Bylem przed chwilą w garażu , bo juz nie mogłem wytrzymać , żeby sprawdzic sterowanie !!!! Mianowicie , sterowanie mam Ok , gdyż sprawdzałem jak działają elektrozawory i jest wszystko ze sterowaniem OK , elektrozawory dostaja sygnały z pokręteł i slychac jak pracują i sie grzeją cewki jak są załączone . Stawiam teraz na nieszczelność uszczelek , ktore założyłem , gdyz przed montażem nowych wszystko było ok. Zobaczymy jak jeszcze raz spradze , dzieki wszystkim za rady
e34 - dmuchawa tylko cieple na nogi i szybe, na kabine zimne
Moderator: Moderatorzy
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
Dmuchawa dmucha tylko cieplym na nogi i szybe, na kabine chl
siemka
Bylem przed chwilą w garażu , bo juz nie mogłem wytrzymać , żeby sprawdzic sterowanie !!!! Mianowicie , sterowanie mam Ok , gdyż sprawdzałem jak działają elektrozawory i jest wszystko ze sterowaniem OK , elektrozawory dostaja sygnały z pokręteł i slychac jak pracują i sie grzeją cewki jak są załączone . Stawiam teraz na nieszczelność uszczelek , ktore założyłem , gdyz przed montażem nowych wszystko było ok. Zobaczymy jak jeszcze raz spradze , dzieki wszystkim za rady
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1995
- Województwo: Lubuskie
ja kupilem uzywke i od razu dbylo jak trzeba, a przypadek mialem taki jak w pierwszym poscie opisalem, czyli taki jak ma kwiatek,
wloz (jesli masz taka mozliwosc) sprawne elektrozawory od kogos innego i wtedy zobaczysz ze jednak elektrozaworki nie sa sprawne na 100%...
pisanie z wykrzyknikami sygnalizuje Twoja bezradnosc w tej kwestii, zyjesz wizja ze da sie to zrobic taniej, jednak to tylko Twoja wizja, prawda i tak bedzie po stronie wiekszosci
wloz (jesli masz taka mozliwosc) sprawne elektrozawory od kogos innego i wtedy zobaczysz ze jednak elektrozaworki nie sa sprawne na 100%...
pisanie z wykrzyknikami sygnalizuje Twoja bezradnosc w tej kwestii, zyjesz wizja ze da sie to zrobic taniej, jednak to tylko Twoja wizja, prawda i tak bedzie po stronie wiekszosci
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
tu się mylisz , mam 2 szt elektrozaworów i wiem jak to działa , jestem elektrykiem , więc zasada działania jest jak budowa kija !!!! jak wymienie na stare uszczelki w kanałach, żeby dobrze dolegaly stożki , to napisze co i jak ?!!! , jeśli sie pomylę to napiszę i przyznam się do błędu
Pisałem ,że byłem w garażu i wszystko działa , jeśli chodzi o sterowanie !!! cewki pracują w elektrozaworach !!!! , słychać jak podciąga stożki !!!! , a jak będę zdesperowany to podłaczę je do żródła wody i pod prostownik i zobaczę jak pracuja , czy przepuszczają czy nie , bo na aucie , fakt nie widać tylko słychać !!!
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Nie wiem czemu koledzy upierają się jakoś na kupowanie "nowych używanych", przecież skoro nie są skorodowane i działają to po jaką cholerę? Zrobione będą znacznie lepsze niż następna niepewna używka.
Kwiatek, jakiś czas temu napisałem taki post o regeneracji tych elektrozaworów, czytałeś może? Tam również jest fotostory, więc bez sensu dublować dokumentację fotograficzną. :] Pamiętałeś o dokładnym wyczyszczeniu i wypłukaniu pozostałości ekstrakcyjną i wypolerowaniu grzybków? Bo generalnie pomimo braku rdzy mogą być nieszczelne - tam się robi taka krawędź na powierzchni, jak przyjrzysz się dokładnie widać jakby odciśnięte, trzeba to zeszlifować drobnym papierkiem wodnym i wypolerować. Jeśli uszczelki kupiłeś te same, co ja, to nie ma co sprawdzać - są sprawdzone, działają i przylegają jak trzeba (z resztą a jak byś chciał je dokładnie sprawdzić?? włączyć pod napięcie i wlewać wodę? przecież tam jest ciśnienie robione przez pompę, dopiero pod ciśnieniem można sprawdzić szczelność...).
