e36 325td - nie dziala wskaznik paliwa

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

XMilosz00
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325td
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

e36 325td - nie dziala wskaznik paliwa

Post autor: XMilosz00 »

Witam jestem posiadaczem bmw e36 25td i od jakiegoś czasu nie pokazuje mi ile mam paliwa.
Świeci się rezerwa a wskaźnik pokazuje 0. Sprawdzałem już wszystko przewody pływaki czyściłem dmuchałem i nadal nic :|
nawet zegary rozebrałem żeby sprawdzić czy może tam coś nie łączy i niby wszystko jest ok ?!! :?
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

nie dziala wskaznik paliwa

Post autor: siudek »

Trzy pytania:

- nie śmierdzi Ci gdzieś ropą albo nie zapowietrza się układ?
- od kiedy to masz i czy lato czy zima to jest różnica? Czy przypadkiem zimą się zaczęło?
- jeździsz "oszczędnie" czy zalewasz go do pełna?

Rozumiem, że jak zalejesz go do pełna to jest tak samo (czasami tak jest, że po prostu się zawiesi i po zatankowaniu do pełna jest ok)? Generalnie jak odpalisz to nic się nie dzieje ze wskazówką? Zrób test dzięcioła - postukaj mocno palcem w miejsce wskaźnika w zegary i zobaczy czy wskaźnik się ruszy bądź rezerwa mignie. Jeśli tak, zegary z miejsca do wymiany. Jeśli nie - zapewne również zegary do wymiany skoro sprawdziłeś pływaki i całą resztę. ;]

Tu masz również temat, zapytaj chłopaków czy sobie poradzili i opisz swój problem: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=2727.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
XMilosz00
Świeżak
Świeżak

z układem jest wszystko ok nie zapowietrza się na początku zegary wariowały opadały i podnosiły sie w czasie jazdy też nie wiem dlaczego :( a dzis doszedł jeszcze jeden problem zaczeła gubić prąd do zera rozładowuje akumlator :?:
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Czy rozładowuje akumulator podczas postoju czy cały czas? Sprawdzałeś ładowanie? Bo generalnie dużo takich problemów bierze się z niesprawnych alternatorów (przecież auto prąd podczas jazdy czerpie z alternatora, a nie z akumulatora). Sprawdź. Druga sprawa to w jakim stanie jest akumulator - to sprawdź dopiero po sprawdzeniu ładowania w aucie.

Drugie, to jeszcze raz: całe zegary wariują czy tylko wskaźnik paliwa? Czy coś jeszcze zauważyłeś (problem ze światłami, z oświetleniem wnętrza, odbiornikami elektrycznymi)? Jeśli układ paliwa sprawny i szczelny, pływaki też i nie masz żadnego zwarcia we wiązce przewodów, to zegary i tak do wymiany.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

XMilosz00
Świeżak
Świeżak

co do zegarów to wszystkie wariowały aż pewnego dnia paliwo od początku sie nie podniosło :?
a co do akumlatora to ma 2 lata i jest raczej dobry bo jak odłączylem mase to po paru minutach kątrolki sie zapaliły i nawet na kable nic nie pomogło wymienilem akumlator i znowu to samo pochodził z zgas z powodu braku prądu
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

No to kolego w takim razie zaczęliśmy od "tylca" strony - nie masz problemu ze wskaźnikiem paliwa tylko ogólnie z całymi zegarami, a jeszcze ogólniej to z prądem. Trzeba było zacząć precyzyjniej od początku, jak na spowiedzi! ;] To zdecydowanie upraszcza tajemnicę.

Samochód odpalony nie może zgasnąć "z powodu braku prądu" przez akumulator, bo jak już odpalisz silnik to akumulator DO NICZEGO nie jest używany, oprócz tego że się ładuje. Prąd zapewniany jest przez alternator i tutaj masz źródło swojego problemu zapewne, to jest elementarna wiedza motoryzacyjna. Jak już napisałem sprawdź ładowanie - napięcie powinno być w okolicach 13,8-14,4V (a w praktyce powinno być po prostu 14,4V i już ;] i nigdy wyżej niż 14,5V). Naładowany akumulator to napięcie w samochodzie (wyłączony silnik) 12,7-12,8V. Skoro na innym sprawnym nowym naładowanym akumulatorze jest tak samo, a o ile nie masz zwarcia na wiązce kabli (sprawdź łopatologicznie, pooglądaj wiązki, sprawdź styki, klemy, kable), to masz po prostu walnięty alternator.

Jak już zlokalizujesz, że to faktycznie alternator, zanim oddasz go regeneracji za grubszą kasę - sprawdź czy ma szczotki, bo może po prostu już się skończyły (kilka złotych w IC, wymienisz sam i sprawdzisz). Według mnie warto oddać go do regeneracji kompleksowej (lub na wymianę, jak to robią) i będziesz miał spokój na długo, a i mogą zniknąć inne dziwne dolegliwości (u mnie było trochę z archiwum X, po nowym alternatorze jak ręką odjął). Tylko musisz to dać komuś, kto się zna, nie dawaj w warsztacikach u mechaników tylko daj do firmy, która przemysłowo regeneruje rozruszniki i alternatory i ma sztuki na wymianę (czyli oddajesz swój, dostajesz taki sam tylko nowy). Takie alternatory to w zasadzie to samo co byś kupił nową sztukę z fabryki, tylko taniej.

