Objawy padnietej pompy?

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

waldek
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Objawy padnietej pompy?

Post autor: waldek »

Witam panowie czytam duzo na tym forum na temat pomp wtryskowych i nie tylko na tym forum i powiem szczeze ze mam metlik.Opisze objawy na zimnym pali na dotyk,cieply trzeba go okolo 3-4sek.pokrecic,wtryski suche,pompa tez nie cieknie nie faluje nie telepie.Ale zauwazylem ze brak mu chyba mocy,bo wydaje mi sie ze jak na 2,5 to slabo ciagnie.Jesli chodzi o pompe to raz pisza ze to glowiczka,a w innym temacie ze nastawnik odpowiada za ciezko odpalanie na cieplym.Chyba z pol roku temu slabo ciagnal od dolu wymienilem przeplywke i poprawilo sie znacznie,teraz juz przy okolo 1.900 obro.juz czuc ze ciagnie ladnie,ale pozniej juz gdzies to zanika,moze to kwestia ustawienia na kompie.Mze cos doradzicie.POZD.
arcabuz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1993

Post autor: arcabuz »

Z tą utratą mocy to może być wina pompy paliwa w zbiorniku, jeżeli jest nie sprawna może podawać za małą dawkę paliwa. Sprawdź filtr ropy. Co do pompy wtryskowej to ja bym sie nie zabierał za to na twoim miejscu. Mi tez na zimnym pali na dotyk a jak jest ciepły to różnie raz 3,4 sekundy pokręce a innym razem na dotyk. Dużo tez zależy od ropy oraz od tego zeby było jej wystarczająco tzn po wyżej 35 litrów. Moja bunia ma już 350 tys a ja zrobiłem ok 60 tyś i nie martwię się pompą wtryskową. Jak mi padnie do tego stopnia ze nie będzie można zapalic auta to wtedy o tym pomyśle. Nie ładuj się w nie potrzebne koszty. Dodam że ja swoją robię jakieś 200 km codziennie i naprawdę nie moge narzekać.
waldek
Bywalec

filtr byl wymieniany,myslisz ze takie sa objawy padnietej pompki paliwa?sadzac po ogledzinach przewodu zasilajacego nie ma tam pecherzykow powietrza,ale moze sie myle bo ten spadek mocy wystepuje juz przy dluzszym ciagnieciu na biegu,tak jak pisalem wyzej jaj dojdzie do 1.9tys obro.to czuc ciagnie az milo pozniej jakby w miejscu stoi deptasz w gaz a tu nic mam wrazenie ze jak popuszcze gazu i znowu wdepne zaczyna ciagnac.pozd.
arcabuz
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1993

Post autor: arcabuz »

Szwagier miał takie objawy jak ty i właśnie miał zapchany filtr paliwa, wogóle paliwo było do bani no i pompka szwankowała dlatego myslę ze u ciebie może być podobnie tyle że on miał pęcherzyki na przewodzie paliwowym.
krzysiek
Bywalec
Rocznik: 1995
Województwo: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: krzysiek »

waldek pisze:objawy na zimnym pali na dotyk,cieply trzeba go okolo 3-4sek.pokrecic,wtryski suche,pompa tez nie cieknie nie faluje nie telepie
Tds na ciepłym ma ta specyfikę że zawsze musi zakręcić i po 2 s załapuje.Nie ma moim zdaniem czego szukać. A jeśli już, to sam nic nie zdziałasz z pompą, trzeba do Bosch Diesel Serwis podepną kompa i wtedy będziesz wiedział co się dzieje.
waldek pisze:Ale zauwazylem ze brak mu chyba mocy,bo wydaje mi się ze jak na 2,5 to slabo ciagnie.J

Waldek -"chyba" brak mu mocy?To jest bardzo subiektywne określenie, i mało konkretne. Porównywałeś się z jakimś innym tds?
waldek pisze:Jesli chodzi o pompe to raz pisza ze to glowiczka,a w innym temacie ze nastawnik odpowiada za ciezko odpalanie na cieplym.
Bo pompa tds to temat rzeka, hehe. I problemem może byc i jedno i drugie.
waldek pisze:Chyba z pol roku temu slabo ciagnal od dolu wymienilem przeplywke i poprawilo sie znacznie,teraz juz przy okolo 1.900 obro.juz czuc ze ciagnie ladnie,ale pozniej juz gdzies to zanika,
Ciągnie ładnie od 1900 do ilu, bo nie napisałeś.
waldek pisze:filtr byl wymieniany,myslisz ze takie sa objawy padnietej pompki paliwa
pompkę paliwa możesz łatwo sprawdzić ściągając wężyk doprowadzający paliwo do filtra czy do pompy wtryskowej, gdzie Ci będzie wygodniej , a następnie do bezpiecznika nr 23 dajesz plus. Jak będzie ok, to paliwo powinno dość mocno płynąć.Nie wiem natomiast jak sprawdzić czy pompa paliwa podaje odp ilość paliwa...Ja się przynajmniej spotkałem z tym, że albo paliwo daje , albo nie
waldek pisze:bo ten spadek mocy wystepuje juz przy dluzszym ciagnieciu na biegu
napisz przy jakich obrotach moc spada.Nie zapominaj że to nie jest benzyna, gdzie max moc jest osiągana przy dość wysokich obrotach. Przy tds max moment obrotowy występuje przy 2200rpm, moc max osiągasz przy 4000 więc czym większe obroty wkręcasz pow. tych 4000 to nic nie daje, poza żyłowaniem silnika. krzywa mocy i momentu dość szybko maleje, tzn dokładnie maleje jakby "siła ciągu", stąd w dieslach trzeba dość często wajchować biegami przy dynamicznym przyspieszaniu.
Zawsze możesz profilaktycznie wymienić filtr paliwa i powietrza, to nie majątek.
Boeing732
Bywalec

Post autor: Boeing732 »

Co do odpalania na ciepłym silniku ,moim zdaniem masz uwalony tłokorozdzielacz .Miałem ten sam problem, na zimno palił na dotyk po rozgrzaniu troszke musiałem pokreci. A brak mocy ,też narzekałem na to i w moim przypadku była to banalna sprawa spadł wężyk pod kolektorem dolotowym jest to jakies podcisnienie zaworu EGR chyba? był sparciały wymieniłem na nowy i smiga aż miło.
[you] a ja sie nie poddam
waldek
Bywalec

A brak mocy ,też narzekałem na to i w moim przypadku była to banalna sprawa spadł wężyk pod kolektorem dolotowym jest to jakies podcisnienie zaworu EGR chyba? był sparciały wymieniłem na nowy i smiga aż miło
A GDZIE DOKLADNIE ON SIE ZNAJDUJE MOZE POSIADASZ JAKIES FOTKI.POZD.
ODPOWIEDZ