e39 525tds Touring - nic nie działa w tylnej klapie

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 530d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

e39 525tds Touring - nic nie działa w tylnej klapie

Post autor: TDSik »

Witam.
Niedawno kupiłem kolejnego TDSika jest to kombi i od samego początku mam problem z tylną klapą a mianowicie nie działa tylna wycieraczka ani spryskiwacz oraz otwieranie klapy i tylnej szyby, wszystkie bezpieczniki całe, nie sprawdzałem tylko czy prąd dochodzi do klapy, otwieram klapę z kluczyka. Po zdjęciu osłony klapy od środka były dwie nie podłączone kostki, po podłączeniu okazało się że teraz przy otwieraniu bagażnika kluczykiem zamykają się wszystkie drzwi centralem i muszę później otwierać normalnie drzwiami. Nie działa jeszcze otwieranie drzwi od kierowcy z kluczyka a zamykanie działa, nie mam pilota do centralnego zamka. Czy może ktoś z was miał już taką przygodę?? jeżeli tak to proszę o podpowiedzi itd i będę coś w tym temacie działał.. Pozdrawiam 8)
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Awatar użytkownika
Waski
Bywalec
Seria: E38
Model: 730d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Nic nie działa w tylnej klapie 525 TDS Touring

Post autor: Waski »

Kolego, rozetnij pancerze które osłaniają kable tam gdzie masz zawiasy od tylnej klapy (trzeba zdjac takie plastikowe osłonki, a w nich idzie taki oplot). po obu stronach klapy. w srodku ida kable które zasilają to wszystko o czym mówisz. bankowo popękały i latają luzem w środku, dlatego cześć nie działa a część działa "inaczej" bo prąd łazi gdzie nie powinien. naskładałem się już tych wiązek mnóstwo w Touringach, zawsze problem jest taki sam:(:(
Pozdrawiam
Beemki mają fabrycznie zaszczepionego chochlika, który bez przerwy szepcze Ci do ucha... Co tak wolno, słabo, dawaj ,Ostro... A My wciąż ulegamy pokusie:):)
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Waski pisze:Kolego, rozetnij pancerze które osłaniają kable tam gdzie masz zawiasy od tylnej klapy (trzeba zdjac takie plastikowe osłonki, a w nich idzie taki oplot). po obu stronach klapy. w srodku ida kable które zasilają to wszystko o czym mówisz. bankowo popękały i latają luzem w środku, dlatego cześć nie działa a część działa "inaczej" bo prąd łazi gdzie nie powinien. naskładałem się już tych wiązek mnóstwo w Touringach, zawsze problem jest taki sam:(:(
Pozdrawiam
Dokładnie jak kolega wyżej napisał... Kable popękane w rynienkach to plaga w Touringach. Dodam od siebie że warto zaopatrzyć się w koszulki termokurczliwe i jazda :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
TDSik
Bywalec
Seria: E39
Model: 530d
Rocznik: 1999

Post autor: TDSik »

Dzięki bardzo koledzy za podpowiedź :D zaraz się za to zabieram 8) napisze jak mi poszło :mrgreen:

Po całej zabawie i rozbieraniu okazało się że spalony był bezpiecznik pod tylną kanapą przy module komfortu, dobrze że rozkręciłem jego obudowę i zobaczyłem 8) Teraz klapa oraz szyba działają lecz pozostała tylna wycieraczka oraz spryskiwacz, nie mam pojęcia czemu nie działają, wszystkie kable itd wydaje się dobrze, jutro będę szukał dalej 8) :mrgreen:
Śmierć jeździ szybko więc...... trzeba być szybszym od niej !!!
Awatar użytkownika
bieniek
Bywalec
Rocznik: 1994

Post autor: bieniek »

Wepnij się we wtyczki zasilania jednego i drugiego miernikiem, uruchom na manetce i obserwuj.
Może to coś z manetką?
Jeśli nie, to po nitce dojdziesz do miejsca gdzie prąd znika.
Powodzenia :)
Nigdy więcej diesel.
Nigdy więcej manual.
Nigdy więcej Mercedes.
Awatar użytkownika
gilmor
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Łódzkie

Re: Nic nie działa w tylnej klapie 525 TDS Touring

Post autor: gilmor »

Witam!
Ja to mam totalną choinkę w tylnej klapie.
Wrzucam wsteka palą się przeciwmgłowe i merda mi połamana wycieraczka:D a dziś żona mnie wyśmiała bo na parkingu zaczęła się świecić jedna żarówka podświetlenia tablicy... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