e39 stukajace klocki hamulcowe

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
melkail
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Post autor: melkail »

mam problem w lewym przednim hamulcu podczas jazdy stukaja mi klocki najbardziej odczuwalne jest to podczas jazdy po nierownosciach. czego to moze byc przyczyna? i jeszcze podczas jazdy jest odczuwalne jak by cos bylo nie tak z opona(przychamowana) im szybciej jade tym szybciej puka przy 100km/h dopiero robi sie cicho. czy to tez moze byc wina tych luznych klocków??
zmienilem stare klocki i tarcze na nowe i stukot jest jeszcze wiekszy ( tarcze zimmermann klocki trw ). stukot pewno jest wiekszy bo i klocki ciezsze. stukot jest tylko w lewym hamulcu.
co odpowiada za docisk klocków podczas jazdy? przy hamowaniu nie slychac stukotu.
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Miałem podobnie w e 38 ,ale tam jest inny zacisk ,za stukanie odpowiedzialna jest ta blaszka dociskająca ,ale prawdopodobnie możesz miec wybite zaciski w miejscach gdzie siedzą właśnie klocki.
Myślę ,że stukaja oba zaciski ,ale lepiej słychać lewy bo tam sie siedzi 8)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

jak sciagalem kola by wymienic klocki to klocki na lewej stronie byly luzne na prawej nie. czy da sie to jakos naprawic czy trzeba caly zacisk wymieniac?
elvis
zbanowany
zbanowany

Raczej nie naprawisz bo jak ,poszukaj dobryz zacisków ,nie sa drogie 8)
Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

nowe kosztuja fortune ;) a uzywki moga byc tak samo zuzyte jak moje. ale widzialem ze ludzie bawia sie w regeneracje zaciskow. a jak by zastosowac zestaw naprawczy do zaciskow? ludzie sobie tak naprawiaja i zachwalaja. cos pisza ze prowadnice do klockow maja byc jakims smarem przesmarowane u mnie sa tylko wyczyszczone ale suche.
elvis
zbanowany
zbanowany

Klocki w odpowiednich miejscach trzeba przesmarować smarem na wysokie temperatury.
Myśle ,że się da kupić używane zaciski niewybite ,samo smarowanie nic nie da 8)
Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

zamowilem sobie nowe sprezyny dociskowe moze to pomoze na luzne klocki bo z tego co zauwazylem tam gdzie luzne sa te klocki to sprezyne dociskowa o wiele latwiej jest zalozyc niz na tym hamulcu gdzie klocki nie stukaja. koles ze sklepu powiedzial ze powinno sie te sprezyny dociskowe zmieniac razem z tarczami (co najmniej co 48miesiecy) a te pewno sa od poczatku auta.
zmienimy i zobaczymy komplet sprezyn dociskowych 40zl.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

...i jak, sprawa rozwiązana? Co do zacisków, nie kupujcie nowych, chyba że za dużo pieniędzy macie. Nawet sprzedawane na Allegro zaciski "nowe" pewnej firmy na "L" chyba okazują się zaciskami 'regenerowanymi', tyle że firma robi to na przemysłową skalę i dodatkowo zeszlifowuje cechy i nabija swoje. :] Odwiedź ten temat, trochę o moich hamulcach tam znajdziesz:

http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=4922

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

okazalo sie ze to nie klocki tylko wachacz byl do wymiany teraz juz nie stuka na wybojach. ale mam inny problem podczas ostrzejszego skrecania lub skrecania na nierownosciach sluchac stukanie w podwoziu okolice przekladni kierowniczej. i teraz mam dylemat od czego moga byc te stuki.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Powiem Ci, że dla wprawnego mechanika temat pewnie od początku byłby prosty - bo raczej "stukanie klocków" było co najmniej w tym przypadku dziwnym podejrzeniem. :] Pytanie: KTÓRY wahacz wymieniłeś:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=31&fg=05

Stukanie może być spowodowane górnym wahaczem, łącznikami stabilizatora bądź drążkami kierowniczymi. Rozwiązanie: jedź do mechanika robiącego BMW, wszystkie te przypadki są bez problemu do zdiagnozowania po przejechaniu się i później na podnośniku.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

