E39 - Problem z parującym reflektorem (xenon)

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Jimmi
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

E39 - Problem z parującym reflektorem (xenon)

Post autor: Jimmi »

Witam. Mam problem z parującym reflektorem przednim prawym...jak wychodzę rano z domu to jest cały zaparowany od wewnątrz - czasami wręcz są tam duże krople wody. Wyciągnołem go ostatnio i otworzyłem. Po wyczyszczeniu złożyłem używając przy okazji masy silikonowej w miejscach styku obu części reflektora. Jeden dzień było ok ale dzisiaj znowu jest cały zaparowany a przecież są tam dwie rurki odpowietzrające (chociaż nie sprawdziłem czy drożne). Czy w tych rurkach znajduje się jakiś filterek który mógłby się zapchać? Macie jakieś inne pomysły? Trochę lipa bo jak mnie niebiescy zatrzymają to nie odpuszczą...no i nie chciałbym żeby od wilgoci spalił mi się żarnik. Mieliście takie sytuacje w swoich "pociechach"??
BMW E39 TDS TOURING...srebrna strzała--->
Awatar użytkownika
Dmlody87
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Problem z parującym reflektorem w E39 (Xenon)

Post autor: Dmlody87 »

no ja mam to samo i w tej samej lampie co Ty.

Nie wiem o co kaman ale jak miałem też przedlifty ale zwykłe to ni nie parowały ;/
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

kolego - wyjmij lampe z wozu i zobacz od tylu. w zaleznosci od wersji, bedziesz ial dwa odpowietrzniki lub jeden - dwa, czyli jeden z kierunkowskazu i jeden tuz nad zlaczem swiatel dlugich - ten od kierunku jest malo wazny, ale w tym nad swiatlem dlugim powinien byc filtr podobny do filtra od papierosa - jesli on zlapal wilgoc - to lampka bedzie parowala. najlatwiej jest go wydlubac jakims szpikulcem, powinno byc OK. Jesli masz lampe z jednym odpowietrznikiem - tym nad kierunkowskazem (gumowe kolanko skierowane w dol) to zdejmij te gume i zobacz czy wylot jest drozny i czy kolanko jest drozne (jak nie masz oslony pod silnikiem, to bloto tam leci i sie zbiera) - wystarczy przepchac i bedzie git.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
dudi_e39
Bywalec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996
Województwo: Świętokrzyskie

Post autor: dudi_e39 »

j.w.

Musisz wudłubać gąbkę z kanalików ;)
ODPOWIEDZ