[Exx] M51D25 - tuning/modyfikacje silnika

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: [Exx] M51D25 - tuning/modyfikacje silnika

Post autor: carl0s »

skoro M51 się mieści, to M57 też wejdzie, kwestia zamocowania osprzętu.

Ja się tylko zastanawiam, czy ty wiesz na co się porywasz, w sensie technicznym i finansowym. Ale skoro zadajesz takie pytania, to wątpię żebyś zdawał sobie sprawę ile szczegółów musisz ogarnąć. I zmień mechanika.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Województwo: Łódzkie
Kontakt:

Post autor: dober »

Aż tak drogo to wyjdzie? bo sam silnik można z allegro za mniej więcej za 3000 zł kupić, a osprzęt nie pasowałby z TDSa? jestem zielony dlatego też chce się w sumie dowiedzieć jak sprawa wygląda;)
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Rocznik: 1998
Województwo: Mazowieckie

Post autor: mare36ks »

ktos sobie to chyba niezle jaja robi, pastwi sie nad silnikiem, stac go na wlanie 2l wody
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, 19:37 przez mare36ks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Kontakt:

mare36ks- koleś odwal się ode mnie ok... bo jeśli nie znasz szczegółów to się nie wypowiadaj!! zalałem 2l płynu bo na ch*ja mi więcej niż 30zł jak jadę na wyścigi? :) a poza tym nie wody tylko płynu !
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Rocznik: 1998

Post autor: mare36ks »

na wyscigi tdsem? :)
Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Kontakt:

Mhm, koleś z eclipse 175 koni w benzynie nie miał szans ani na starcie, ani w dalszej fazie wyścigu. Ja mam czipa od bagora :)
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Poczytaj sobie o tych silnikach, weź popatrz na zdjęcia na allegro. W dużym skrócie bez 20000 pln nie podchodź do tematu swapa na M57, bo jeśli twoje auto jest w takim samym "idealnym" stanie co silnik, to pewnie cholera wie co z niego wylezie przy demontażu / montażu potężniejszego agregatu, pomijając podstawy jak hamulce i zawias.

I uważaj na swoje zachowanie na tym forum, nie wiem jak koledzy, ale ja jestem strasznie mało tolerancyjny.

I przestań z tymi bajkami o wyścigach, bo to żałosne jest.

Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Kontakt:

carl0s jak nie wierzysz że koleś przegrał to przyjedź do łodzi na drogę tzw. Dellową i zobaczysz. A ja się nie ścigam tylko jeżdżę popatrzeć jak ludzie się ścigają, to był mój pierwszy wyścig i wygrany.

PS. podaje ci godzinę wyścigów :D od godziny 19:40 zaczyna się tam coś dziać :P
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Ja powiem Ci tak silnik wchodzi bo niby czemu ma nie wejść to tylko rzędowa 6.
Po drugie jak masz takie szopy i mechanik mówi że silnik idealny to zmień mechanika.
Po trzecie sprzedaj TDSa i kup coś za Vagenów i dłubać sobie tdi możesz.
A tak w offtopie Tds to nie silnik dla Ciebie bo czytając twoje wypowiedzi brakuje Ci trochę oleju do tego autka i to nie w silniku.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Kontakt:

Dobra trochę ciśniecie po mnie :D ale ja mam to gdzieś. Zostanę przy TDSie a co do mechanika to może macie rację. A i mały offtop czy po regeneracji pompy wtryskowej koleś mógł mi ją źle wyregulować? bo po odbiorze auta trochę jak by stracił mocy, bo przed oddaniem do pompiarza ładnie wciskało w fotel a po odbiorze już mniej fajnie :(
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Model: 525d
Rocznik: 2005
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Stary polecam Ci poczytać forum naprawdę masz silnik rozpoznany na 110% tylko czerpać wiedzę!!! Nikt Ci nie będzie cisnąć jak ogarniesz troszkę temat.
I tak mógł ustawić źle.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

dober - nie mam siły na Ciebie, bez kitu. Po pierwsze, nie ma silnika 175 koni w eclipse, jest 140 albo 200, w zależności od wersji. ze 140 koni nie wyciśniesz 175 bez dmuchawki, bo to silnik wolnossący i zmiana filtra powietrza, trochę, wałka na ostry i wydechu na przelot pozwala zrobić z niego 166. Silnik 200 konny to silnik doładowany - tym bardziej nie zrobisz z niego 175 koni, chyba, że celowo zatkasz mu wydech. To jest raz. Dwa - e36 wazy 1400 kilogramów, eclipse to niecałe 1300 w wersji 2G. 140 konną wersję objechałby TDS na stockowej mapie, 200 konnej byś nie fiknął nawet z ultrachipem, to nie ta półka.

