[E34/E36] TDS Wrocław - interfejs diagnostyczny

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Asdares
Świeżak
Świeżak
Seria: E46
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 320d
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

Re: [E34/E36] TDS Wrocław - interfejs diagnostyczny

Post autor: Asdares »

raven_1983 dzięki za sugestie :)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

No jestem... szczerze... rozczarowany... :P

Liczyłem na jakąś polemikę na temat schematu który wkleił Carlos...

Moim zdaniem jest tam o jeden 74HC00 za dużo...
(poza ew. wygodą projektowania płytki... i ew. ekonomią... 74HC tanie jak woda... jednak negację można na zwykłym npn zrobić)
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

...że tak zapytam i jak idą prace?
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

To może ja wtrącę swoje 3 grosze - a w zasadzie 15 PLN, bo tyle kosztowały mnie elementy do poskładania własnego interfejsu ADS, który działa pod COM, i obsługuje tylko okrągłe złącze diagnostyczne.

Poniżej zdjęcia wykonanego już interfejsu - miał być tani, więc nie ma obudowy, nie ma wtyki 20pin, nie ma lansiarskiej naklejki "BMW ADS" ani diód led.
Schemat ideowy znaleziony na projekcie FreeOBD na wikipedii, lista elementów również, problem był tylko z pojemnikiem do wytrawiania, bo jestem w hotelu i obsługa zrobiła wielkie oczy, ale przekonałem uroczą kelnereczkę i też dało radę, podobnie jak z żelazkiem i drukarką laserową. Lutowanie to godzinka pracy, przetestowałem od ręki na e34 tds jednego z kelnerów, INPA łączy się ze sterownikiem DDE, czyta LiveData, można czytać i kasować błędy poduszek, ABS itp... - czyli dla niezaawansowanego użytkownika luksus. Nie sprawdzałem DIS, bo lapka mam od niedawna i szczerze mówiąc wolę pić piwo niż instalować VM, DISa itp... Warunkiem działania fejsu jest posiadanie kompa z fizycznym COM (chociaż to nie do końca pewne, moja przejściówka z USB się gdzieś zapodziała, jutro wracam do firmy to sprawdzę na innej). Ja akurat posiadam lapka z comem, więc u mnie bez stresu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oto i cała filozofia. Więc jeżeli kolega Asdares nie zrobił układu na MAX232 tylko właśnie taki prosty fejs na coma - to ameryki nie odkrył i nie ma tutaj żadnej magii związanej z OBD.
Oczywiście - uprzedzając pytania, jak ktoś się nie czuje na siłach, to mogę wykonać taki interfejs na zamówienie. Koszta to części + fanaberie typu obudowa czy wtyczka 20pin + jakieś dobre piwo dla mnie za poświęcony czas.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

To że to jest możliwe to oczywista oczywistość, w końcu nie święci garnki lepią, a my nie dostajemy części z boskiej góry Olimp. ;] Pytam z ciekawości jak dalej potoczyła się praca kolegi Asdares. :] No i co z bardziej zaawansowanymi opcjami. A wyprzedzając Twoje eksperymenty - może nie jestem praktykiem w tej dziedzinie (diagnostyka komputerowa aut), jednak przejściówka z USB raczej nie zatrybi z prostego powodu. DIS nie obsłuży emulacji z magistrali USB. :] Co do innych, dawno już miałem zanabyć pciampcię która pomimo swojej chińskiej ceny działa pod DOS bezproblemowo, zatem powinna i temu podołać. :]

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Zabawy nad interfejsem zapewne trwają :)

Temat zmotywował abym w wolnej chwili również się nad tym pochylił - mam kilka pomysłów dodatkowych do samego fejsu... baaaardzo przydatnych :D
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

carl0s, a masz jakieś ładne obudowy w swej ofercie? :P
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Hehe, powiem Ci, że nawet nie planowałem do siebie obudowy żadnej, bo wpadłem na pomysła, żeby zintegrować interfejs z autem, wystawiwszy tylko wtyczku COM np. ze schowka, czy też spod popielniczki :D. Ale dla Ciebie coś mogę wymyślić interesującego.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Quberek
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: Quberek »

Hej.
Mam 2 sprawy w których chciałbym prosić was o pomoc.
Więc tak pierwsza to właśnie interfejs diagnostyczny ,zbudowałem taki jaki ma carl0s jednak nie chce on działać sprawdzałem go już chyba z 10 razy czy wszystko jest ok i działa wiem że nie wygląda jakoś super jednak to jedna z nielicznych płytek jakie sam wykonałem http://imageshack.us/photo/my-images/18 ... 15007.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... 15008.jpg/ połączenie RS232 według tego http://www.tomkii.net/tech/rs232c.html jednak inpa ciągle wywala błąd łączności (zainstalowana i skonfigurowana według instrukcji nerwusa) baterie wykrywa zapłon także z tym że zapłon jest odczytywany jako zapięty ciągle nie ważne czy kluczyk w stacyjce czy nie. chciałem postawić diagnozę co do mojego autka za które zaczynam się zabierać (kupiłem za grosze) i teraz 2 pytanie ponieważ nie mogę sam zrobić sobie diagnozy to czy ktoś z forum,kto jest ze śląska i może posiada kabel diagnostyczny pomoże sprawdzić błędy odczytać live itp. ?
Pozdrawiam
Quberek
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1993
Województwo: Śląskie

Post autor: Quberek »

Ok,udało mi się częściowo ogarnąć temat,teraz łącze się z samochodem,z tym że ze sterownikiem silnika dalej nie mogę się połączyć ,moduły które mam łączą się bezproblemowo ale z silnikiem nie mogę wyskakuje mi taki błąd Obrazek reinstalowałem już inpe nie raz i dalej to samo,jakieś pomysły ?
i jeszcze co do błędów być może to nie ten dział ale nie chce zakładać kolejnego a nie bardzo wiem co to za błędy Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dzięki za pomoc.
bedi_26
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1994
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: bedi_26 »

witam jezeli ktos by byl zainteresowany do posiadam gotowe plytki do tego interfejsu i wszystkie elementy kabelki obodowy :) jak by ktos byl chetny to zapraszam na priv oddam tanio ogolnie kabelek testowany i dziala ok choc ma kilka minusów nie dziala na przejsciowkach ani na zadnej karcie pcmcia tylko i wylacznie port com fizyczny i kabel nie moze byc za dlogi max calosc 1,6 metra potem nie w kazdym przypadku ale traci łacznosc z niektorymi podzespolami poza tym ok dziala na inpie i disie generalnie z kazda bmw
ODPOWIEDZ