[exx]co to jest odma... Porady / Warto wiedzieć
Moderator: Moderatorzy
-
tdserek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Dolnośląskie
- Kontakt:
czestym objawem jest zatykanie sie w pokrywie zaworow ujscia odmy
...nalezy wowczas zdjac pokrywe zaworow (odkrecic ja przy okazji mozemy sprawdzic jak wyglada walek w tdsie:D i jaki jest stan naszego silniczka ) i wyczyscic ja pod wysokim cisnieniem tak aby udronic odme...w tdsach nei ma zadnego filterka( tak jak to ma miejsce juz w silnikach montowanych w e46 ktore mozna wymienic )pozatym samo roziwazanie puszczenia odmy przed turbo jest dla mnie wielkim nieporozumieniem gdyz turbo potrafi zasysac olej i potem mamy caly dolot lacznie z ic rurami i kolektorem ssacym oraz zaworem egr zabity olejem:/
pozdrawiam
...nalezy wowczas zdjac pokrywe zaworow (odkrecic ja przy okazji mozemy sprawdzic jak wyglada walek w tdsie:D i jaki jest stan naszego silniczka ) i wyczyscic ja pod wysokim cisnieniem tak aby udronic odme...w tdsach nei ma zadnego filterka( tak jak to ma miejsce juz w silnikach montowanych w e46 ktore mozna wymienic )pozatym samo roziwazanie puszczenia odmy przed turbo jest dla mnie wielkim nieporozumieniem gdyz turbo potrafi zasysac olej i potem mamy caly dolot lacznie z ic rurami i kolektorem ssacym oraz zaworem egr zabity olejem:/
pozdrawiam
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
tak, ale odma sama w sobie nie ma filtra w TDSie.Dreed pisze:wystepuje to również w tdsach ?
bmw-inpa.pl
Powrót do korzeni: e34 Ponton
Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
krzysiek, a to zwracam honor, nie wiedziałem.
miałem na myśli papierowy filtr:)
miałem na myśli papierowy filtr:)
bmw-inpa.pl
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
Moje byłe:
Rodzinkę wożę 318d
-
krzysiek
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Łódzkie
- Kontakt:
Ten filtr wygląda tak:

Obok filtra leży ten dekiel który trzeba odkręcić.Zdejmowałem kiedyś pokrywę i też nie wpadłem by go odkręcić.Dopiero jak robiłem ostatnio remont silnika i wszystko rozkręcałem na śrubki to znalazłem filtr.Tylko uważajcie bo tam jest taka mała uszczelka gumowa, nie wiem czemu ona służy, ale żeby jej przez przypadek nie zgubić.Uszczelka wchodzi w to prostokątne wyprofilowanie widoczne na deklu.
(fotka z prac przy remoncie mojego silnika)
Filtr był strasznie zarąbany, ale pryskałem go środkiem do mycia silników i plandek kilka razy i z dobre pół godziny na przemian płukałem wodą.Efekt był taki że można było przez niego patrzeć

Obok filtra leży ten dekiel który trzeba odkręcić.Zdejmowałem kiedyś pokrywę i też nie wpadłem by go odkręcić.Dopiero jak robiłem ostatnio remont silnika i wszystko rozkręcałem na śrubki to znalazłem filtr.Tylko uważajcie bo tam jest taka mała uszczelka gumowa, nie wiem czemu ona służy, ale żeby jej przez przypadek nie zgubić.Uszczelka wchodzi w to prostokątne wyprofilowanie widoczne na deklu.
(fotka z prac przy remoncie mojego silnika)
Filtr był strasznie zarąbany, ale pryskałem go środkiem do mycia silników i plandek kilka razy i z dobre pół godziny na przemian płukałem wodą.Efekt był taki że można było przez niego patrzeć
-
Tcharec
Polecam na noc zamoczyć go w ropie. Rano będzie równie czysty.krzysiek pisze:Filtr był strasznie zarąbany, ale pryskałem go środkiem do mycia silników i plandek kilka razy i z dobre pół godziny na przemian płukałem wodą.Efekt był taki że można było przez niego patrzeć
Pzdr kolegów z BMW.
Tcharec, SierraFan