Także zanim zaczniesz ściemniać, to przynajmniej się doszkol, o czym mówisz, bo nie masz tutaj do czynienia z cymbałami co zrobia wielkie "ahhh".

A tak w ogóle, bo ta historia mi się "kupy" nie trzyma, to w którym momencie wyścigu ci się płyn skończył? Hm?

Awatar użytkownika
dober
Bywalec
Kontakt:

carl0s- to Tak, po pierwsze ja pisze że miał 175 koni bo sam mi ten koleś mówił że ma tyle, skąd niby bym wiedział że ma 175 koni, na oko? :D ja startowałem bo mnie namówił ten koleś, wiedziałem że przegram bo disel a benzyna to jednak jest różnica, ale miło się zaskoczyłem. Dwa płyn mi się skończył gdy już hamowałem po wyścigu, zawracam i nagle tracę moc i kontrolka zapala się na czerwono i i dym spod maski, otwieram maskę, zaglądam pod korek a tam zero płynu. Koleś nawet się nie zatrzymał z zapytaniem co się stało.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Dober - to jeszcze raz po kolei. Silnik m57 (3.0d) to jest Common Rail, zupełnie inna generacja niż Ty masz pod maską. Ma zupełnie inny osprzęt, sterowany jest w zupełnie inny sposób, turbinę ma zupełnie inną, do tego przy SWAPie musisz zmienić nie tylko silnik (i jego cały osprzęt), ale i spiętą z nim skrzynię biegów ze sprzęgłem, wał i most tylny, nie wiem jak półosie. Oczywiście do tego wypadałoby wydech, a nie mówię już o montażu tego wszystkiego (nie masz fabrycznych mocowań, wszystko musisz zatem "wykombinować" jak zamocować/dospawać/dokręcić). Czy teraz jesteś w stanie sobie wyobrazić to przedsięwzięcie? Z tymi 20tyś zł Carlosa to ja może bym nie przesadzał, zapewne da się zmniejszyć tą kwotę - niemniej i tak suma wyjdzie poza wartość Twojego samochodu. Jeśli jesteś na poważnie zainteresowany tematem, to Papwil wstawił m57 do e34, pogadaj z nim.

Natomiast odnośnie wyścigów ja tam się nie wypowiadam, bo nie widzę sensu. Jedno jest pewne - idealny silnik po wyścigach nie zagrzewa się, idealny silnik po 19latku ze zjechanym sprzęgłem nie jest już idealny i idealny silnik po nieumiejętnej wymianie pompy też już nie jest idealny. Kwestia ustawień to jedno, ale zmęczenie materiału, wcześniejsze przegrzania (o których możesz nie wiedzieć) czy zwyczajnie nieprawidłowa eksploatacja nie powiedzą Ci od razu "dzień dobry" przy kupnie, potrzeba czasu. Jak sam widzisz, coś jest na rzeczy - skoro co chwile coś robisz przy silniku, a mechanik ciągle się upiera że jest on idealny... to ja tu czegoś nie rozumiem.

Zrobiłeś duży i głupi błąd z tym płynem (stan płynu musi być odpowiedni, żeby zapewnić OBIEG a nie coś tam się chlapie na dole, bo z 10l zostało 2). Można mieć nadzieję tylko, że "jakoś Ci się udało" ale szansa jest dość mała, zwłaszcza jak wspomniałeś o przeszłości auta. Dodatkowo z Twoich wypowiedzi wynika, że brak Ci elementarnej wiedzy z zakresu motoryzacji, a już na pewno z silników diesla. Zapewne dlatego niektórzy tutaj nie biorą Cię na poważnie - gdyż reprezentujesz typową postawę tutaj potępianą: kupuję TDSa, pakuję do niego chipa i jazda. Nie chodzi o obrażanie Ciebie - tylko tak to właśnie wygląda, a skutki sam widzisz. Ja proponuję poczytać to forum. Silnik który masz pod maską to silnik na którym całe to forum powstało kilka lat temu i do tego czasu naprawdę jest tu sporo wiedzy i porad na jego temat. Korzystaj, czytaj, zbierz trochę wiedzy. Jeśli chodzi o mechanika to zobacz w "Polecam!" do kogo warto podjechać w Twoim województwie.

