[E34 TDS] PROBLEM Z POPMPKÄ„ PALIWA W BAKU POMOCY!

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

duzy6666
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

[E34 TDS] PROBLEM Z POPMPKĄ PALIWA W BAKU POMOCY!

Post autor: duzy6666 »

Witam , dziś mój ojciec walnął babola ... i zamiast diesla nalał benzyny , było 15l ropy a zalał 25l vervy 98 :P
Od stacji odjechał ok 5-8km po czym nagle auto mu zgasło, nie było żadnych objawów typu , szarpanie silnika , przerywanie itp. Po prostu zgasł.Chwilkę go pokręcił - bez skutku żadnego i zawołał kumpla by go zaholował . W domu , spuściliśmy całe paliwo - ile się dało myślę że zostało ok może max 5l tego mixa. . Po wykręceniu filtra paliwowego i przekręceniu zapłonu pompka paliwowa w zbiorniku nie pracuje - nie podaje paliwa na filtr , nic nie leci (zalany do pełna ropą) . Po rozkręceniu i wymontowaniu jej z baku, podłączyliśmy ją na krótko - pracuje i pompuje paliwo tak jak powinno. Myślę , że jeżeli to wszystko stało się nagle to może jakiś sterownik / komputer odciął podawanie napięcia na pompkę w baku i przy okazji odciął/zamknął elektromagnetyczny zawór na pompie wtryskowej.

Może ktoś wie o co chodzi? i jak to rozgryźć ?

Może ktoś miał podobny problem ?

Jeżeli temat nie tu to proszę bardzo o przeniesienie.

Pozdro duzy6666
Nie liczy siÄ™ model, nie liczy siÄ™ moc... liczy siÄ™ marka.
Mamamuszi
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: Mamamuszi »

Stawiał bym na zapieczone wtryski i być może uszkodzenie pompy z braku dostatecznego smarowania.Czy jest jakieś zabezpieczenie na zasilanie pompki na taką zmyłkę ,nie wiem ,myślę że nie ma.
duzy6666
Bywalec
Rocznik: 1992
Województwo: Zachodniopomorskie
Kontakt:

Post autor: duzy6666 »

możliwe ale raczej nie .

po przekręceniu zapłonu na przekaźniku od pompy paliwa styki 30 i 87 nie dochodzi wogole napięcie . myślę że zadziałało jakieś zabezpieczenie i teraz trzeba je odblokować ? ma ktoś jakis pomysł ?
Nie liczy siÄ™ model, nie liczy siÄ™ moc... liczy siÄ™ marka.
pietrek525
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: pietrek525 »

Bezpiecznik nr 23 proponuje sprawdzic,pozatym powinna zapalic nawet na uszkodzonej pompce wstępnej. Pompa wtryskowa też ma swoją pompke zasilającą w sobie,ja miałem uszkodzoną pompe w zbirniku,a auto jezdziło,jedyny problem był poniżej dwudziestu litrów paliwa-ciężko paliła. A zabezpieczenia oprócz bezpiecznika pompa wstępna nie ma :D
ANDRU
Bywalec
Model: 525td
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: ANDRU »

Zalac ropa conajmniej do polowy zbiornika,zalac ropa najlepiej nowy filtr paliwa i wkrecic go na miejsce,wejsc do auta i krecic z krotkimi odstepami czasowymi by niezajechac rozrusznika i silnik musi zaskoczyc a reszte ukladu paliwowego wyplucze sie samo.No chyba ze zatarla sie pompa wtryskowa to wowczas nie zapali.Swoja droga tyle slyszalem o samo zaplonach w takich przypadkach,ze silnik chodzi bez mozliwoci zgaszenia az sie nie rozleci a jakos w tym przypadku poprostu zgasł :) -na szczescie oczywiscie :)
Wszystkie części do E34 TDS SEDAN
ODPOWIEDZ