Druga sprawa - nie bierz tego za bardzo personalnie, ale skoro jesteś elektrykiem, to Cię nie rozumiem.
Sprawdź sobie te cewki lepiej (elektrozawory to nie są 'po prostu cewki' tylko 'po prostu elektromagnesy' jak już się czepiamy
i w tym wypadku zgodnie z zajęciami z elektry nie ma systemu 0nie działa/1działa tylko jak masz częściowe zwarcie na obwodzie cewki to możesz mieć objaw zbliżony do tego co opisujesz - czyli trzpień skacze, nie zaskakuje, przerywa lub nie trzyma - był na warsztatach?
).
Pozdrawiam, siudek.
Kwiatek, jakiś czas temu napisałem taki post o regeneracji tych elektrozaworów, czytałeś może? Tam również jest fotostory, więc bez sensu dublować dokumentację fotograficzną. :] Pamiętałeś o dokładnym wyczyszczeniu i wypłukaniu pozostałości ekstrakcyjną i wypolerowaniu grzybków? Bo generalnie pomimo braku rdzy mogą być nieszczelne - tam się robi taka krawędź na powierzchni, jak przyjrzysz się dokładnie widać jakby odciśnięte, trzeba to zeszlifować drobnym papierkiem wodnym i wypolerować. Jeśli uszczelki kupiłeś te same, co ja, to nie ma co sprawdzać - są sprawdzone, działają i przylegają jak trzeba (z resztą a jak byś chciał je dokładnie sprawdzić?? włączyć pod napięcie i wlewać wodę? przecież tam jest ciśnienie robione przez pompę, dopiero pod ciśnieniem można sprawdzić szczelność...).
Druga sprawa - nie bierz tego za bardzo personalnie, ale skoro jesteś elektrykiem, to Cię nie rozumiem.
Pozdrawiam, siudek.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- karol-lolek
- Bywalec Gadulec
- Rocznik: 1992
Niech ktoś kręci regulatorem a ty przytrzymuj palcami dwa wyloty w elektrozaworach i zarazem dmuchaj we wlot puszczając jeden z palców. Wtedy zobaczysz czy dana strona elektrozaworu się otwiera i zamyka
Chłopaki w Carfixe pokazali mi taki myk 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
karol-lolek pisze:Niech ktoś kręci regulatorem a ty przytrzymuj palcami dwa wyloty w elektrozaworach i zarazem dmuchaj we wlot puszczając jeden z palców. Wtedy zobaczysz czy dana strona elektrozaworu się otwiera i zamykaChłopaki w Carfixe pokazali mi taki myk
Kwiatek - a jeszcze jedno, zamierzasz elektrozaworki 12V podłączyć pod prostownik samochodowy? Chodzi Ci o zasilacz stabilizowany czy prostownik do ładowania akumulatora? Hmm...bo jeśli to drugie to bardzo ciekawe, ale odradzam (napięcie ładowania jest raczej wyższe niż 12V - 14,7V około, a prostownik bezpieczny raczej wiadomo jak działa, on porównuje sobie potencjał z baterią na obwodzie wyjściowym - elektrozaworki nie są baterią, więc z czym sobie porówna??).
Pzdr, siudek.
siudek siudkowski
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
powiem tak !! podłaczyłem pod prostownik w celu sprawdzenia , czy działają ?!!! i chyba nic sie nie stało !!! prostownik na wyjściu ma 13,5 v . Siudek widziałem fotorelację i jej sie trzymam !!!! I dlatego za bardzo nie wierże w to co piszą !!! bo przecież piszę już któryś raz ,że elektrozawory działają bo słychać i czuć !!!!! muszę tylko sprawdzić pod ciśnieniem !!!! Mam uszczelki z allegro nick leszek022 , fakt nie szlifowałem dokladnie jednego stożka , gdyz z moich elektrozaworów stozki byly ok to co widac na wczesniejszej fotorelacji !! ale jeden miałem złamany więc wziałem drugi z drugich elektrozaworów i troszkę podpolerowałem ten rant . Teraz mam mały kłopot bo leci mi ciepłe z kratek na szybę i nogi , a wiem ,że elektrozawory działają bo je słychać i czuć jak cewki się grzeją !!! Ale twoje spostrzeżenie jest najbardziej trafne , może je popsułem po podłączeniu pod prostownik ??????????? Napiszę tylko ,że jak podłączę do klemy + i masy auta to działają !!!!! i pod sterowaniem też !!!!!! aczkolwiek nie zadziałały jeśli podłączyłem elektrozawory pod napięcie jak były pokrętła na max !!! nie miałem + na środkowym pinie , ale masa na dwóch pinach była !!!
