[E39] ABS/ASC - Trudny przypadek - proszę o pomoc BW 525 TDS

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

verbalek
Świeżak
Świeżak

[E39] ABS/ASC - Trudny przypadek - proszę o pomoc BW 525 TDS

Post autor: verbalek »

Witam,

Mam chyba dość nietypowy problem z ABS-em.
Od 2 lat samochód w okresach letnich wyświetlał komunikat o niesprawności układu ABS poprzez sygnalizację kontrolki ABS-u po prawej stronie oraz centralnej po środku deski.
Przy takiej konfiguracji ABS rzeczywiście nie działał.
Natomiast w okresach zimowych ABS zaczynał działać i kontrolki obie gasły. Podejrzewam, iż działanie jego i tak było nieprawidłowe, gdyż załączał się on przy wytracaniu obrotów kół w ostatnie fazie (np. przed zatrzymaniem na skrzyżowaniu).
W minionym miesiącu pojawiły się nowe objawy : kontrolka ABS-u po prawej stronie gasła i ABS zaczynał działać ale po chwili zaczynała mrugać centralna kontrolka ABS/ASC i samochód tracił moc do zera i uzyskiwał możliwość zjazdu awaryjnego. W tych momentach naduszenie klawisza ASC powodowało, iż natychmiat na stałe zaplalała się centralna kontrola (ta mrugająca) a samochód uzyskuje swoją moc. Po kliku kolejnych sekundach pojawią się ponownie kontrolka od ABSu- po prawej stronie sygnalizując znowu jego wyłączenie.
Usterki nie mogę go dokładnie zlokalizować poprzez badanie komputerowe gdyż wskazanie z komputera przy silniku wyłączonym wskazuje na tylny prawy czujnik a na ruchu pojazdu przedni prawy. Wymieniłem już oba czujniki i problem pozostał.
Proszę pomóżcie.

Darek
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Poza Polską
Kontakt: