e36 325tds - tarcie podczas skręcania

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
jedrek61
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubelskie

e36 325tds - tarcie podczas skręcania

Post autor: jedrek61 »

Witam koledzy w piątek miałem stłuczkę:( nie z mojej winy jadąc drogą z pierwszeństwem wyjechał na mnie koleś z podwórka i uderzył centralnie w tylne lewe koło. blacharka to pikuś ale jest coś nie tak z hamulcami ponieważ gdyż ostro hamuję nosi mi tyłem:( a druga sprawa to podczas jazdy na radzie coś trze w tym kole. Co to może być? nie mogę nic zaczepiać ponieważ czekam na rzeczoznawcę a wiadomo jak to z nimi jest a chciał bym się dowiedzieć czego się spodziewać i znać mniej więcej koszty. Pozdrawiam
jędruś
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Podlaskie

tarcie podczas skręcania. e36 325tds.

Post autor: bÅ‚ażej21 »

Może skrzywił ci wahacz lub także naruszył piastę
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
tl
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

tarcie podczas skręcania. e36 325tds.

Post autor: tl »

Po1, tak jak pisze kolega wyzej, najprawdopodobnie skrzywieniu ulegl wahacz, piasta mogla tez to odczuc i lozyzko moze miec luzy stad tarcia/harczenia/inne dziewne dzwieki.
Po2, na pewno nie masz poprawnej geometri (nie mowiac juz o zbierznosci...) i stad owe bujanie/sciaganie tylu przy hamowaniu. Nawet na sporych koleinach przy wiekszych predkosciach buja co?
Po3, a moze buja Ci tylem tez przez to, ze hamuje Ci poprawnie tylko na nieuderzone kolo?

Sprawdz wahacz, sprezyne, amor, osadzenie amora w gniezdzie, obadaj tarcze i piaste. Najlepiej wjedz na szarpaki i tam wszystko stanie sie jasne.

A rzeczoznawcy powiedz wszystko co Ci dolega, a najlepiej to pojedz z nim do warsztatu by wszystko szczegolowo obejrzec.

PS.
Na geometri wyjdzie czy auto jest proste, bo mogla wygiac sie przedluznica :( Ale to najgorszy scenariusz... Istotne jest to jak mocno Cie uderzyl.
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
ODPOWIEDZ