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
kwiatek, nie posz z tymi wykrzyknikami bo przypominac zaczynasz dziecko w piaskownicy, ktoremu lopatka sie zlamala i wrzeszczy w nieboglosy.
Moje rowniez "dzialaly", bylo je slychac, tez sie grzaly, uszczelki byly ok, sterowanie z pokretel tez bylo ok a i tak tylko nogi i szyba grzaly w nieboglosy, a reszta byla "d***"
mozesz miec przebicie na cewce i juz bedzie "dzialac" inaczej tak jak siudek mowil
Moje rowniez "dzialaly", bylo je slychac, tez sie grzaly, uszczelki byly ok, sterowanie z pokretel tez bylo ok a i tak tylko nogi i szyba grzaly w nieboglosy, a reszta byla "d***"
mozesz miec przebicie na cewce i juz bedzie "dzialac" inaczej tak jak siudek mowil
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
1. Na max pokrętłach oznacza max ciepłe powietrze, więc o ile się nie mylę to elektrozaworki właśnie otwarte są - a więc to normalne że nie ma napięcia. :] Jeśli się mylę, niech ktoś mnie zruga.
2. Proponuję dla spokojności szlifnij sobie grzybki i wypoleruj powierzchnie (oczywiście delikatnie z tym szlifowaniem, bo potem będzie problem ;]). U mnie całe elektrozawory były w idealnym wręcz stanie, co widać na niektórych fotkach też. Ale jak przyjrzałem się dokładniej to pod światło na grzybkach był taki jakby odcisk od gniazda (jednak płyn płynem, ale wszystko po tylu latach wchodzi w reakcje chemiczne, a nie masz 100% pewności, że zawsze był tylko płyn). Zrobiłem to na wszelki wypadek - u mnie na szczęście problemów nie ma.
3. Trochę lipa z tym prostownikiem, bo jednak zobacz jakim drucikiem te cewki są nawinięte, a na dodatek filtruje Ci tam układzik kondensatorów! Na moje podłącz pod zasilacz stabilizowany na równe 12V i zobacz czy trzyma bez problemu, czy nie puszcza (na słuch nawet). A jeszcze lepiej, żeby wykluczyć uszkodzenie cewki - zmierz reaktancję jednej i drugiej - jak będzie znaczna różnica pomiędzy nimi, to masz odpowiedź dlaczego jedna strona działa jak trzeba, a druga nie. :] No i można by sprawdzić te kondensatory, bo jak któryś z nich jest kaput, to i napięcie będzie skakać i elektromagnes nie trzyma. Jak widać niby takie proste urządzenie, a tyle możliwości zepsucia.
Dlatego zaznaczałem, że ZAZWYCZAJ w przypadku zwykłej eksploatacji problemem jest jedynie brud/korozja oraz zniszczone uszczelki - rzadko kiedy dzieje się coś innego, ale wyjątki potwierdzają reguły. Masz o tyle plus, że masz 2 komplety, to zawsze możesz przelutować np. kondensatorki. :]
4. Przestań używać tych wykrzykników!!!!!!!!
Pzdr.
Dodano: 17 Paź 2010 21:30
...oczywiście chodziło mi o REZYSTANCJĘ (wartość cewki mierzona przy stałym prądzie) tych cewek a nie reaktancję (przy zmiennym prądzie), nie wiem skąd mi się prąd zmienny wymyślił w aucie, ale czasami mam takie stany świadomości.
Sorki za wprowadzanie innych w błąd.
2. Proponuję dla spokojności szlifnij sobie grzybki i wypoleruj powierzchnie (oczywiście delikatnie z tym szlifowaniem, bo potem będzie problem ;]). U mnie całe elektrozawory były w idealnym wręcz stanie, co widać na niektórych fotkach też. Ale jak przyjrzałem się dokładniej to pod światło na grzybkach był taki jakby odcisk od gniazda (jednak płyn płynem, ale wszystko po tylu latach wchodzi w reakcje chemiczne, a nie masz 100% pewności, że zawsze był tylko płyn). Zrobiłem to na wszelki wypadek - u mnie na szczęście problemów nie ma.
