolerancją M57. :] Co nie zmienia faktu, że nie lubimy "ekologicznego szmelcu", a przynajmniej nie w paliwie. BMW - Bio Mówimy Won. ;]
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