Wymiana silnika 1.8tds

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

suchyps
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie

Wymiana silnika 1.8tds

Post autor: suchyps »

Witam wszystkich forumowiczów odrazu proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy. Potrzebuje pomocy od was ale zacznę od początku. Od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem e36 z1997r 318tds i już nie jestem taki szczęśliwy poniewarz przeskoczył łańcuch na rozrządzie bo prawdopodobnie puścił napinacz skutki tego 4 cylinder uderzył w zawór łamiąc go i robiąc dużą dziurę w głowicy oraz w cylindrze czy stało się coś z korbą chyba nie ale na pewno jest do wymiany cylinder oraz kumpel mi powiedział żeby spróbowąc zawieść do spawania głowicę ale co z rozrządem wypadało by go zmienić a nowy 1300zł. To też znalazłem 318tds w compact na części (tylko trochę daleko)silnik jeszcze włożony można odpalić silnik kompletny pompa turbo i wszyściutko za 2000tyś zł niby z przebiegiem 200 tyś i moje pytanie brzmi po pierwsze (może trochę dziwna ale wole być pewien) czy z compacta 1996r będzie on pasowa do mojego sedana 1997r oraz drugie kupować czy próbować naprawiać stary.
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Wymiana silnika 1.8tds

Post autor: GuLuN »

Moim zdaniem to spawanie głowicy mija się z celem a do tego przy wymianie silnika mniej roboty jak masz ten sam rocznik i taką samą pompę to spox będzie pasować
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
suchyps
Świeżak
Świeżak

Wymiana silnika 1.8tds

Jeszcze jedno pytanie w tej kwesti otóż w papierach tj dowód jeszcze fracuski ale tłumaczenie mówi o pojemności silnika 1665 i mocy 66kw ale nawet naklejka jest na bagażniku bmw 318 czy odpowiada to prawdzie bo już sam nie wiem żeby czasami nie umoczyć że to inny silnik.
Awatar użytkownika
karol-lolek
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Województwo: Lubuskie

Wymiana silnika 1.8tds

Post autor: karol-lolek »

Może źródło troszkę do bani, ale tak ma być jak piszesz :mrgreen:

http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_M41

pozdr
Obrazek
suchyps
Świeżak
Świeżak

Wymiana silnika 1.8tds

Witam forumowicze mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wymiany silnika otórz zakupiłem cały kompletny silnik w 100 procentach sprawny poniewarz jeszcze widziałem jak pracuje w samochodzie wszystko wraz z pompą oraz wiązką elektryczną tylko że sprzedający był szczerym człowiekiem i powiedział mi coś takiego że ten silnik może nie pracować u mnie ponieważ może też potrzebować wymiany komputera oraz ews(immobilajzera) który poresztą możę mi od niego sprzedać ile w tym prawdy czy jest to możliwe czy wogóle mam immo moje auto to jest 1997r.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Wymiana silnika 1.8tds

Post autor: carl0s »

Kolego masz bankowo immo, a w zasadzie EWS. Ale - jeżeli nie wymieniasz komputera sterującego silnikiem, to nie będzie potrzeby wymiany modułu EWS. Tak samo - nie ma konieczności zmiany komputera - przecież wymieniasz tylko mechaniczną część jaką jest silnik.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