w przypaku wczesniejszego stukania okazalo sie ze luzy byly na wahaczu gornym. ale mamy fachowcow pojechalem na przeglad do nowej stacji diagnostycznej a kolo mowi dolny wahacz do wymiany i to wszystko.wiec wymienilem dolny a tu jeszcze glosniej napierdziela.no to zdjalem kolo i zajrzalem patrze ze tarcze juz zjechane i klocki wiec wymienilem na nowe. i myslalem ze klocki stukaja bo podczas hamowania byla cisza.no ale po wyeliminowaniu ze to klocki zaczelem ruszac macpersonem i cos stuka wiec zaczelem lapac po wszystkich drazkach i wyszedl loz na gornym.tak fachowcy diagnozuja ze na jednym loz znalaz a na drugim wahaczu juz nie :( z kumplem mechanikiem zrpawdzilismy drazki kierownicze i niby ok. mowi ze luz jest na przekladni od strony kierowcy gora dol jak sie poruszalo przy samejprzekladni ale sprawdzana byla przy wylaczonym silniku. na wlaczonym luz byl prawie nie odczuwalny no i zadnych wyciekow na przekladni.drazki stabilizatora w dobrym stanie. tak ze nie wiem co to moze byc.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Skoro po wymianie dolnego wahacza było głośniej, znaczy się, że nie potrzebnie wydałeś pieniądze - górny wahacz uszkodzony (wybita tuleja, takie głuche dudnienie podczas np. jazdy po bruku, jakichś nierównościach, przy równym asfalcie i hamowaniu nie słychać, bo zawieszenie dociska). Zawieszenie wielowahaczowe to generalnie ciekawa sprawa - więcej możliwości uszkodzenia, droższa naprawa. :D

Dużo nie pomogę, bo musiałbym się przejechać - tak opisowo nic się nie zdiagnozuje. A wahacze sprawdza się nie ręką tylko okiem i brechą - jeśli ręką dało się wyczuć luz znaczy się, że to była już parodia a nie zawieszenie. :D Jak sprawdzaliście drążki i łączniki stabilizatora? Generalnie na Twoim miejscu wymieniłbym gumy i końcówki - profilaktycznie, nie są to duże koszty, a jakby nie było to są części eksploatacyjne. No chyba że mechanik stwierdzi, że są faktycznie w idealnym stanie - ale niech wtedy powie co tak stuka. :] Czy oprócz tego że stuka, coś jeszcze zauważyłeś? Jakieś ściąganie, myszkowanie, dobrze się prowadzi? Dokładnie jak i kiedy stuka, jaki dźwięk? Masz drżenie kierownicy? To tak po omacku, ale zawsze lepiej z jakąś wiedzą iść do mechanika niż zupełnie zielonym. ;]
melkail pisze:mowi ze luz jest na przekladni od strony kierowcy gora dol jak sie poruszalo przy samejprzekladni ale sprawdzana byla przy wylaczonym silniku. na wlaczonym luz byl prawie nie odczuwalny no i zadnych wyciekow na przekladni.
Ekhem, zależy co to za luz i gdzie - dlatego proponowałem podjechać do mechanika, który robi BMW, po prostu by wiedział i by Ci powiedział. :] Jeśli stuka na wyłączonym - maglownica się poddaje i zależy jak mocno, użwyki nie kupuj, bez sensu, dobra regeneracja jakieś 600zł i na jakiś czas spokój, nowa to temat bardzo drogi. Jeśli nie cieknie, może wystarczy regulacja - jest tam taka specjalna śruba do kasowania. Zobacz też krzyżak i tę kulkę czy nie mają luzów. Generalnie może się też okazać, że drążki a nie same końcówki są wyrobione, może być krzyżak (z tego co wiem niewymienny w e39? może się mylę, u mnie można). Napisz coś więcej.

Pozdro.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
melkail
Bywalec

ciezko opisac ten dzwiek to taki niby stukot-hrobot ale nie pojedynczy 2 lub 3 nastepujace po sobie stukoty.i w sumie tylko przy ostrym wchodzeniu w zakret przy lagodnym stuka tylko wtedy gdy sie na nierownosc wiedzie. i kiedys mi sie wydawalo ze przy hamowaniu cos stuknelo przy ostrzejszym hamowaniu w ostatniej fazie zatrzymania auta.
luzy likwidowalismy na poczatku jak mi calkiem zlikwidowal kumpel to kierownica nie moglem ruszyc ;) wiec musielismy popuscic. ale mowie ze sprawdzalismy luzy na wylaczonym silniku na wlaczonym twierdzil ze luzow praktycznie nie ma.

ten dolny wachacz tez mialem wyrobiony wogule jak go kupilem to sie okazalo ze i amorek z tej strony byl calkiem wywalony i mial wycieki. cala strona zawieszenia do bani lewy przod. amorek zmienilem od razu na 2 nowe bilsteiny, ale z wahaczami troszke pojezdzilem niestety :(
ODPOWIEDZ