Witam wszystkich!
Mam mały problem i nie mogę sobie z nim poradzić, mianowicie coś mi stuka z przodu na dołkach, kiedy auto się "buja" na boki i tylko wtedy. Wymieniłem całe zawieszenie (amortyzatory, wahacze, końcówki drążków) no wszystko dosłownie. Mechanik po kilkukrotnym pobycie na ścieżce stwierdził że nie może nic stukać a kurde stuka. Dodam jeszcze że poduszki pod silnikiem też są w dobrym stanie. Jeżeli ktoś miał podobny problem lub podejrzewa co to może być to proszę o poradę. I jeszcze pytanie czy to może tak stukać napinacz od paska alternatora? Bo chyba mam go do wymiany bo się zawiesił ostatnio.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
E39 Dziwne stukanie z przodu auta
Moderator: Moderatorzy
- Niesiony
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, 8:54 przez Niesiony, łącznie zmieniany 2 razy.
- lucasdj
- Bywalec
- Seria: E34
- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
- Kontakt:
Dziwne stukanie
Po pierwsze zmień temat, żeby był zgodny z regulaminem 
Jeśli chodzi o stukanie... nie sugeruj się miejscem z którego go słychać. Karoseria daje taki rezonans, że będzie Ci stukać osłona dolna skrzyni biegów, a będziesz to słyszał przy chłodnicy.
Jeśli samochód jedzie prosto i trzyma się drogi to sprawdź na postoju. Z zapalonym silnikiem. Stań nogą na kielichu zawieszenia, a drugą przyciśnij silnik na pokrywie zaworów. Spróbuj go trochę rozbujać na poduszkach (tylko nie daj się wciągnąć do kolektora
). Zobacz czy wtedy też stuka i skąd?
Mi stukała końcówka klucza nasadowego leżąca na osłonie silnika, która mi wcześniej spadła i nie mogłem jej znaleźć.
Zobacz czy nie masz obluzowanych elementów przy silniku (filtr, osłony, przewody hydrauliczne itp). Sprawdź wieszak od wydechu przy katalizatorze, czy się trzyma.
... i napisz co wyszło.
Jeśli chodzi o stukanie... nie sugeruj się miejscem z którego go słychać. Karoseria daje taki rezonans, że będzie Ci stukać osłona dolna skrzyni biegów, a będziesz to słyszał przy chłodnicy.
Jeśli samochód jedzie prosto i trzyma się drogi to sprawdź na postoju. Z zapalonym silnikiem. Stań nogą na kielichu zawieszenia, a drugą przyciśnij silnik na pokrywie zaworów. Spróbuj go trochę rozbujać na poduszkach (tylko nie daj się wciągnąć do kolektora
Mi stukała końcówka klucza nasadowego leżąca na osłonie silnika, która mi wcześniej spadła i nie mogłem jej znaleźć.
Zobacz czy nie masz obluzowanych elementów przy silniku (filtr, osłony, przewody hydrauliczne itp). Sprawdź wieszak od wydechu przy katalizatorze, czy się trzyma.
... i napisz co wyszło.
Ekspert to ktoś, kto popełnił już wszystkie błędy.
Zupełnie jak TDS
Zupełnie jak TDS
- Niesiony
- Bywalec
- Seria: E39
- Rocznik: 1996
- Województwo: Lubelskie
Dziwne stukanie z przodu auta
Sprawdziłem na postoju i nic nie stuka bujałem autem i nic! Nic też nie mam poluzowanego i kluczy też nie znalazłem
. Dziwne to jest. Jak jadę to dźwięk tego stukania tak jakby właśnie wydech o metal uderzał ale wydech też sprawdzony i nie ma luzów. Normalnie załamany jestem bo nie żałuje grosza na to auto bo je lubię a tu taki zonk!!! Dodam że czasami stuknie jak hamuję ale przy małej prędkości przy dużej nic cisza tak samo na równej drodze cisza.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
A kolego sprawdzaliście z mechanikiem klocki hamulcowe / zaciski? Sprawdź to, bo czasami jest tak, że jak zacisk / klocek ma luz, to będzie się tłukł, i nie koniecznie przy hamowaniu, ot, podczas zwykłej normalnej jazdy. Warto też sprawdzić osłony wydechu - nie sam układ wydechowy, ale osłony tłumików - mogą tłuc. No i na koniec sprawdzić poduszki skrzyni / podporę wału napędowego. Czasami też może to wprowadzać pukanie, z tym, że łożysko wału powodowałoby też wibrację autka w pewnych zakresach obrotów.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
Re: E39 Dziwne stukanie z przodu auta
siema ,siudek stosuje się do regulaminu i zapytam tu.
wymieniłem dziś tą poduszke i o dziwo nie wyglądała źle ,po wymianie nic nie pukało jak ruszałem silnikiem na zgaszonym ,porobiłem co trzeba i w trase ,w drodze do domu jechałem powoli bo nam droge rozkopali i kurde znowu to samo ,tak jak na tym filmiku co nagrałem ,no ręce mi opadły 150 poszło w błoto
poszłem na tył i złapałem ją za tłumik poruszałem nim energicznie i usłyszałem to pierońskie pukanie ,może tak rozbujałem silnik że się poduszka odezwała ,widział świat takie rzeczy
jutro wjadę na kanał i popatrzę co można jeszcze zrobić ,bo dziś już ciemno ,ale macie jakieś pomysły
tak sobie kombinuje i być może jak podnosiłem silnik za miskę to coś się poprawiło a po tej przejażdżce zaś się coś spartoliło
podpowiedzcie coś bo ja już wysiadam
wymieniłem dziś tą poduszke i o dziwo nie wyglądała źle ,po wymianie nic nie pukało jak ruszałem silnikiem na zgaszonym ,porobiłem co trzeba i w trase ,w drodze do domu jechałem powoli bo nam droge rozkopali i kurde znowu to samo ,tak jak na tym filmiku co nagrałem ,no ręce mi opadły 150 poszło w błoto
poszłem na tył i złapałem ją za tłumik poruszałem nim energicznie i usłyszałem to pierońskie pukanie ,może tak rozbujałem silnik że się poduszka odezwała ,widział świat takie rzeczy
jutro wjadę na kanał i popatrzę co można jeszcze zrobić ,bo dziś już ciemno ,ale macie jakieś pomysły
tak sobie kombinuje i być może jak podnosiłem silnik za miskę to coś się poprawiło a po tej przejażdżce zaś się coś spartoliło
podpowiedzcie coś bo ja już wysiadam
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP