E39 525TDS Jaka wartośÄ‡ kąta wtrysku przy przebiegu 300 tyś.

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

kris13
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

E39 525TDS Jaka wartość kąta wtrysku przy przebiegu 300 tyś.

Post autor: kris13 »

Witam Kolegów!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że przekopałem forum i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.
Mam standardowy problem z odpalaniem ciepłego silnika. Pompa wtryskowa nowa z programu DX Boscha, przebieg autka to niespełna 300 tyś. km. Mechanik przy wymianie pompy ustawił kąt wtrysku miernikiem zegarowym na 0,95. Autko bardzo dobrze jedzie, zużycie ON również w normie, tylko to nieszczęsne odpalanie na ciepłym. Gdy silnik delikatnie przestygnie (ok 20-30 min postoju), trzeba go kręcić od 5 do 8 sekund, po czym chmura z rury wydechowej. Dodam, iż rozrząd nie był wymieniany, ale wcale go nie słychać. Wtrysk sterujący jakiś czas temu wymieniałem na nowy.
Czy ktoś jest wstanie odpowiedzieć, na jaką wartość kąta wtrysku pompa powinna być ustawiona? W TIS-ie wyczytałem, że przy łańcuchu, który ma powyżej 20 tyś km ta wartość powinna wynosić 0,9 +-0,3.
Czy przy przebiegu 300 tyś. km powinno się ustawić kąt wtrysku na 0,9?
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Na początek sprawdź rozrusznik, akumulator i masę silnika(połączenie klemy minus z silnikiem - nie może być strat), jak rozrusznik będzie słabo kręcił to takie będą objawy na ciepłym silniku.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
kris13
Świeżak
Świeżak

Akumulator jest świeży i rozrusznik kręci żwawo, więc raczej to nie jest kwestia tego.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie

Post autor: karol-lolek »

Możliwe całkiem, że masz już wyciągnięty łańcuch i dlatego ciężko ustawić odpowiedni kąt wtrysku. Przy tym przebiegu warto pomysleć o wymianie kompletnego rozrządu.
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

kris13 - tu jest obszerny topic o kącie wtrysku http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=10&t=96. Nie pamiętam teraz dokładnie, a nie chce mi się przeglądać, więc dodam tylko, że tak jak mówisz: książkowo kąt wtrysku powinien wynosić 0,95 (+-0,03, jak masz naprawdę zjechany rozrząd to 0,9 może być odpowiedni, też +-0,03), a dawka 3,5mg - 4,5 mg.

Druga sprawa zasadnicza jak czytam Twój post: a czy na kompie "pływa" Ci wartość kąta wyprzedzenia wtrysku, że twierdzisz iż coś jest nie tak? Kąt to podanie paliwa, więc jeśli było by źle, miałbyś tak samo problem na zimnym silniku. Sprawdź na diagnostyce wpierw co z kątem.

Trzecia sprawa nad którą się zastanawiam: piszesz, że "odpalanie na ciepłym", a zaraz potem piszesz, że "20-30min jak przestygnie". :shock: Trochę się wyklucza to stwierdzenie - czy jak zgasisz auto po jeździe (silnik rozgrzany) i wyjdziesz do kiosku na 2min (DWIE nie 20) albo jak zgasisz i od razu odpalasz ponownie - tak samo jest problem z odpalaniem? Bo jeśli nie, to szukasz nie tam gdzie trzeba - sprawdź kwestie paliwa (pompki w baku oraz zapowietrzania), bo możliwe że wcale nie musisz ruszać rozrządu! Zobacz i daj znać, bo może nie od tej strony szukasz problemu (a akurat od najdroższej szukasz :] ).

N2O - skoro kolega pisze, że odpala na zimnym silniku bez problemu (albo nie pisze, że ma z tym problem), to co ma być z akumulatorem czy rozrusznikiem??

karol-lolek - jeśli rozrząd byłby tak mocno wyciągnięty to po pierwsze było by go słychać już, po drugie problem byłby z odpalaniem i na zimnym i na ciepłym, po trzecie nie miałby idealnej pracy i spalania w normie, po czwarte kąt wtrysku by pływał i nie ustawiłby go dobrze na zegarze (każdy porządny mechanik sprawdza to co zrobił) - któryś z tych czterech objawów musiałby występować, nie ma siły.

Pozdro.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
N2O
Bywalec Wyjadacz

U mnie w RR masa była słaba i na zimnym odpalał z półobrotu, a na ciepłym trzeba było kilka sekund kręcić. Po dodaniu dodatkowej masy jak ręką odjął.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Możesz powiedzieć coś więcej żeby rozwinąć temat? Jakieś tożsame objawy do kolegi, zawsze na ciepłym czy po jakimś czasie na przestygłym? Bo z technicznego punktu widzenia nie mogę znaleźć związku jednego z drugim - rozrusznik ma znacznie ciężej kręcić zimny silnik i rozchlapać olej, niż ruszyć ciepły, żeby tylko odpalić (komory ciepłe, nasmarowany wał). Skoro zimny zawsze kręci bez problemu, znaczy się rozrusznik dobry i akumulator również. Jak sytuacja się zmienia na ciepło to nie wiem jaki może mieć wpływ - słaba masa, bo na ciepło coś się rozlewa na styki, nie wiem, rozszerza się jakiś metal, przegrzewa się obwód? Nie chcę zaprzeczać samemu sobie - ale może też być kąt wyprzedzenia wtrysku.