Uzupełnij profil skąd jesteś i zapytaj w odpowiednim wątku gdzie to robią.

Pozdrawiam.
siudek siudkowski

XMilosz00
Świeżak
Świeżak

godzine temu podłączyłem świeżo naładowany sprawny akumlator i podczas podłączania go mocno iskrzyła klema a kontrolki ledwo świeciły mówisz ze moze to byc wina alternatora skoro predzej nie objawiał zadnych wad takich jak swieceniem kontrolki a paczałem na przewody i ngdzie nie widziałem zadnych przetarc ani nic takiego masz racje ze auto nie powinno zgasnąć nawet bez akumlatora bedzie chodził
jutro musze zaciągnąć go do warsztatu albo wyciągnac alternator choć jak odłącze wszystkie przewody to powinno byc ok o ile to bedzie alternator
a z tymi zegarami a szczególnie z wskaznikiem paliwa to chyba poczekam
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Mówisz, że "paczałeś"? :lol: Prośba na przyszłość: oprócz emotek używaj znaków interpunkcyjnych w wypowiedziach, będzie łatwiej czytać.

Zaiskrzyło, bo albo masz zwarcie w instalacji (1) albo zapewne nie podłączyłeś go jak należy (2),trzeba uważać, gdyż w ten sposób możesz uszkodzić sobie elektronikę. Jak odłączasz akumulator: wpierw odłączasz MINUS, następnie PLUS. Jak podłączasz z powrotem: wpierw podłączasz PLUS, a następnie szybko MINUS. Mogą jakieś małe przepięcia cynkąć, ale nic nie będzie Ci iskrzyć. No i NIE WOLNO odłączać akumulatora podczas pracy silnika. Jeśli podłączyłeś na 100% sprawny akumulator (masz pewność?) i nadal ledwo co kontrolki świecą oraz nie chce odpalić, znaczy się że masz gdzieś zwarcie.

Z zegarami wpierw poczekaj aż uporasz się z prądem - tak też napisałem.
siudek siudkowski

XMilosz00
Świeżak
Świeżak

dzięki kolego za wiele nowości to się nie dowiedziałem już próbuję od wczoraj wszystkich możliwych rzeczy bo potrzebuje auto a ono taki numer mi odwaliło jeszcze jaka myśl przychodzi mi do głowy to rozrusznik może on robić zwarcie
sory ze trochę nie na temat miało być o wskaźniku paliwa a jest o czym innym jeszcze raz przepraszam i dziękuję
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Spoko, czasami tak bywa że jedno się objawia, a drugie pokazuje przy okazji. Generalnie za wiele nowości się nie dowiesz, bo nie ma takowych. Jeśli naprawdę mocno iskrzy akumulator przy prawidłowym podłączaniu to znaczy że musisz mieć zwarcie - albo coś ciągnie tak olbrzymie ilości prądu. Najbardziej prądożerne w aucie są świece, rozrusznik i klakson. :] Więc jeśli akumulator JEST SPRAWNY i nie masz zwarcia gdzieś na kablach, znaczy się albo świecę możesz mieć zwartą do masy (powinien pójść bezpiecznik świec), albo rozrusznik ma zwarcie. Bo rozumiem, że nie masz dodatkowego jakiegoś samorobnego alarmu z immobilizerem?

Jeśli iskrzenie nie jest jakieś specjalne to znaczy że coś zwyczajnie może kraść Ci prąd - ale wtedy od razu po podłączeniu dobrego akumulatora odpaliłbyś. Przepraszam Cię, że tak truję o tym akumulatorze, ale naprawdę zadziwiająco często ludzie upierają się przy swoim zdaniu i wszyscy tu kombinujemy i kminimy, po czym nagle okazuje się że jednak faktycznie akumulator jest do wyrzucenia, albo faktycznie po prostu świece i tym podobne trywialne problemy, które nie wiem czemu niektórzy wykluczają od razu na wstępie. Pamiętaj, że akumulator może po prostu już być zwyczajnie zmęczony lub mieć zwarcie wewnętrzne (wtedy szybko się ładuje i równie szybko rozładowuje, powinien się grzać przy ładowaniu ale nie musi). Osobiście miałem taki problem i też byłem pewien, że aku jest sprawny - w końcu nie chciał już zakręcić autem, jak go podłączyłem pod prostownik, brał od razu z 4A ale przez jakieś 15min, po czym szybko prąd spadał, a po jakichś 30-40min było już 1-0,5A, więc niby naładowany. Odpalał co prawda, ale na słowo honoru, jakbym go nie wymienił, to zapewne w końcu by całkiem padł.

Daj znać co z Twoim problemem. Pozdrawiam.

P.S. Nadal nie używasz interpunkcji!
siudek siudkowski

ODPOWIEDZ