e34 525tds - problem z tzw "gruszką" od turbo

Tematy dotyczące mechanizmu doładowania i turbiny.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

Re: e34 525tds - problem z tzw "gruszką" od turbo

Post autor: skroczek1 »

raven_1983 pisze:hadesmat - 200 złotych z jednej strony mało... a patrząc na ilośc elementów które kosztują 200 lub mniej mozna by pół samochodu wymienić... nie prościej sprawdzić czy to rzeczywiście ten element? jeżeli przesmarowanie + rozruszanie = lepiej to warto wymienić, chyba, że problemem jest samo WG a nie grucha.
Powiedz mi Reven Co może byc nie tak....
Dziś sobie sprawdziłem jak kopci moja furka z miejsca do odcinki (zrobiłem tak samo jak carlos na tych filmikach)
I w tyle okazało sie chmura czarnego dymu i na asfalcie został slad czarnej Ścieszki dokąd go cisnolem...
Zrobiłem tak z 2 razy i ku mojemu zdziwieniu silnik zaczol inaczej pracować tak twardo...
Przejechałem sie po tym i cos go pościło bo zaczol szybciej sie wkręcać na obroty , miał lepszego kopa... ALe jeszcze po kilku takich spr. wyglądało to jak by coś hamowało i poszczało w granicy 3 a 4 tys (nie odcinka paliwa tylko przyspieszał raz szybciej a raz wolniej) .... co to może być??
Pikun
Bywalec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: Pikun »

Dieslem takie rzeczy ? :) nie było lepiej pośmigać 170 km/h np. ?
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Kontakt:

Pikun pisze:Dieslem takie rzeczy ? :) nie było lepiej pośmigać 170 km/h np. ?
Ja tak nie jeżdżę ,szkoda mi autka bo dbam o niego... Ale mam ten sam chip co carlos zamówił od bagora chip do większego doładowania , nie wiem czy widziałeś jego 2 filmiki i u niego fess kopcił przy szybkim ruszeniu w podłogę :wink: a ja tez chciałem zobaczyć czy u mnie tak samo będzie...
I tak jak wyżej opisałem w poście moja brykę cos trzyma wkręca sie na obr. ale nie tak szybko :x i po takim zrobieniu co opisałem to ku zdziwieniu silnik zaczol tak jak by inaczej pracować tak twardo (ładny dźwięk) i lepiej się wkręcał... Tak jak by ten nagar co został taki czarny pasek na asfalcie wypluł i lepiej się wkręcał... Nie ma KATA... i po kilku przyspieszeniach znów coś go blokowało i puszczało... co to może być dziwnego??
Pikun
Bywalec

hmm a długo masz to auto ? Może przed Tobą jeździł ktoś kto nie wkręcał go więcej niż 2 tys. obrotów... wiesz o co mi chodzi .. na głowicy jest tyle nagaru, że nie daje z siebie wszystkiego.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Nie dławi się przypadkiem turbo na WG?
Awatar użytkownika
skroczek1
Bywalec
Kontakt:

Pikun pisze:hmm a długo masz to auto ? Może przed Tobą jeździł ktoś kto nie wkręcał go więcej niż 2 tys. obrotów... wiesz o co mi chodzi .. na głowicy jest tyle nagaru, że nie daje z siebie wszystkiego.
Autko mam ok 5 lat... ja raczej jezdze spokojnie wlasnie i malo kiedy go dociskam do 3 tys np. obr. Co zrobic jak by bylo duzo nagaru??
raven_1983 pisze:Nie dławi się przypadkiem turbo na WG?
Hmm... Dlawi znaczy w jakim sensie?? a jak by sie dlawilo to co zrobic zeby tak nie bylo?? :wink:

Bede chcial wypiaskowac kolektor wydechowy i zastanawiam sie wlasnie czy tez nie wypiaskowac srodka przy turbie gdzie jest ta klapka...
Jest sens to zrobic czy tylko sam kolektor??
Pikun
Bywalec

Jak by było dużo nagaru to masz głowicę do remontu. Tego Ci nie życzę, ale autko mógł byś czasem trochę przegonić. Kiedyś w jakimś programie telewizyjnym było coś na ten temat i mowa była o tym, że auto raz na jakiś czas do odcięcia trzeba pociągnąć. Wtedy wypluwa niepotrzebny nagar i ładnie wszystko chodzi. Da się takie coś zauważyć na moim przykładzie gdy jeżdżę np. z 1,5 miesiąca w mieście bez wyjazdów poza granice miasta to auto wkońcu jakby nie było tak żwawe. Wyjadę tylko w trasę i auto się przepali (czasem 170km/h jest na liczydle) i auto po powrocie odrazu inaczej chodzi :) takie moje spostrzeżenie na moim modelu :) Pozdro :D
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Dławienie na WG w takim sensie, że sprawdź ciśnienie doładowania. Może WG uchyla przedwcześnie kanał upustowy.

A owe przepalanie... da tyle, że wydmucha sadzę z wydechu...
mas1o
Bywalec
Model: 325tds
Rocznik: 1999
Kontakt:

Post autor: mas1o »

To mam pytanko w temacie. Dziś wszedłem pod samochód i tam od turbo idzie taki patyczek metalowy który wygląda jak by powinien się ruszać - ale jak kolega dodał gazu nawet do 5k obrotów to on nawet drgnął. To źle czy dobrze? Bo dalej próbuję dojść czemu nie jedzie więcej niż 180 :)
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

na postoju możesz kręcić do zmiany geometrii tłoków, a aktuator nie musi się poruszać. Dopiero pod obciążeniem (droga, rolki) turbo pompuje z pełną wydajnością, czyli z takim ciśnieniem, żeby poruszyć aktuatorem.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