[E36] automatyczne ssanie ?? czy tak to wyglada u was tez ??

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
marcellchen
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1998
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

Post autor: marcellchen »

witam,

czy to jest normalne ze jak odpalam zimny silnik w mroz -5 to ma pod opaleniu 1100 obrotow ?? a potem juz normalnie 700 -800 ?? bo w zime zawsze ma 1100 a dzis po mrozie -12 mial nawet z 1200 / 1300 .. nie wiem po co to ?? i czy cos moze jest niesprawne ??
Obrazek
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

tak ma być :cool:
Awatar użytkownika
cart00n
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Województwo: Śląskie

Post autor: cart00n »

też tak mam że przy zimnym silniku troszkę ponad 1.000 obrotów
później spada tak do 700-800, wg mnie to normalne i tak ma być :razz:
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Wcześniejszy kąt wtrysku. Wyższe obroty i głośniejsza praca silnika.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
Tymbark
Bywalec

Post autor: Tymbark »

No wasnie tez sie nad tym zastanawialem. Na zimnym silniku ma 900 ale z czasem jak wskazowka sie podnosi na niebieskim polu to juz jest 700-600 obrotow. Ale to jest chyba normalne..... Fakt głosniejszy jest zimny......
witboy
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1991
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: witboy »

sory chlopaki mam problem otoz sa mrozy i ok odpala dosc niezle wszystko cacy ale mam automat...i co musze czekac ok 1 min do2-3 aby ruszyc... obroty mam ok 600 i wciskam gaz w podloge na biegu czyli d i za chiny nie rusze ew 2 na godzine... stoje w miejscu...obroty dalej 600 na p czyli parking moge przygazowywac wszystko cacy ale wrzucam na d i klops 2-3 min musi pracowac i w pewnym momencie jest szok moze jechac jak szatan a sekunde wczesniej nawet by nie ruszyl....

mam dziwne wrazenie ze jest to wina tego ssania ktorego najwidoczniej niemam....wiecie co za to odpowiada ? zeby byly obroty wlasnie 1000-1100? bo jak mialem ssanie kilka razy sie zalaczylo na wlasnie 1100 to moge ruszyc bez problemu.. ale gdy sie nie zalaczy tylko przy mrozie np teraz u mnie jest -5 st to musze czekac... a jak jest kolo zera tego problemu niemam;/ ale tez nie wskasuje obr na 1100 tylko na te 600-700 ;/

problemow z odpaleniem zasadniczo niema czekam do pstryskniecia swiec i ogien na cieplym odpala od strzala....spalanie raczej ok 10litrow i 6-7 po trasie..tylko te poranne czekanie mnie martwi.. co tylko komp czy jakis czujnik dal ciala
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1995
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: niebo »

Ja odpalam i czekam chwilę, to TDS nie zaszkodzi mu trochę pracy na postoju -można oskrobać szyby... przeważnie czekam aż obroty zaczną spadać i wtedy ruszam. Jak się spieszę to ruszam praktycznie od razu. Dlaczego u Ciebie nie ma wyższych obrotów po odpaleniu zimą nie mam pojęcia. Co do ruszania na zimnym automacie u Ciebie to może masz mało ATF w skrzyni i trzeba trochę poczekać aż się rozgrzeje i rozpręży... sprawdzenie stanu to chwila.
witboy
Bywalec
Rocznik: 1991
Województwo: Mazowieckie

Post autor: witboy »

faktycznie stan bede musial sprawdzic... lecz nigdy niemam tego problemu jak juz sie nagrzeje... dzis odpalilem i wskoczylo na 1100 i ok... ale nawet gdy nie moge ruszyc biegi zmienia dobrze bez szarpniec miedzy p r czy d no ale teraz zeby wjechac na kanal to zasypalo mi wjazd do garazu... bedzie duzo odsniezania i sprzatania w garazu by znow sie dostac na kanal ;]
rudesmen
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1997
Województwo: Lubuskie
Kontakt:

Post autor: rudesmen »

Ja bym stawiał że olej w skrzyni przy niskiej temp robi sie za gesty i musisz czekac az zrobi sie cieplejszy=plynniejszy. Jak nie wymieniales go to pewnie czas na to.
ODPOWIEDZ