3. Trochę lipa z tym prostownikiem, bo jednak zobacz jakim drucikiem te cewki są nawinięte, a na dodatek filtruje Ci tam układzik kondensatorów! Na moje podłącz pod zasilacz stabilizowany na równe 12V i zobacz czy trzyma bez problemu, czy nie puszcza (na słuch nawet). A jeszcze lepiej, żeby wykluczyć uszkodzenie cewki - zmierz reaktancję jednej i drugiej - jak będzie znaczna różnica pomiędzy nimi, to masz odpowiedź dlaczego jedna strona działa jak trzeba, a druga nie. :] No i można by sprawdzić te kondensatory, bo jak któryś z nich jest kaput, to i napięcie będzie skakać i elektromagnes nie trzyma. Jak widać niby takie proste urządzenie, a tyle możliwości zepsucia.
4. Przestań używać tych wykrzykników!!!!!!!!
Pzdr.
Dodano: 17 Paź 2010 21:30
...oczywiście chodziło mi o REZYSTANCJĘ (wartość cewki mierzona przy stałym prądzie) tych cewek a nie reaktancję (przy zmiennym prądzie), nie wiem skąd mi się prąd zmienny wymyślił w aucie, ale czasami mam takie stany świadomości.
siudek siudkowski
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
Wiesz , tak sobie myślę ,żę jednak to ja strzeliłem babola i się pomyliłem , tak mi sie wydaje
przy wymianie na nowe uszczelki składałem to tak aby mi uszczelki nie spadły , wiesz o co chodzi jak mialeś te uszczelki co ja
bo te nowe uszczelki maja krawędz , więc , aby złożyć składałem je jak gdyby do góry dnem i cos mi się zdaje ,że nie trafiłem grzybkami w tulejki metalowe co są wypychane przez cewki , tak to sobie wymysliłem , nie mogłem spać
sprawdzę jak tylko znajdę czas i napiszę , mam nadzieję ,że nie złamało mi nóżek od grzybków
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i wszelką pomoc 
Dodano: 18 Paź 2010 19:41
Przed chwilą byłem w garażu i powiem szczerze mam dość
Juz sam nie wiem o co chodzi ! Powiem tak rozłożyłem elektrozawory i wszystko jest Ok , ale po podłaczeniu to już sam zgłupiałem jak to powinno być . Na środkowym pinie mam normalnie 12 V , na dwóch pozostałych jest normalne przejście do masy , ale ,gdy podłaczymy wtyczkę do elektrozaworów na tych pinach co było przejście do masy jest + , tak jakby zamykalo sie przez elektrozawory ,a dlaczego??
i elektrozawory nie działają . Gdy wyciągne wtyczkę i podam prąd z aku jest wszystko Ok , druga sprawa z tym dalszym ogrzewaniem , zauważyłem , że jesli ustawię na zimne , to ze środkowych kratek normalnie dmucha po stronie kierowcy i pasażera , ale , gdy przesunę na ciepłe , to leci z kratek pasażera , a kierowcy się zamykają co to może być??? Mam już dość , gdyż jak nie wymieniłem uszczelek było ok , to sobie ulepszyłem

Dodano: 18 Paź 2010 19:41
Przed chwilą byłem w garażu i powiem szczerze mam dość
i elektrozawory nie działają . Gdy wyciągne wtyczkę i podam prąd z aku jest wszystko Ok , druga sprawa z tym dalszym ogrzewaniem , zauważyłem , że jesli ustawię na zimne , to ze środkowych kratek normalnie dmucha po stronie kierowcy i pasażera , ale , gdy przesunę na ciepłe , to leci z kratek pasażera , a kierowcy się zamykają co to może być??? Mam już dość , gdyż jak nie wymieniłem uszczelek było ok , to sobie ulepszyłem
- niebo
- Bywalec Gadulec
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Wielkopolskie
Re: Dmuchawa dmucha tylko cieplym na nogi i szybe, na kabine
Proszę o podpowiedź/wyjaśnienie gdzie szukać/znajduje się element ''A15'' z rysunku poniżej, interesuje mnie przekaźnik konektor X607 (18,20) A15 Realay box independent heating/independent ventillation :
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 62feed41af
problem rozwiązany
znów pomoc pana Adama okazała się nieodzowna
Za brak możliwości sterowania temperaturą winnym okazał się mikroprzełącznik w panelu klimatronika, ale po kolei ''tak to leciało'' ...
