[E34] 525TD Stukanie w silniku i spadek mocy.

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

szczewko
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525td
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [E34] 525TD Stukanie w silniku i spadek mocy.

Post autor: szczewko »

Zakladalem jakies w niebieskim opakowaniu ale jakies firmowe. Jutro rozbiore i zobacze co jest grane.

Sciagneem pokrywe rozrzadu i walek stoi idealnie wzgledem walu wiec rozrzad nie mogl przeskoczyc. Bo nie da rady zeby przeskoczyl na pierwszym lancuszku od strony walu i nie bylo przesuniecia na walku.Chyba ze sie myle to mnie poprawicie.
Jesli to nie rozrzad to to?? Tlok sie przepalil od uszkodzonej koncowki wtryskiwacza?? Nie czuje na zadnym cylindrze wyraznego spadku kultury pracy silnika.Juz mi rece opadaja.
danielodj
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Województwo: Małopolskie

Post autor: danielodj »

U mnie okazał się jednak rozrząd i szczęście w nieszczęściu obeszło się bez ściągania głowicy. Wymiana napinacza, płozy i zakup nowej uszczelki, no i oczywiście robota mechanika, bo nie skusiłem się jednak sam.
To że jestem młody, nie oznacza, że trzeba się odnosić z pogardą, nie jestem druciarzem, umiem dbać o samochód, umiem wpuszczać innych i nie katuje mojego dieselka

ON 5/100
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

MAJEN pisze:hm u mnie wystąpiły podobne stuki jak na powyższym filmiku... tylko że do tego nie zapala na rozruch i rosnie tęperatura wody...
To jak Ci temperatura rosnie,skoro nie zapala?? Odpalasz na "zaciąg"? Tak,to objaw przestawionego rozrządu i prawdopodobnie (oby nie!) peknietej głowicy. Ściagnij dekiel od zaworów i sprawdź ustawienie rozrządu-opisane jest to na forum.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
ODPOWIEDZ