[E39] 525d jak zdemontowac pompe wysokiego cisnienia?

Tematy dotyczące układu paliwowego, mechanizmu CR i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Dr. Frank
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2002
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Wielkopolskie

[E39] 525d jak zdemontowac pompe wysokiego cisnienia?

Post autor: Dr. Frank »

Witam wszystkich, jestem nowy, ale nie zauwazylem dzialu powitania. Potrzebuje i szukam wszedzie wszelkich informacji odnosnie sposobu demontazu pompy wysokiego cisnienia, posiadam jako takie pojecie o mechanice i chcialbym to zrobic sam z kilku powodow. Pompa jest do demontazu bo cieknie i uprzedzajac podpowiedzi - nie cieknie z wezykow. Bede ogromnie wdzieczny za kazda wskazowke.

Edit:
Znalazlem dzial powitan :D
Awatar użytkownika
kdawcewicz
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Województwo: Mazowieckie

Re: [E39] 525d jak zdemontowac pompe wysokiego cisnienia?

Post autor: kdawcewicz »

A więc kolego, jeśli Ci cieknie, to już pewnie wiesz gdzie jest.... mam nadzieję :D
Pewnie zauważyłeś, że pompa jest w gumowej osłonie, a na tej gumie jest metalowa opaska przykręcona jedną śrubą na klucz imbusowy chyba nr6, jeśli się dobierasz do pompy od strony kierowcy i nie z kanału, to ta śruba jest za pompką, musisz "wymacać " ją ręką, kilka obrotów śrubą i pompra odkręcona, wcześniej poluźnij opaski na wężykach i zdejmij kostkę z przewodami.
Operacja jest dość prosta, jeśli coś niejasno opisałem, albo nie nie wiesz gdzie ona dokładnie jest, to pisz, wymieniałem u siebie tydzień temu, to i mam jako takie doświadczenie.
B ędziesz
M iał
W szystkie

F1 bez Robcia, to jak BMW z przednim napędem, wracaj kolego
Dr. Frank
Bywalec

domyslam
kdawcewicz pisze:A więc kolego, jeśli Ci cieknie, to już pewnie wiesz gdzie jest.... mam nadzieję :D
Pewnie zauważyłeś, że pompa jest w gumowej osłonie, a na tej gumie jest metalowa opaska przykręcona jedną śrubą na klucz imbusowy chyba nr6, jeśli się dobierasz do pompy od strony kierowcy i nie z kanału, to ta śruba jest za pompką, musisz "wymacać " ją ręką, kilka obrotów śrubą i pompra odkręcona, wcześniej poluźnij opaski na wężykach i zdejmij kostkę z przewodami.
Operacja jest dość prosta, jeśli coś niejasno opisałem, albo nie nie wiesz gdzie ona dokładnie jest, to pisz, wymieniałem u siebie tydzień temu, to i mam jako takie doświadczenie.
domyslam sie, ze mowisz o pompie progowej a mnie chodzi o pompe napedzana lancuszkiem, zamontowana do bloku silnika :(
Awatar użytkownika
kdawcewicz
Bywalec
Seria: E46

Post autor: kdawcewicz »

A tego dziadostwa to jeszcze nie ruszałem, więc mądrzyć się nie będę....
Miłej grzebaniny.
B ędziesz
M iał
W szystkie

F1 bez Robcia, to jak BMW z przednim napędem, wracaj kolego
Manolito77
Moderator
Moderator
Seria: F07-18
Rocznik: 2011
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Manolito77 »

Tu niestety trzeba trochę rozbebeszyć bo z tego co pamiętam to jedna śruba mocująca pompę wysokiego ciśnienia jest zasłonięta przez jakąś rolkę czy inne graty. Ja jej nie demontowałem bo robił to mój znajomy mechanik ale mówił, ze trzeba odkręcić parę elementów (którąś rolkę czy koło pasowe) żeby się w ogóle dostać do śrub mocujących ów pompę. Pompę trzeba wypiąć z rozrządu i potem ją wpiąć - podejrzewam, że w określonym położeniu względem położenia rozrządu (ale to tylko moje domysły bo ja tego nie robiłem).
Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.

https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Jakoś mi ten temat przypomina niedawno założony wątek przez jednego z userów... gdzie pojawiłą sie polemika na temat pompa, pompka, pompeczka...

Widać nazewnictwo jest jednak istotne i pompa to pompa a pompka to pompka... 8)

http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/S ... ming_case/
Pod elementem numer 2 jest nakrętka trzymająca zębatkę na wałku napędowym pompy.