Na 1 pinie kostki przy elektrozaworach ma być stałe napięcie 12V gdy go brakuje cewki w elektrozaworach pozostają otwarte cały czas (tak było u mnie). No i zaczęło się szukanie gdzie, co i jak... nie jestem elektrykiem i trudno mi było nadążyć za wiedzą pana Adama, ale do sprawdzenia poszedł moduł IHKA (ten za filtrem pyłkowym), oraz panel sterowania IHKA. Po rozkręceniu panelu sterowania IHKA na pokrętle od temperatury kierowcy znalazł się winowajca tzw ''mikrus'' -zwęglenie styku. To on jest odpowiedzialny za pojawienie się 12V na 1 pinie elektrozaworów, a mianowicie dopóki pokrętła nie ustawimy na ''MAX'' grzanie ''mikrus'' cały czas podaje 12V na 1 pin elektrozaworów (dlatego można sterować cewkami) , ale gdy pokrętło ustawimy na ''MAX'' grzanie ''mikrus'' przerywa napięcie na 1 pin elektrozaworów co daje pełne otwarcie cewek w elektrozaworach i brak możliwości ich zamykania (grzanie pełną mocą). U mnie z racji zwęglonego styku ''mikrus'' działał jak mu się podobało...
Naprawa była banalna (dla wprawnego elektryka) w panelu sterowania są dwa identyczne ''mikrusy''. Jeden opisany, a drugi znajduje się na pokrętle regulacji siły nadmuch wentylatora i załącza się tylko przy ustawieniu pokrętła na ''MAX'' nadmuchu w przeciwieństwie do ''mikrusa'' od sterowania temperaturą, który nie działa gdy jest ustawiony na ''MAX'' grzanie, wystarczyło zamienić miejscami mikroprzełączniki
Teraz pokrętło od nastawy temperatury działa (ogrzewanie pt. IHKA działa) -jak fajnie móc regulować sobie temperaturkę
Jedyne co muszę jeszcze zrobić to naprawić jedną z klap sterujących rozdziałem powietrza, ale to jest inna historia...
Pozdrawiam.
P.S. Założę się, że nie tylko w moim przypadku winny był mikroprzełącznik...
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 62feed41af
Za brak możliwości sterowania temperaturą winnym okazał się mikroprzełącznik w panelu klimatronika, ale po kolei ''tak to leciało'' ...
Na 1 pinie kostki przy elektrozaworach ma być stałe napięcie 12V gdy go brakuje cewki w elektrozaworach pozostają otwarte cały czas (tak było u mnie). No i zaczęło się szukanie gdzie, co i jak... nie jestem elektrykiem i trudno mi było nadążyć za wiedzą pana Adama, ale do sprawdzenia poszedł moduł IHKA (ten za filtrem pyłkowym), oraz panel sterowania IHKA. Po rozkręceniu panelu sterowania IHKA na pokrętle od temperatury kierowcy znalazł się winowajca tzw ''mikrus'' -zwęglenie styku. To on jest odpowiedzialny za pojawienie się 12V na 1 pinie elektrozaworów, a mianowicie dopóki pokrętła nie ustawimy na ''MAX'' grzanie ''mikrus'' cały czas podaje 12V na 1 pin elektrozaworów (dlatego można sterować cewkami) , ale gdy pokrętło ustawimy na ''MAX'' grzanie ''mikrus'' przerywa napięcie na 1 pin elektrozaworów co daje pełne otwarcie cewek w elektrozaworach i brak możliwości ich zamykania (grzanie pełną mocą). U mnie z racji zwęglonego styku ''mikrus'' działał jak mu się podobało...
Naprawa była banalna (dla wprawnego elektryka) w panelu sterowania są dwa identyczne ''mikrusy''. Jeden opisany, a drugi znajduje się na pokrętle regulacji siły nadmuch wentylatora i załącza się tylko przy ustawieniu pokrętła na ''MAX'' nadmuchu w przeciwieństwie do ''mikrusa'' od sterowania temperaturą, który nie działa gdy jest ustawiony na ''MAX'' grzanie, wystarczyło zamienić miejscami mikroprzełączniki
Teraz pokrętło od nastawy temperatury działa (ogrzewanie pt. IHKA działa) -jak fajnie móc regulować sobie temperaturkę
Jedyne co muszę jeszcze zrobić to naprawić jedną z klap sterujących rozdziałem powietrza, ale to jest inna historia...
