Uciekło 28 koni

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

rudesmen
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Lubuskie
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Post autor: rudesmen »

Byłem dzisiaj na hamowni, GEKO w Poznaniu. Przebieg wykresu jest bardzo ładny, ale max moc to 115km i 252Nm czyli ubyło dokładnie 28 koni i 28Nm. O auto dbam i dałbym sobie ręke obciac ze najwyzej kilku koni mu brakuje.
Mam nowy przepływomierz Pierburg (chociaz na przeplywce jest i2s, ale opakowanie jest pierburg) - ok 1000km przebiegu, wtryski były sprawdzane ok 4kkm - ladnie rozpylaja, z rury dymienie jest bardzo male, olej to 5w40. Kat wyprzedzenia zaplonu jest poprawny - ustawiany ok 2-3kkm temu.

Gdzie mogło podziać się moje 28km? :x
Awatar użytkownika
błażej21
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Rocznik: 1996
Województwo: Podlaskie

Uciekło 28 koni

Post autor: bÅ‚ażej21 »

a może masz 2.5 td a nie tds
Sesja str 8 Zerknij i oceń moją Bunie

http://forum.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=7&t=1927
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Mam TDS-a chociazby dlatego ze to Touring
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Post autor: Jawor »

Zacznijmy od tego że 143KM i 280Nm w nowym samochodzie to teoria. Niektóre mają 138, inne 150, dane katalogowe to tylko jakaś pośrednia wartość.

Wypowiedziałeś się na temat silnika, układu paliwowego etc. a co z przeniesieniem napędu?
Skrzynia, sprzęgło? Może tutaj masz jakieś straty?
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Sprzęgło tez nowe ok 5kkm przebiegu, dwumasa do wymiany ale to nie ma wpływu na moc. Olej w skrzyni również niedawno wymieniony. Oleju w moście jeszcze nie wymieniłem, ale przy przeglądzie rejestracyjnym opory toczenia na wszystkich kołach wyszły tak samo czyli 0,12 czegoś - więc most chyba też ok.
tl
Bywalec
Seria: E36
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Post autor: tl »

u mnie tez pare KM brakowalo, a moment zostal seryjny... (130KM/255nm, winno byc 143/260) Okazalo sie, ze IC byl nieszczelny i jeden wtrysk lal, a drugi byl przewezony. Sprawdz czy Twoj dolot jest szczelny, bo jak nie to turbawka pompuje w atmosfere, zamiast do silnika :)

Poza tym jak sie hamujesz na ham.podwoziowej to zawsze sa jakies straty... Wal, opony itp. Najlepiej byloby sie shamowac na ham. silnikowej, ale to jest za duzy koszt i za duzo zabawy.

Przypuszczam, ze BMW hamuje same silniki i to sa te wartosci z katalogu.

Peace!
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Uciekło 28 koni

IC fizycznie jeszcze nie sprawdziałem, ale pojezdziłem z podglądem parametrów w Inpie. Kąt wyprzedzenia zapłonu jest prawidłowy, maksymalne ciśnienie doładowania to ok 2250hPa (czyli +1,25hPa=1,25bar), ilość powietrza mierzona przez przepływke to max ok 650 kg/h (jednostki z inpy), dawka paliwa na jałowych to ok 4,5 mg/Hub, a max na każdym biegu przy pełnym obciążeniu (pod górkę też) to 33,38 mg/Hub i to mnie najbardziej zastanawia czy jest to poprawna wartość? - zwłaszcza że pompa w moim aucie była niedawno ustawiana.
Na koniec wykres: :(

Obrazek
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Uciekło 28 koni

Post autor: ded »

Tak jak kolega prawi sprawdz wtryski i szczelnosc dolotu (intercooler zwykle pierwszy siepoddaje). Filtr powietrza rozumiem ze zmieniany na czas. Ja bym sie zainteresowal tez zaslepieniem egr (tylko ze nie moneta ale wkrec srobke w wezyk sterujacy podcisnieniem) oraz rurka sterujaca turbo. Chodzi mi o ta co wychodzi od dolu kolektora dolotowego. Wyciagnij ja i zobacz czy jest w srodku olej. Jesli tak to nalezaloby wyczyscic kolektor, egr i IC. Duzo roboty ale mysle ze warto. Olej w tym wezyku sprawia ze turbo nie pompuje na max.
rudesmen
Bywalec
Kontakt:

Uciekło 28 koni

EGR i kolektor mam czysty poza tym wezyk sterujacy egr mam juz odpiety - na hamowni tez byl odpiety. Filtr powietrza kilka kkm przebiegu, paliwa tez. Wtryski byly sprawdzane kilka kkm temu. Szczelnosc IC i ten wezyk od turbo o ktorym mowisz sprawdze dopiero w weekend.

Nie wiem czy zauwazyliscie ale wykres do ok 2000 obrotow wyglada tak jak w sprawnym TDS-ie - nawet troche lepiej niz w aucie Tdserka przed modami i dopiero powyzej tych obrotow zaczyna slabiej rosnac. Tdserek podpowiedzial mi zeby ustawil dawke na jalowych troche ponizej 4mg. Czy 4,5mg to jest seryjna wartosc w kazdym TDS-ie? Moze ktos posiadajacy INPE sprawdzilby jaka dawke wskazuje komp przy pelnym obciazeniu?
ODPOWIEDZ