tds zapala na ulamek sekundy i gasnie
Moderator: Moderatorzy
Witam pewnego razu wracajac do domu auto zgaslo mi po ruszeniu ze swiatel i nie chcialo wiecej odpalic. Wezwalem lawete i zawiozle auto pod dom.Na drugi dzien przyjechal ziomek z komputerem i pokazywalo uszkodzenie czujnika polozenia walu. Dzis po wymianie czujnika nie chce zapalic. Po nagrzaniu swiec 2,3 razy auto zapala na ulamek sekundy poczym gasnie i mozna go krecic a i tak nie zapali az do rozladowania aku. Co to moze byc prosze o pomoc bo nie mam juz sily do tego bmw:/ Mam pelny zbiornik paliwa ale auto gaslo ponizej 15l.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
sprawdź pompkę w Baku i ta w progu bo e39 posiada 2
tds nie ma pompy podprogowej.
- błażej21
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Podlaskie
W e39 jest w e34 nie ma
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Przydatny temat: http://www.bmw-diesel.pl/viewtopic.php?t=781 oraz wiele innych o zapowietrzaniu się, pompce paliwa w baku itp. Czy masz powietrze w przewodzie paliwowym? Pompka paliwa uruchamia się poniżej poziomu paliwa w baku (nie pamiętam nigdy ile l) oraz za każdym razem przy uruchamianiu silnika. Jeśli zgasło poniżej 15l to możliwe, że pompka już nie podała paliwa, więc albo nieszczelność albo pompka do wymiany.
Druga sprawa to czy jak odpalisz już, to długo silnik chodzi, czy normalnie równo chodzi i jak gaśnie? Próbowałeś kiedyś na naładowanym aku po prostu rozbujać silnik aż zapali, a jak zdechnie znowu go odpalić? Jeśli był błąd czujnika położenia wału, sprawdź czy wtrysk sterujący jest ok (pobieżnie nawet) i zobacz wartość wyprzedzenia kąta wtrysku (bo z tych dwóch czujników komputer bierze jego wartość). Nie miałeś wcześniej problemów z odpalaniem na zimnym, albo nie odpalał długo? :] Poczytaj o kącie wtrysku, może się przydać.
Poza tym dostaniesz ostrzeżenie, gdyż już prosiłem Cię o nie zakładanie ciągle nowych tematów, a jak widać nic to nie dało - http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5672 i http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5699 i http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5682. Śmiecisz na forum, równie dobrze i skutecznie wszystko byś załatwił w jednym dobrze zatytułowanym temacie i więcej ludzi by Ci pomogło - a tak co chwilę od nowa zaczynasz sprawę.
błażej21, ale skoro ma pełny zbiornik paliwa a auto odpala na chwilę to co tu ma pompka do rzeczy teraz? Druga sprawa: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3769&start=0, na RealOEM również nie widzę nigdzie tej pompki i nie ma jej w opisach i nie ma jej w częściach zamiennych, w m51 pompka podprogowa zwyczajnie nie występowała. Jeśli autor nie jest pewien, niech zajrzy pod próg przy drzwiach kierowcy na przewody paliwowe - tam powinna być, tam jest w silnikach CR.
Pozdrawiam.
Druga sprawa to czy jak odpalisz już, to długo silnik chodzi, czy normalnie równo chodzi i jak gaśnie? Próbowałeś kiedyś na naładowanym aku po prostu rozbujać silnik aż zapali, a jak zdechnie znowu go odpalić? Jeśli był błąd czujnika położenia wału, sprawdź czy wtrysk sterujący jest ok (pobieżnie nawet) i zobacz wartość wyprzedzenia kąta wtrysku (bo z tych dwóch czujników komputer bierze jego wartość). Nie miałeś wcześniej problemów z odpalaniem na zimnym, albo nie odpalał długo? :] Poczytaj o kącie wtrysku, może się przydać.