Generalnie zależy czy dobrze rozumiem, bo jeśli musiałeś ciągnąć dodatkową masę to znaczy, że masz coś z instalacją i rozwiązaniem jest poszukanie uszkodzenia, a nie dorobienie dodatkowej masy. Skoro producent przewidział tutaj tak a nie inaczej i innym działa, znaczy że coś jest nie tak. Może jakiś zbieg okoliczności?

Pzdr.
siudek siudkowski

kris13
Świeżak
Świeżak

Na kompie wartość kąta wtrysku stoi jak wryta, nawet nie drgnie. Wolne obroty także bez wahań. Silnik pracuje idealnie równo. Co do odpalania na zupełnie ciepłym silniku, to nie ma najmniejszego problemu. Problem pojawia się w sytuacji, gdy autko postoi 20-30 min. Wtedy trzeba go kręcić te kilka sekund. Gdy już odpali, zgaszę i odpalę ponownie, to drugie odpalenie jest od dotknięcia.
Co do rozrządu, to raczej wykluczam potrzebę jego wymiany, gdyż po pierwsze nie słychać go, po drugie jak już wcześniej pisałem kąt wtrysku na kompie absolutnie nie pływa. Poza tym ostatnio był sprawdzany jeszcze raz kąt wtrysku zegarem i wynosi on 0,94, dawka na pompie została ustawiona na 4,5, bo wcześniej była na 8. Po tym zabiegu auto zaczęło lepiej jechać w całym zakresie obrotów i zaczęło zdecydowanie mniej palić, jednak w kwestii odpalania nic się nie zmieniło.
tl
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Kontakt:

Post autor: tl »

paliwo Ci sie cofa.
wstaw zaworek zwrotny miedzy pompa wtryskowa, a filtrem paliwa.
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
kris13
Świeżak
Świeżak

Jeśli faktycznie paliwo by się cofało, to po postoju kilku godzinnym powinno być trudno go odpalić, a tak nie jest. Poza tym, to bym widział w wężyku, który idzie od filtra paliwa do pompy, że paliwo się cofa, a niczego takiego nie ma.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

A sprawdziłeś? W takim razie dziwna sprawa - jest jeszcze możliwość taka, że przy temperaturze jednak guma może nie trzymać, jak ostygnie to zaciska, nie wiem, głupie - wymieniałeś choćby wężyki przelewowe? A może zmniejsz dawkę, miałeś 8 i było źle, zrobiłeś górną granicę, może masz na tyle dobry silnik, że będzie dobrze pracował? ;]

Generalnie to wszystko po omacku. Opisz proszę od początku jak to wyglądało - tzn. jak Ci wcześniej pracował motor, co zrobiłeś i kiedy pojawił się problem z odpalaniem na chłodnym silniku. Napisz też co już zrobiłeś, to przynajmniej nie będziemy się bezsensownie powtarzać, a Ty nie będziesz mówił że na forum to liche rady dają. :D

Pzdr.

Dodano: 03 Lis 2010 19:46

P.S. nie wiem jak Wy, ale ja jeśli by się mi paliwo cofało to bym szukał przyczyny i ją wyeliminował, a nie zakładał zaworki zwrotne. ;]
siudek siudkowski

Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Bardzo ciekawe.Skoro kolega pisze że po tym kręceniu, chmura dymu, to wydaje się iż paliwo dostaje.Może problem w sprężaniu.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Mamamuszi - znów się powtarzamy, jakby silnik nie trzymał kompresji to nie zapalałby i na zimnym, poza tym nie miałby mocy. Nie kopci mu podczas jazdy, tak? Dlatego prosiłem o dokładne prześledzenie jeszcze raz sytuacji, właśnie żeby nie strzelać z czapki z takimi diagnozami. Poza tym jak nie dostaje paliwa silnik to jak już zassie, nie dopali pierwszych obrotów, więc i dym pójdzie po odpaleniu.

Dodano: 03 Lis 2010 20:42

A tak teraz przypomniało mi się - odłącz od sterującego kabel i wtedy zobaczy czy zapali po tych 20min.
siudek siudkowski

N2O
Bywalec Wyjadacz

U mnie objawy były identyczne - po kilku-kilkunastu minutach postoju odpalał po kilku sekundach kręcenia.