Poza napędem, pompa jest trzymana od "tyłu" przez 3 nakrętki... to chyba tyle...
Dr. Frank
Bywalec

dzieki za odpowiedzi, widzialem jakis specjalny sciagac do tego kolka zebatego od pompy, zastanawiam sie czy on utrzyma kolko na pozycji i rozrzad sie nie ruszy.. ok 170zl kosztowal ten sciagacz.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

Ja tam na ogół widziałem w użyciu nasadkę i młotek... :wink:
Dr. Frank
Bywalec

jeszcze jedno pytanie, jutro zabieram sie za demontaz, ale nie moge dostac nigdzie zestawu naprawczego do tej pompy, gdzies wyczytalem, ze bosch to wypuscil, ale ani intercars ani alledrogo nie ma tego a serwis tylko pompe chce mi sprzedac.. :(
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Zapytaj u Maćka Ziółkowskiego (http://SPAM.pl), może on będzie miał.
Ewentualnie jakiś Bosch Diesel Center.
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Dr. Frank
Bywalec

ni chu chu, nie moge dostac nigdzie zestawu naprawczego tej pompy, w serwisie boscha niby mieli uszczelki, ale kazda osobno i w dodatku wlasciciel mnie zdenerwowal - nic nie kupilem, dzisiaj moze przyjdzie sciagacz wreszcie i chociaz wymontuje to ustrojstwo
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Kontakt:

Post autor: siudek »

Trochę nie rozumiem tej całej sytuacji, ale może ja po prostu nie lubię sobie życia utrudniać. :D

Pojedź do InterCars i pogadaj z kimś kumatym - ja dla ojca kupowałem ostatnio tak trywialną rzecz jak uszczelkę dekla nastawnika pompy do 1Z to również "nie mieli" i odsyłali ojca do ASO VW. :/ Wkurzyłem się, pojechałem, wziąłem gościowi katalog (papierowy! :D) z półki, poszukałem i nagle już mieli, nawet 5szt. na miejscu i każda za całe 9zł. :] Tak samo BOSCH, jeśli Ci nie pasuje akurat ten serwis, podjedź do innego. Fakt, że ludziom się nie chce załatwiać takich rzeczy przez telefon, niestety i nie poradzisz bo nie ma sensu "drzeć koty za sto złoty". ;] Najlepiej umówić się i wpaść pogadać - mają wszystkie uszczelki, a pojedynczo są po prostu w katalogu - na schematach i w listach jest wszystko wyszczególnione i mają kompletny zestaw "na klik", tylko musi im się chcieć poszukać.

Jeśli zarówno IC jak i BOSCH z jakichś dziwnych względów odpada lub nie chce Ci się jeździć - zapytaj Stonesa! Zrobiłeś to już? Zadzwoń/napisz PW, prościej, łatwiej, szybciej. Jeśli nic z tego nie pomoże - no to niestety, nie widzę wyjścia tylko dać komuś zarobić i niech Ci tą pompę uszczelni. ;] Aha - jest jeszcze taka firma jak DIESEL-POL, kiedyś tam kupowałem z kumplem zestawy uszczelek i innych pierdół do VAGa co prawda, ale mają spory asortyment. Możesz tam też zadzwonić/napisać. Tylko pamiętaj żeby porządnie podawać ludziom informacje - rodzaj silnika (m57), rocznik i co dokładnie potrzebujesz (a już bajka żeby też nr pompy był). W ten sposób zaoszczędzisz nerwów i czasu sobie i innym.

http://diesel-pol.pl/index.php?option=c ... 3&Itemid=3

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Manolito77
Moderator
Moderator
Seria: F07-18
Rocznik: 2011
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Manolito77 »

Ja kupowałem zestaw uszczelnień do pompy CR w swoim e39 525D właśnie w Diesel Polu - namiar miałem z Allegro.
Pzdr.
http://aso-bmw.pl/?src=link&ref=MJqK0dn3YdKMOucL - czesci oryginalne i zamienniki w dobrych cenach, rabaty, promocje. Polecam.

https://golead.pl/p/shcr/QmfL/KT0e - wszystko inne.
Dr. Frank
Bywalec

zdemontowalem pompe przy pomocy zakupionego na alledrogo sciagacza, demontaz banalnie prosty z tym urzadzeniem, ale trzeba troche porozbierac, niestety do montazu trzeba rozebrac troche wiecej bo jedna ze srub mocujacych jest od dolu i odkrecic sie dala, ale z zakreceniem bedzie problem.
Dziekuje za ta strone, zadzwonie do nich w dzien roboczy i podpytam, jesli chodzi o intercars to niestety moja filia nie mogla niczego takiego znalezc bo nie maja jakiejs autoryzacji do programu boscha, ponoc na jedno stanowisko to kosztuje 3tys. Jesli nie znajde nigdzie tego zestawu to zawioze pompe do zaufanego pompiarza w Jarocinie, w miare mu ufam w przeciwienstwie do pewnego serwisu ze Środy Wlkp.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