Poza tym dostaniesz ostrzeżenie, gdyż już prosiłem Cię o nie zakładanie ciągle nowych tematów, a jak widać nic to nie dało - http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5672 i http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5699 i http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=5682. Śmiecisz na forum, równie dobrze i skutecznie wszystko byś załatwił w jednym dobrze zatytułowanym temacie i więcej ludzi by Ci pomogło - a tak co chwilę od nowa zaczynasz sprawę.
błażej21, ale skoro ma pełny zbiornik paliwa a auto odpala na chwilę to co tu ma pompka do rzeczy teraz? Druga sprawa: http://bmw-diesel.pl/viewtopic.php?f=12&t=3769&start=0, na RealOEM również nie widzę nigdzie tej pompki i nie ma jej w opisach i nie ma jej w częściach zamiennych, w m51 pompka podprogowa zwyczajnie nie występowała. Jeśli autor nie jest pewien, niech zajrzy pod próg przy drzwiach kierowcy na przewody paliwowe - tam powinna być, tam jest w silnikach CR.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Zawsze paliwa mialem ponad 15l bo kiedys mi zgasl ale wiecej sie to nie powtorzylo. Teraz mam zalany na maxa i nie chce zapalic.Moze pomoze cos komputer?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Pomoże to co napisałem, żebyś zrobił. Zrób proszę, odpowiedz na moje pytania, przecież nikt Ci zdalnie auta nie naprawi. Czy ty w ogóle czytasz to co Ci piszą?
siudek siudkowski
silnik praktycznie nie zapala, zalapie na sekunde i gasnie. Nie mialem nigdy problemow z odpalaniem na zimny i nie mam powietrza w wezach.Dokladnie to jest tak podgrzeje swiece 2-3 razy zaczynam krecic i zalapie na sekunde i caly czas krece dalej i w odstepie 3-4 sekund po pierwszym zalapaniu snow zalapie na sekunde i to wszystko. Ponizej jak przestane krecic i znow podgrzeje swiece 2-3 razy to odpali na sekunde
Dodano: Wto Gru 21, 2010 12:44 pm
silnik nie odpala na dluzej niz sekunde.Odkrecilem wczoraj przewody od wtryskiwaczy i patrzylem czy dostaje paliwo, na poczatku nie bylo widoczne po jakis 2,3 probwach paliwo sie pojawilo i wtedy zaczol zalapywac ale tak jak juz pisalem na 1 sekunde
Dodano: Wto Gru 21, 2010 3:14 pm
Panowie a moze to immobilajzer?
Dodano: Wto Gru 21, 2010 7:56 pm
Moze to byc wina swiec zarowych?
Dodano: Wto Gru 21, 2010 12:44 pm
silnik nie odpala na dluzej niz sekunde.Odkrecilem wczoraj przewody od wtryskiwaczy i patrzylem czy dostaje paliwo, na poczatku nie bylo widoczne po jakis 2,3 probwach paliwo sie pojawilo i wtedy zaczol zalapywac ale tak jak juz pisalem na 1 sekunde
Dodano: Wto Gru 21, 2010 3:14 pm
Panowie a moze to immobilajzer?
Dodano: Wto Gru 21, 2010 7:56 pm
Moze to byc wina swiec zarowych?
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
A może poszli do lasu?
Kolego - siudek dał Ci taką bazę tematów, że trzeba być nogą lewą tylną, żeby dalej zadawać głupawe pytania. Poczytaj, pomyśl, potem poczytaj drugi raz, a jak nie masz na tyle ogarnięcia, żeby cokolwiek samemu sprawdzić, to zleć to lepiej komuś, kto posiada wiedzę i sprzęt.
I dobrze radzę, zanim zadasz kolejne pytanie, miej jakiekolwiek argumenty w postaci chociażby chęci posprawdzania tego, co zostało już w tym i poprzednich twoich wątkach zasugerowane.