Po pierwsze to akumulator zaraz po zgaszeniu silnika ma nawet 14V przez kilkanaście sekund, potem to napięcie spada powoli do tych normalnych 12,8V(jak akumulator zdrowy) przez kilka minut.
Po drugie silnik jest rozgrzany.
Po trzecie paliwo jeszcze dobrze wypełnia pompę i ta trzyma jako-tako ciśnienie.
A Ciśnienie w pompie zależy od obrotów, tak więc jeśli rozrusznik słabo kręci, to ciśnienie jest niskie i nie otwiera wtryskiwaczy.
Na zimno zawsze te silniki odpalają od strzała(jeśli świece żarowe sprawne, paliwo się nie cofa, do tego lepkość paliwa jest większa jak jest zimne, no i dawka rozruchowa przy niskich temperaturach jest ogromna).

A co do tej masy to było to w RR i po prostu fabryczna niby była w dobrym stanie, wyczyszczona ale jednak była za słaba - widocznie ze starości. Pompa wtryskowa ma około 50 tyś km.

Radzę nagrać po prostu filmik z odpalaniem na ciepło po tym kilkuminutowym postoju i wtedy można dywagować. Zdrowy rozrusznik kręci bardzo szybko, ale różnice w porównaniu do lekko zmęczonego wyłapie tylko wprawne ucho i oko. Zużyty rozrusznik pobiera także znacznie więcej prądu, tak że nawet kontrolki potrafią przygasać. Można to pomylić nawet z padniętym akumulatorem.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Model: 325tds
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

siudek pisze:Mamamuszi - znów się powtarzamy, jakby silnik nie trzymał kompresji to nie zapalałby i na zimnym, poza tym nie miałby mocy. Nie kopci mu podczas jazdy, tak? Dlatego prosiłem o dokładne prześledzenie jeszcze raz sytuacji, właśnie żeby nie strzelać z czapki z takimi diagnozami. Poza tym jak nie dostaje paliwa silnik to jak już zassie, nie dopali pierwszych obrotów, więc i dym pójdzie po odpaleniu.

Dodano: 03 Lis 2010 20:42

A tak teraz przypomniało mi się - odłącz od sterującego kabel i wtedy zobaczy czy zapali po tych 20min.
Masz rację,przez moment zaświtała mi teoria o objętości[ilości]zasysanego powietrza,zimnego i ciepłego silnika.Podoba mi się to co pisze kolega N2O
kris13
Świeżak
Świeżak

Napiszę po kolei co było w aucie zrobione. Zaczęło się od wymiany wtrysku sterującego na nowy boscha, ponieważ ciekł. Wtedy też był problem z odpalaniem podobny do tego, który mam dziś. Po wymianie wtrysku palił od dotknięcia. Później zaczął słabiej jechać i więcej palić, jak również powtórzył się problem z odpalaniem. Rok temu została wymieniona pompa wtryskowa na regenerowaną w ramach programu DX Boscha (pompa wyglądała jak nowa). Po wymianie pompy auto dobrze odpalało, choć nie idealnie. Zdarzało się, że czasami trzeba było go chwilkę dłużej pokręcić po lekkim ostygnięciu (15-20 min postoju). Auto zdecydowanie mniej paliło jak na starej pompie i lepiej jechało. Od jakiegoś czasu pojawił się ponownie problem z odpalaniem na lekko przestudzonym silniku. Został sprawdzony kąt wtrysku czujnikiem zegarowym i wynosi on 0,94, czyli od wymiany pompy nic się nie zmieniło, bo na taką wartość był ustawiony. Rozrządu nie słychać. Została zrobiona diagnostyka komputerowej okazało się, że dawka wynosi 8 mg, kąt wtrysku nie pływa, turbina dmucha jak głupia, wolne obroty nie falują, zero błędów. Dawka na pompie została zmieniona na 4,5 mg. Po tym zabiegu beemka zaczęła zdecydowanie lepiej jechać i pali dużo mniej. Operacja ta nie miała żadnego wpływu na odpalanie silnika, jedynie wydaje się iż motor pracuje ciszej. Dodam, że auto nie kopci.
N2O
Bywalec Wyjadacz

Ja się ciebie pytam czy rozrusznik kiedykolwiek był naprawiany, czy jest nieruszany prawdopodobnie od nowości?
Dalsze dywagacje na temat odpalanie nie mają żadnego sensu jeśli nie jesteś na 1000% pewien że rozrusznik działa jak nowy.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
fryc
Bywalec
Seria: E34
Województwo: Lubuskie

Post autor: fryc »

samochod nietrybi bo paliwsko ucieka po 20min pechez jest w przewodzie az do zbiornika.pompka raczej nietloczy paliwa jak silnik rozgrzany.kreci 8 razy jak mowisz bo musi zaciagnac do pompy.zaworek zaloz.u elektryka zakladali taka kostke co wymuszala prace pompki na rozgrzanym silniku.pozdrawiam.

Dodano: Pią Lis 05, 2010 9:00 pm

a!! jak kat zle ustawiony to zaraz po odpaleniu na zimnym silniku zaczym sie rozgrzeje do okolo 70 stopni kopci delikatnie na siwo.
ODPOWIEDZ