Pozdrawiam.
P.S. Założę się, że nie tylko w moim przypadku winny był mikroprzełącznik...
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 14:54 przez niebo, łącznie zmieniany 2 razy.
Na drodze nie jesteÅ› sam/a...

MOJA BYÅA E34 tdsA
http://bmw5er.pl/index.php
http://bmw-team-poznan.pl/index.php

MOJA BYÅA E34 tdsA
- raven_1983
- Ekspert

- Województwo: Mazowieckie
Zanim zaczniesz szukać... masz w OBC stoper? jeśli tak to nie masz przewietrzania więc i brak modułu przekaźników.
- niebo
- Bywalec Gadulec
Mam w OBC stoper i prawdę mówiąc nie został odnaleziony element ''A15'' -przekaźnik. Dzięki ''raven_1983'' , gdybym wczoraj trochę się pospieszył (Twoje odwiedziny koło 21:40) to dzięki Twojej wiedzy mógłbym spać a nie błądzić po ''sieci'' w poszukiwaniu ''A15''
problem rozwiązany po wyżej opisałem co było nie tak, jeszcze raz dzięki 

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- raven_1983
- Ekspert

Niestety dopiero dziś zobaczyłem tamtego posta 
Swoją drogą nie wiem do końca gdzie ten moduł ma być - niby w prawym nadkolu, za panelem w nogach pasażera... ale nie doszukałem się jak bym miał go niby tam zamontować
Swoją drogą nie wiem do końca gdzie ten moduł ma być - niby w prawym nadkolu, za panelem w nogach pasażera... ale nie doszukałem się jak bym miał go niby tam zamontować
- niebo
- Bywalec Gadulec
No właśnie... do gołej blachy było rozebrane w okolicach dolnej części słupka ''A'' prawa strona (za głośnikiem) -nic tam takiego nie znalazłem. 

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- raven_1983
- Ekspert

Dobra wiadomość! I to nawet bardzo dobra!!
Eksperymentalnie na drugiej nagrzewnicy ustaliłem co następuje:
1. Klapka odpowiedzialna za zamykanie/otwieranie nawiewu ciepłego powietrza jest wkładana/wyjmowana od góry;
2. W niej siedzi element który jest nałożony na wodzik od blaszanego "sitka" dającego na pół gwizdka chłodne powietrze.
W tygodniu (może jutro) będę próbował wykonać następującą procedurę w aucie:
1. odpięcie silniczka klapki nawiewu na nogi kierowcy;
2. demontaż klapki (wystarczy odpiąć cięgno z klapki, obrócić, docisnąć do przodu auta i wyjąć);
3. Odpięcie cięgna regulacji ciepło/zimno od tego "kremowego" plastiku:
;
4. Wyjęcie tego plastiku (jest delikatnie na wcisk i zatrzask w klapce);
5. wyszarpanie małej plastikowej klapki która jest nad właściwą klapką (jest elastyczna i siedzi na dwóch plastikowych kołeczkach średnicy 1mm, wystarczy odgiąć środek do góry i wyskoczy
);
6. Wypchnięcie klapki delikatnie z gniazda po plastiku z punktu 3 i 4 śrubokrętem;
7. Wyciągnięcie klapki do góry...
Możliwe, że działania zakończę na punkcie 4 stwierdzeniem, że połamany został plastik a nie klapka, wtedy wkładam nowy (wyjęty z drugiej nagrzewnicy
). Jeżeli plastikowy wodzik będzie cały, to wyciągam klapkę i pewnie będzie pęknięta - mam drugą na podmianę.
1. Klapka odpowiedzialna za zamykanie/otwieranie nawiewu ciepłego powietrza jest wkładana/wyjmowana od góry;
2. W niej siedzi element który jest nałożony na wodzik od blaszanego "sitka" dającego na pół gwizdka chłodne powietrze.
2. demontaż klapki (wystarczy odpiąć cięgno z klapki, obrócić, docisnąć do przodu auta i wyjąć);
;4. Wyjęcie tego plastiku (jest delikatnie na wcisk i zatrzask w klapce);
5. wyszarpanie małej plastikowej klapki która jest nad właściwą klapką (jest elastyczna i siedzi na dwóch plastikowych kołeczkach średnicy 1mm, wystarczy odgiąć środek do góry i wyskoczy
6. Wypchnięcie klapki delikatnie z gniazda po plastiku z punktu 3 i 4 śrubokrętem;
Możliwe, że działania zakończę na punkcie 4 stwierdzeniem, że połamany został plastik a nie klapka, wtedy wkładam nowy (wyjęty z drugiej nagrzewnicy
- kwiatek
- Bywalec Gadulec
Siemka, jak ogarniesz to wszystko to daj znać , bo wielu z nas ma ten problem , najlepiej jak porobisz fotki co po kolei trzeba zrobić , czekam z niecierpliwościąraven_1983 pisze:Dobra wiadomość! I to nawet bardzo dobra!!
