[e36] Mycie silnika

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

[e36] Mycie silnika

Post autor: ded »

Chce umyc silnik w moim TDS. Auto zamierzam za pol roku-rok sprzedac a jakis czas temu puscil mi oring na chlodnicy oleju i zapackal komore. Dysponuje karcherem i zamierzam kupic jakas chemie do mycia silnika. Co powinienem zaslonic oprocz alternatora? Bardzo prosze o wskazowki, oprocz tych zeby nie myc :wink:
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: [e36] Mycie silnika

Post autor: GuLuN »

Kup czysty silnik Plaka spryskujesz czekasz i spłukujesz wężem ogrodowym silnik czysty bez grama oleju ja miałem zawalony od egr i wszystko czyste bez karchera i męczenia się.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Wyjmij aku, osłoń alternator i puszkę bezpieczników i jedziesz z koksem. Ja mogę polecić Ci środek firmy Atas, nazywa się DMS - i sprzedawany jest w postaci koncentratu - rozcieńczasz, spryskiwaczem takim jak do roślinek nanosisz na silnik, czekasz kilka minut i spłukujesz wodą. I to wszystko, dobrze jest po całej operacji porozłączać po kolei wtyczki i przedmuchać kompresorem.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
Tommkko20
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tommkko20 »

Ja proponuje omijac okolice wtrysku sterującego i tam gdzie są wszelkie wtyczki (zwłaszcza jak zamierzasz myc karcherem pod cisnieniem)! sam sobie spaliłem wtrysk sterujący :/ i to było moje najdrozsze mycie silnika heh! proponuje potem przefukac sprezonym powietrzem wtyczki tak jak kolega wyzej! (a najlepiej wcale nie myc) pozdro
ODPOWIEDZ