:D InterCars który nie ma "autoryzacji do programu BOSCHa"?? Pomijając śmieszność ogólną tego stwierdzenia, to nie wiem gdzie oni się mieszczą, ale 3tyś. zł to u mnie w IC mają obrotu na godzinę chyba. ;] To na pewno jest InterCars, jedna z największych sieci hurtowni motoryzacyjnych w Europie Środkowo-Wschodniej? :] Nie chce im się szukać i tyle, albo nie potrafią. Tak niestety też się zdarza dość często, że ludzie dzień wcześniej sprzedawali kapustę na bazarze, a dziś już są doradcą klienta w specjalistycznym salonie komputerowym. :roll:

Tak czy inaczej możesz śmiało zakupić z Diesel-Pol lub dowolnego innego serwisu BOSCH. Pzdr.
siudek siudkowski

Dr. Frank
Bywalec

Zamowilem zestaw naprawczy + uszczelniacz walka z Diesel-Pol - dziekuje za strone. Mysle, ze wymiana tych uszczelek to nie jest jakas czarna magia i jakos sobie z tym sam poradze, gdyby ktos jakies przeciwskazania mial to prosze o glos. Moze w tym tygodniu uda sie wyjechac z garazu :D
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Nareszcie działanie. ;] Powodzenia - daj znać jak poszło. Ja tam się na CR nie znam, ale koledzy na pewno pomogą więcej.

Pzdr.
siudek siudkowski

Dr. Frank
Bywalec

a wiec wczoraj po wielu roznych przebojach poskladalem auto, odpalilo, poczatkowo troche niespokojne zaczelo sie w koncu wkrecac na obroty i gdy wszystko wydawalo sie byc na dobrej drodze do sukcesu nagle zaczelo cos przy wyzszych obrotach terkotac, po zgaszeniu nie odpalalo, w koncu jak odpalilo to klekotalo na wolnych obrotach i po zgaszeniu juz nie odpala.... z tym, ze: podczas krecenia silnikiem nie ma zadnych niepokojacych stukow ani jakichkolwiek niepozadanych dzwiekow, silnik kreci z prawidlowymi obrotami, nie ma zadnego dziwnego obciazenia, i najwazniejsze - ani troche dymu nie ma z rury, jakby auto nie dostawalo paliwa...
po podlaczeniu inpy mam blad 2550 rail pressure control at start
podejrzewam, ze padl zawor sterujacy cisnieniem pompy wysokiego cisnienia, wyczytalem gdzies, ze u kogos tez najpierw w silniku pojawilo sie stado dzieciolow a pozniej juz nie odpalal, tak sie stalo bo najpierw bardzo wysokie cisnienie poszlo a pozniej juz nie szlo wcale
Czy ktos ma jakies doswiadczenia w tej materii? nie chcialbym wywalic 440zl na zawor bez powodu.... :?
przestaje lubic ten silnik...
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

No patrz, a inni narzekają jaki to m51 złom jest. :D Co zrobiłeś dokładnie w ramach tych "przebojów"? Demontowałeś pompę? Sam? Napisz coś więcej o samej robocie a nie tylko o objawach.

Pzdr.
siudek siudkowski

Dr. Frank
Bywalec

jak bmw kocham opisze wszystko dokladnie, ale narazie jestem jeszcze pochloniety naprawa. auto dzisiaj odpalilo, przejechalem pierwsze 4 kilometry, temperatura w normie, olej tez, ale to cholerne stukanie, w koncu sie cos wystuka i nie bedzie tanie zapewne. Ide zaraz podlaczyc jeszcze kompa, zobaczymy co dzis wskaze.
Przeboje byly z uszczelkami z diesel-pol, nie pasowaly, w koncu dalem do uszczelnienia w obce rece i koles zabral uszczelki w rozliczeniu. Demontowalem sam, skladalem sam, jedyny feler to urwany trojnik od powrotu - 230zl w serwisie bo tylko z kawalkiem wezyka sprzedaja - wiec dorobilem z miedziuchy :D
Zamowilem ten czujnik/zawor w IC, ale nie przyjmuja zwrotow nawet bez najmniejszych sladow uzycia - 400zl byc moze potrzebnie a byc moze nie :(
Nie zawsze stuka wiec to nie panewka, nie wiem jakie sa stuki wtryskow - nie slyszalem nigdy. Z nikad pomocy, mechanik zajety i tez powiedzial, ze komp wskaze zle cisnienie, ale nie powie wprost, ze to ten czujnik....
ODPOWIEDZ