Kolego - siudek dał Ci taką bazę tematów, że trzeba być nogą lewą tylną, żeby dalej zadawać głupawe pytania. Poczytaj, pomyśl, potem poczytaj drugi raz, a jak nie masz na tyle ogarnięcia, żeby cokolwiek samemu sprawdzić, to zleć to lepiej komuś, kto posiada wiedzę i sprzęt.
I dobrze radzę, zanim zadasz kolejne pytanie, miej jakiekolwiek argumenty w postaci chociażby chęci posprawdzania tego, co zostało już w tym i poprzednich twoich wątkach zasugerowane.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Immobilizer odcina prąd na zapłon, więc silnikiem byś nie ruszył - to też mógłbyś już przeczytać zanim napiszesz. A świece zdaje się że to podstawowa sprawa którą powinieneś dawno pierwszą sprawdzić - pod komputer i pokaże Ci błąd, a jak nie to wyciągnij je i sprawdź sam (wszystko jest opisane na forum, łącznie z tym jak je wyciągnąć, jak wymienić, jakie kupić i ile kosztują). Świece w dieslu służą tylko do odpalania auta, więc nie mógł Ci zdechnąć silnik przez nie na drodze. Chyba że źle opisałeś problem. Poza tym jak można powiedzieć, że "silnik odpala na 1 sekundę", jaką pracę zdąży wykonać w 1 sekundę?! Takie bzdurne opisy jedynie mylą i utrudniają jakąkolwiek diagnozę. Jeśli nie jesteś pewien czegoś o czym nie masz dostatecznej wiedzy, nagrywasz to np. i wrzucasz filmik, wtedy ludzie na forum mogą Ci to ocenić.
To mój ostatni post w tym temacie, nie chce mi się już pisać na próżno, bo widzę że ani Ty nic nie robisz w aucie, ani nie czytasz tego co Ci piszę ani nie rozumiesz jak działa Twój samochód tylko siedzisz przed komputerem i sobie myślisz "co by było gdyby, a może". Wróć na forum jak będziesz miał sprawdzone to o czym zostało napisane wcześniej we wszystkich Twoich wątkach. Jeśli nie, będą lecieć następne ostrzeżenia - to jest w przeciwieństwie do innych for dyskusyjnych w sieci forum merytoryczne, gdzie się opisuje i rozwiązuje problemy, a nie miejsce do wygadania się. Od tego masz dział Off-topic i tam można sobie pogadać.
EOT.
To mój ostatni post w tym temacie, nie chce mi się już pisać na próżno, bo widzę że ani Ty nic nie robisz w aucie, ani nie czytasz tego co Ci piszę ani nie rozumiesz jak działa Twój samochód tylko siedzisz przed komputerem i sobie myślisz "co by było gdyby, a może". Wróć na forum jak będziesz miał sprawdzone to o czym zostało napisane wcześniej we wszystkich Twoich wątkach. Jeśli nie, będą lecieć następne ostrzeżenia - to jest w przeciwieństwie do innych for dyskusyjnych w sieci forum merytoryczne, gdzie się opisuje i rozwiązuje problemy, a nie miejsce do wygadania się. Od tego masz dział Off-topic i tam można sobie pogadać.
EOT.
siudek siudkowski
za pare minutek dodam link do filmiku ktory przed chwila nagralem pozdrawiam.
Dodano: Śro Gru 22, 2010 4:25 pm
Witam oto link do filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=ATAa1YIEnEw
Dodano: Czw Gru 23, 2010 2:43 pm
Witam odkrecilem przewody od wtryskow i jedna ropa nie leci takze chyba mam duzy problem?
Dodano: Śro Gru 22, 2010 4:25 pm
Witam oto link do filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=ATAa1YIEnEw
Dodano: Czw Gru 23, 2010 2:43 pm
Witam odkrecilem przewody od wtryskow i jedna ropa nie leci takze chyba mam duzy problem?