;
4. Wyjęcie tego plastiku (jest delikatnie na wcisk i zatrzask w klapce);
5. wyszarpanie małej plastikowej klapki która jest nad właściwą klapką (jest elastyczna i siedzi na dwóch plastikowych kołeczkach średnicy 1mm, wystarczy odgiąć środek do góry i wyskoczy);
Możliwe, że działania zakończę na punkcie 4 stwierdzeniem, że połamany został plastik a nie klapka, wtedy wkładam nowy (wyjęty z drugiej nagrzewnicy). Jeżeli plastikowy wodzik będzie cały, to wyciągam klapkę i pewnie będzie pęknięta - mam drugą na podmianę.
- niebo
- Bywalec Gadulec
Raven_1983 jakbyś mógł zrobić parę zdjęć bo z samego tekstu ciężko mi to sobie wyobrazić
albo użyć ''RealOEM''. Co dokładnie przedstawia zamieszczone zdjęcie? Przyszedł mi do głowy taki pomysł: może z pomocą ''forum'' dałoby radę skombinować nagrzewnice i jak byś miał chęć to zrobił byś foto-relację z tych nieszczęsnych klapek ? Czekam na dalszy ciąg naprawy...
P.S. Parę postów wyżej napisałeś: ''Zdejmij kratkę nawiewu na górze deski a nastepnie obserwuj jak pracują mechanizmy.'' Ściągnąłem kratkę nawiewu, ale pod nią mam kanały powietrza, je też wyjąć i pod nimi ukażą się te mechanizmy ?
Nie wyobrażam sobie jak te klapki można wyciągać bez demontażu nagrzewnicy albo samej deski rozdzielczej...
P.S. Parę postów wyżej napisałeś: ''Zdejmij kratkę nawiewu na górze deski a nastepnie obserwuj jak pracują mechanizmy.'' Ściągnąłem kratkę nawiewu, ale pod nią mam kanały powietrza, je też wyjąć i pod nimi ukażą się te mechanizmy ?
Nie wyobrażam sobie jak te klapki można wyciągać bez demontażu nagrzewnicy albo samej deski rozdzielczej...

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA
- raven_1983
- Ekspert

normalnie... przez te kanały nawiewowe 
jeśli mogę wsadzić tam rękę (prawie całą
) to mogę też wsadzić szczypce i wyciągnąć klapkę... taką mam przynajmniej nadzieję...
Z nagrzewnicą nie ma dużego problemu... tyle, że już ją rozebrałem i leży na balkonie
Zdjęć nie ma... bo brudna... i nie fotogeniczna była
Na tamtym zdjęciu widać wnętrze nagrzewnicy, przez nawiew na nogi kierowcy.
jeśli mogę wsadzić tam rękę (prawie całą
Z nagrzewnicą nie ma dużego problemu... tyle, że już ją rozebrałem i leży na balkonie
Zdjęć nie ma... bo brudna... i nie fotogeniczna była
Na tamtym zdjęciu widać wnętrze nagrzewnicy, przez nawiew na nogi kierowcy.
- niebo
- Bywalec Gadulec
Re: e34 - dmuchawa tylko cieple na nogi i szybe, na kabine z
Nic nie sugeruję, ale brzmi to tak jak byś chciał LCD 42'' wyjąć z pokoju przez dziurkę od klucza
-oby się udało
Może jednak się zdecydujesz opisać nagrzewnicę. Nam brud na pewno nie będzie przeszkadzał
taka okazja nie przytrafi się szybko -oby
Czyli ta sama klapka, która robiła ''bałagan'' u mnie...
Może jednak się zdecydujesz opisać nagrzewnicę. Nam brud na pewno nie będzie przeszkadzał
Czyli ta sama klapka, która robiła ''bałagan'' u mnie...

MOJA BYÅA E34 tdsA

MOJA BYÅA E34 tdsA