BMW e34 tds 93 r. szarpie podczas jazdy i dymi na czarno
Moderator: Moderatorzy
-
iwona-kom
- Świeżak

- Seria: E65-68
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 730d
- Rocznik: 2004
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Lubelskie
BMW e34 tds 93 r. szarpie podczas jazdy i dymi na czarno
witam wszystkich czytających , mam problem z moim autkiem , od dwóch dni ( po zatankowaniu bio w orlenie) szarpie podczas jazdy , zrobił się muuuułowaty
i pali mi chyba z 10 na 100 na trasie , dymi na czarno , odpala ładnie bez problemu czy jest zimny czy ciepły , sprawdziłam wtryski są suche , bak wyczyściłam i pompkę też, wymieniłam filtr powietrza, paliwowy był wymieniany 2 tyg. temu , robię tygodniowo 400-500 km, i do tej pory nie miałam problemów , nastawnik był wymieniany na nowy sprowadzany z Niemiec , mam zamontowany wężyk z zaworkiem aby mi się paliwo nie cofało i ten wężyk nie jest zapowietrzony , więc już sama nie wiem co się stało mojemu samochodzikowi i bardzo proszę o podpowiedź , z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie i czas , pozdrawiam wszystkich i czekam 
- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Re: BMW e34 tds 93 r. szarpie podczas jazdy i dymi na czarno
Hm, wiesz, to trochę jak wróżenie ze szklanej kuli, ale pierwszą podstawową przyczyną może być samo paliwo - BMW jasno określa, że nie wolno stosować paliw typu "bio". Zacząłbym na Twoim miejscu od pozbycia się tego ze zbiornika i zalania dobrej jakościowo ropy. Jeśli to nie pomoże, to kolejne do sprawdzenia są wtryskiwacze - kopcenie, spadek mocy, poszarpywanie może świadczyć o ich uszkodzeniu / zabrudzeniu dysz. No i podstawowa sprawa - podpiąć auto pod kompa i zobaczyć co powie.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Witam koleżankę.
No cóż, zacząłbym tak jak Carlos sugeruje - poczytaj trochę tutaj: http://bmw-diesel.pl/forum/viewforum.php?f=19. Poza tym skoro wszystko było ok cały czas i nagle po zatankowaniu problemy i czarny dym, a odpala ok, wtryski suche i nie zapowietrza, odpowiedź nasuwa się sama - raczej paliwo. Nastawnika nie "uszkodzisz" po jednym tankowaniu (co najwyżej zabrudzisz na jakiś czas), filtr owszem, bo zasyfi się. Wtryskiwacze mogą co najwyżej się przytkać jakoś - zazwyczaj pomaga ostrzejsza jazda na dobrym paliwie (polecam Shell V-Power Diesel, BP Ultimate Diesel - jedno tankowanie do pełna, zamiast dolewać cudów na czyszczenie wtrysków). Prawdopodobieństwo uszkodzenia małe, pod warunkiem że wcześniej były w należytej kondycji.
Standardowo w takim wypadku należy wypompować to ustrojstwo, zalać dobre paliwo do pełna i zmienić następnie filtr paliwa na nowy. Oczywiście poprawa może nie nastąpić natychmiast, trzeba przepalić to co pozostało, ale zazwyczaj wystarczy jedna jazda po mieście trochę żwawiej. Skoro bak masz już czysty i pompkę paliwa, pozostało zalać dobre paliwo w ilości większej i zmienić filtr paliwa - niestety, to że był wymieniany 2tyg. temu nic nie znaczy, gdyż właśnie zalałaś go jakimś g**** niewiadomego pochodzenia...szkoda filtra.
Daj znać czy poprawa będzie.
Pozdrawiam.
No cóż, zacząłbym tak jak Carlos sugeruje - poczytaj trochę tutaj: http://bmw-diesel.pl/forum/viewforum.php?f=19. Poza tym skoro wszystko było ok cały czas i nagle po zatankowaniu problemy i czarny dym, a odpala ok, wtryski suche i nie zapowietrza, odpowiedź nasuwa się sama - raczej paliwo. Nastawnika nie "uszkodzisz" po jednym tankowaniu (co najwyżej zabrudzisz na jakiś czas), filtr owszem, bo zasyfi się. Wtryskiwacze mogą co najwyżej się przytkać jakoś - zazwyczaj pomaga ostrzejsza jazda na dobrym paliwie (polecam Shell V-Power Diesel, BP Ultimate Diesel - jedno tankowanie do pełna, zamiast dolewać cudów na czyszczenie wtrysków). Prawdopodobieństwo uszkodzenia małe, pod warunkiem że wcześniej były w należytej kondycji.
Standardowo w takim wypadku należy wypompować to ustrojstwo, zalać dobre paliwo do pełna i zmienić następnie filtr paliwa na nowy. Oczywiście poprawa może nie nastąpić natychmiast, trzeba przepalić to co pozostało, ale zazwyczaj wystarczy jedna jazda po mieście trochę żwawiej. Skoro bak masz już czysty i pompkę paliwa, pozostało zalać dobre paliwo w ilości większej i zmienić filtr paliwa - niestety, to że był wymieniany 2tyg. temu nic nie znaczy, gdyż właśnie zalałaś go jakimś g**** niewiadomego pochodzenia...szkoda filtra.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
grancz
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 530d
- Rocznik: 2000
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Trzeba zwrócić uwagę na filtry i sitko od pompki i zobacz czujnik w kolektorze ssącym bo może puszcza Ci turbo delikatnie oleju i się zabrudzi i błędnie odczytuje parametry..