[ filtry] Tanszy filtr paliwa do TDS-a
Moderator: Moderatorzy
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Niestety... filtron jest tani... ale na tym jego zalety się kończą.
Filtry filtrona są dobre żeby tanio poprawić stan auta do sprzedaży, ale znacznie szybciej niż np. knecht ulegają one "zapchaniu".
Chyba najbardziej odczuwalne jest to w przypadku filtra kabinowego.
Posiadacze E39 mogą kupić tańszy który trzeba częściej wymieniać bo jest do filtrów bardzo łatwy dostęp, w przypadku E34 lepiej jednak zapłacić 2 razy drożej i mieć spokój na dłuższy czas - za dużo dłubania aby wymienić filtr jest.
Filtry filtrona są dobre żeby tanio poprawić stan auta do sprzedaży, ale znacznie szybciej niż np. knecht ulegają one "zapchaniu".
Posiadacze E39 mogą kupić tańszy który trzeba częściej wymieniać bo jest do filtrów bardzo łatwy dostęp, w przypadku E34 lepiej jednak zapłacić 2 razy drożej i mieć spokój na dłuższy czas - za dużo dłubania aby wymienić filtr jest.
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubuskie
Szczerze to u Stonesa1 filtry knechta są w tej samej cenie jak te co kupowałem na stacji benzynowej Filtrona. Co do filtra powietrza potwierdzam, także lepszą jakość wykonania na korzyść Knechta.raven_1983 pisze:Niestety... filtron jest tani... ale na tym jego zalety się kończą.
- Deacon
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 2005
- Województwo: Śląskie
Ermce, przytulic cie? no pozalil sie jak dziecko. zegnamy, nie bedziemy teskinc
niie bylo problemow, dopoki sie nie pojawiles - taka prawda. odkad jestes w kazdym temacie robisz syf.
BTW: to ja mam chipa? wooo. nie wiedzailem
DO MODOW: wyciachajcie wszystkie posty nie zwiazane z tematem!!
DO MODOW: wyciachajcie wszystkie posty nie zwiazane z tematem!!
Ostatnio zmieniony 02 lis 2009, 15:03 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nabuchodonozor
- Bywalec
Deacon, jeden dal sobie z wami spokoj,
masz chip to Twoja sprawa, to Ty pojezdzisz krocej samochodem wiec, czy jest sie tu czym chwalic????
Deacon, teraz Ty robisz nieslychana wies....Deacon pisze:Ermce, przytulic cie? no pozalil sie jak dziecko. zegnamy, nie bedziemy teskinc niie bylo problemow, dopoki sie nie pojawiles - taka prawda. odkad jestes w kazdym temacie robisz syf.
masz chip to Twoja sprawa, to Ty pojezdzisz krocej samochodem wiec, czy jest sie tu czym chwalic????
Wiedza jest jedna ale każdy ma swoją jej interpretację
- bart74
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Opolskie
ktoś kiedyś wspominał o czytaniu ze zrozumieniemnabuchodonozor pisze:masz chip to Twoja sprawa, to Ty pojezdzisz krocej samochodem wiec, czy jest sie tu czym chwalic????
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2745
-
nabuchodonozor
- Bywalec
jestem tez od dawna na innych forach motoryzacyjnych, ale tylko tutaj zauwazylem cos takiego:
jeden drugiego jedzie o to ze sie pomyli czy nie wie wszystkiego
na innych forach tego nie ma
tam ludzie sobie tlumacza i pomagaja, a przede wszystkim nie wciskaja jeden drugiemu sswoich przekonan
mijacie sie z idea forum...
jeden drugiego jedzie o to ze sie pomyli czy nie wie wszystkiego
na innych forach tego nie ma
tam ludzie sobie tlumacza i pomagaja, a przede wszystkim nie wciskaja jeden drugiemu sswoich przekonan
mijacie sie z idea forum...
- raven_1983
- Ekspert

nabuchodonozor - na innych forach jak przychodzi geniusz co twierdzi, że kwadrat jest okrągły od ręki dostaje bana...
My próbujemy takiemu tłumaczyć, że nie ma racji... ale nie... kwadrat jest okrągły i basta!
A spróbuj twierdzić inaczej... to się dowiesz, że na innych forach matematycznych się z ciebie wszyscy śmieją!
W końcu pod naporem własnej głupoty autor tezy o kwadracie przyznaje, że się pomylił... wszak jemu nie chodziło o to, że kwadrat jest okrągły... tylko miał na myśli trójkąt.
My próbujemy takiemu tłumaczyć, że nie ma racji... ale nie... kwadrat jest okrągły i basta!
A spróbuj twierdzić inaczej... to się dowiesz, że na innych forach matematycznych się z ciebie wszyscy śmieją!
W końcu pod naporem własnej głupoty autor tezy o kwadracie przyznaje, że się pomylił... wszak jemu nie chodziło o to, że kwadrat jest okrągły... tylko miał na myśli trójkąt.
-
nabuchodonozor
- Bywalec
raven_1983, dziwny to wywod, aczkolwiek troche racji i w tym jest. Znam tego chlopaka i wiem ze glupi nie jest, moze nie jest geniuszem w dyscyplinie "e34", ktora tyle razy naprawial (mowie tu o jego 2,4 td, wszyscy sie smiali z niego ze robi skarbonke z auta, a on dalej wierzyl w biala dame) ale mysle ze nie jednego przeskoczy jeszcze w tej dziedzinie:)
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Rocznik: 1998
- Województwo: Podlaskie
od wczoraj jestem po wymianie filtra pp 940, czyli takiego ktory przewidziala fabryka, dzis postanowilem go rosciac, przejechalem na nim 20 tysiecy km ... ropa z Austrii i ropa z Polski ( w Austri stacja SHELL a w Polsce stacje ORLEN i czasami SHELL )
Roznica w filtrze do Omegi polega na tym, ze ma wiekszy odstojnik i posiada blaszke, ktora styka sie z grzalka podgrzewacza.
musze dodac, ze ja rowniez kupilem ten tanszy od omegi, zobaczymy jak sie sprawdzi - dzis bylo -12 i auto nawet nie jeknelo ... wczoraj przy wymianie zalalem nowy filterek swieza ropka VERVA
a tutaj fotki po przecieciu filtra:

Roznica w filtrze do Omegi polega na tym, ze ma wiekszy odstojnik i posiada blaszke, ktora styka sie z grzalka podgrzewacza.
musze dodac, ze ja rowniez kupilem ten tanszy od omegi, zobaczymy jak sie sprawdzi - dzis bylo -12 i auto nawet nie jeknelo ... wczoraj przy wymianie zalalem nowy filterek swieza ropka VERVA
a tutaj fotki po przecieciu filtra:

Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, 14:55 przez marcellchen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
ja wymienilem w poniedzialek filtr (oryginalny ze znaczkiem bmw i jakimis tam numerkami) na filtrona od omegi PP 837 z odstojnikiem- koszt 25zl.
nie zauwazylem zadnej roznicy po za tym ze jest krotszy, w starym filtrze nie mialem odstojnika, przy minusach pali auto normalnie.
nie zauwazylem zadnej roznicy po za tym ze jest krotszy, w starym filtrze nie mialem odstojnika, przy minusach pali auto normalnie.
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Kontakt:
Ja tez zmienilem takze na filtr omegi. Wybralem boscha z uwagi na to ze nie jestem przekonany do filtrona. Czytalem kilka wypowiedzi ludzi handlujacych czesciami ktorzy twierdzili ze sporo jest reklamacji glownie filtrow powietrza i przeciwpylkowych filtrona. Znalazlem tez test, ktorego autor rozcial filtry kilku firm i wklad w filtronie byl wyraznie krotszy niz np w boschu lub knecht.
Ja przegladajac oferte intercars moge polecic Boscha. Jest to najlepszy kompromis miedzy jakoscia a cena. Ja na razie smigam bez zastrzezen.
Ja przegladajac oferte intercars moge polecic Boscha. Jest to najlepszy kompromis miedzy jakoscia a cena. Ja na razie smigam bez zastrzezen.
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
ja polecam mann-a, z boschem miałem problem jak diabli, zarówno w moim tds-ie jak i ojcowym 530d, a problem polegał ana źle wykonanym gwincie w korpusie filtra, a co za tym szło po wkręceniu i dociągnięciu połamałem te metalowe króćce w podstawkach, i obie nadawały się do wymiany, a producent filtrów czyli bosch stwierdził że montaż był niepoprawny i dlatego połamało podstawy, a tu guzik prawda bo gwint był nie w osi filtra
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
A o filtrze oleju mowisz czy o filtrze paliwa? Mi montowal mechanik i wszystko bylo dobrze. Co prawda zakupilem filtr omegi ale to chyba bez znaczenia. Spotkalem sie z opiniami ze bosch to juz nie to co kiedys ale ze taka lipe by odstawili to sie nie spodziewalem. Szczegolnie ze z tego co mowisz to nie jest jednorazowy incydent. Czy komus jeszcze zdarzyly sie podobne problemy z boschem?
- adam-bmw
- Bywalec Wyjadacz
- Rocznik: 1999
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
filtr oleju to tylko wkład, i do e39 jak i tds-a kupowałem mann-a, teraz do 520i też kupiłem mann-a
-
rudesmen
- Bywalec
- Rocznik: 1997
- Kontakt:
W intercarsie kupiłem filtr, ale zamiast KC98 (TDS) dali mi KC98/1 (740d), wyglądają tak samo, wszystkie wymiary mają takie same, do 740d jest kilka zł droższy, może ktoś wie czym sie różnią? Zastanawiam się czy nie iść go wymienić.
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Województwo: Wielkopolskie
Tylko ''MANN FILTER''

Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php
- ded
- Bywalec Gadulec
- Kontakt:
rudesmen, oczywiscie ze wymieni i bierz ten od omegi 
-
rudesmen
- Bywalec
- Rocznik: 1997
- Kontakt:
Założyłem KC98/1 od 740d, wszystko jest ok przy okazji odkryłem czym się różnią. KC98 (TDS) nie ma uszczelki wokół króćca, a KC98/1 (740d) go ma.
- kuba_kubi
- Świeżak

- Nadwozie: Compact/Hatchback
- Model: 318tds
- Województwo: Małopolskie
Witam, mam pytanko czy ktoś może powiedzieć mi jakie filtry mam zakupić ponieważ patrze na intercarsa gdzie zarówno powietrza jak oleju są różne rozmiary i pytanie który pasuje do moje modelu czy to nie ma znaczenia skoro znaczam tam 318tds compact i pojawiają się właśnie te ... ?
Wcześniej był MB W124 2.0D - mam nadzieję że E36 318TDS go godnie zastąpi ...