Wymiana silnika 1.8tds
Moderator: Moderatorzy
-
suchyps
- Świeżak

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Wymiana silnika 1.8tds
Witam wszystkich forumowiczów odrazu proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy. Potrzebuje pomocy od was ale zacznę od początku. Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem e36 z1997r 318tds i już nie jestem taki szczęśliwy poniewarz przeskoczył łańcuch na rozrządzie bo prawdopodobnie puścił napinacz skutki tego 4 cylinder uderzył w zawór łamiąc go i robiąc dużą dziurę w głowicy oraz w cylindrze czy stało się coś z korbą chyba nie ale na pewno jest do wymiany cylinder oraz kumpel mi powiedział żeby spróbowąc zawieść do spawania głowicę ale co z rozrządem wypadało by go zmienić a nowy 1300zł. To też znalazłem 318tds w compact na części (tylko trochę daleko)silnik jeszcze włożony można odpalić silnik kompletny pompa turbo i wszyściutko za 2000tyś zł niby z przebiegiem 200 tyś i moje pytanie brzmi po pierwsze (może trochę dziwna ale wole być pewien) czy z compacta 1996r będzie on pasowa do mojego sedana 1997r oraz drugie kupować czy próbować naprawiać stary.
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Wymiana silnika 1.8tds
Moim zdaniem to spawanie głowicy mija się z celem a do tego przy wymianie silnika mniej roboty jak masz ten sam rocznik i taką samą pompę to spox będzie pasować

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
suchyps
- Świeżak

Wymiana silnika 1.8tds
Jeszcze jedno pytanie w tej kwesti otóż w papierach tj dowód jeszcze fracuski ale tłumaczenie mówi o pojemności silnika 1665 i mocy 66kw ale nawet naklejka jest na bagażniku bmw 318 czy odpowiada to prawdzie bo już sam nie wiem żeby czasami nie umoczyć że to inny silnik.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Województwo: Lubuskie
-
suchyps
- Świeżak

Wymiana silnika 1.8tds
Witam forumowicze mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany silnika otórz zakupiłem cały kompletny silnik w 100 procentach sprawny poniewarz jeszcze widziałem jak pracuje w samochodzie wszystko wraz z pompą oraz wiązką elektryczną tylko że sprzedający był szczerym człowiekiem i powiedział mi coś takiego że ten silnik może nie pracować u mnie ponieważ może też potrzebować wymiany komputera oraz ews(immobilajzera) który poresztą możę mi od niego sprzedać ile w tym prawdy czy jest to możliwe czy wogóle mam immo moje auto to jest 1997r.
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
Wymiana silnika 1.8tds
Kolego masz bankowo immo, a w zasadzie EWS. Ale - jeżeli nie wymieniasz komputera sterującego silnikiem, to nie będzie potrzeby wymiany modułu EWS. Tak samo - nie ma konieczności zmiany komputera - przecież wymieniasz tylko mechaniczną część jaką jest silnik.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!