Powodzenia. Pzdr.

P.S. Panowie, nie przesadzajmy też w drugą stronę z tą świętością, bo to nie jest forum samych zrzędzących emerytów z dieslem. :D Ja też nie raz się po ścigam na mieście, polatam bokiem, w zimę pokręcę bączki (bo w lato szkoda mi gum :D) - od tego jest BMW, radość z jazdy. ;] Wszystko z głową jest dla ludzi.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator

Siudek owszem, radość z jazdy, nie radość z pierniczenia głupot. Rozróżnijmy, bo inaczej czeka nas przyszłość jak bmw sport, gdzie każdy lepszy cymbał z 1.6 myśli, że jest streetracerem i każdy na "dzieńdobry" deklaruje zaturbienie sprzęta.
Ja sam święty nie jestem, katuję kiedy muszę i kiedy najdzie mnie ochota, ale ja mogę stwierdzić jednoznacznie z racji posiadanego zaplecza technicznego i wiedzy / doświadczenia, że silnik mam w stanie niezłym jak na przebieg domniemany (bo qwa gadanie o przebiegu 180kkm w prawie 20 letnim niemieckim dieslu też jest naginaniem rzeczywistości i czasoprzestrzeni).

Co do ceny - policz - 7000 za silnik z osprzetem i z gwarancją w wersji 204 konie, 1500 za skrzynie, do tego dolicz dyfer, wał na zamówienie, nowe sprzęgło, dostosowanie hydrauliki - i już masz 11000. Wydech, hamulce, przegląd / remont zawieszenia - bo nie uwierzę, że jest "ideał" - to kolejne 2000 - 3000. Czyli łącznie 14000. A gdzie koszt demontażu starego silnika, skrzyni, przerobienie łap, mocowań, punktów podparcia? Pomijam wydech, przeróbkę elektryki, zegarów... I co? 20000 okazuje się kwotą na styk. Owszem, jak sam działasz, to może i zejdziesz z ceny, ale w przypadku kolesia, który nie potrafi rozróżnić M51 od M57, nie ma nawet krzty ochoty różnicę poznać poza tępym zadawaniem pytań na forum, "ściga" się zimnym dieslem gubiąc płyn chłodniczy - myślisz, że taki koleś ogarnie coś więcej, niż postawienie auta i zlecenie komuś zrobienia swapa? I co, ten ktoś zrobi to charytatywnie?

Mhm...

Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Z innej beczki, czysto teoretycznie, ktoś ma jakieś szersze info, jakiś link do projektu, wie coś na temat upchania 4,0d do e34?
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Moje marzenie - ale nikt tego jeszcze nie uskutecznił, przynajmniej nie jest znany szerzej taki projekt. :] Kiedyś to zrobię. :D

Carlos - skrzynię kupisz taniej, wał podpasować może od e46 z małymi przeróbkami, silnik może być przedliftowy 184 lub 193KM, pompa hamulcowa posiadana w zupełności wystarczy (nie wiem czy nie można serwa zaadoptować do tego setupu), heble z 328/m3 można dorwać dość tanio, a one to shamują wystarczająco. Zawieszenie dodałeś - ja mówię o samym SWAPie, nie zakładam z góry że robię go w złomie. :] Najtrudniej będzie ogarnąć elektronikę podejrzewam. Z tym wszystkim i własną robotą można zejść niżej tej ceny, ale napisałem że i tak zsumuje się powyżej wartości auta (lub najtaniej w okolicach). Tak czy inaczej SWAP to nie jest prosta i łatwa sprawa jeśli nie korzystasz z fabryki. Łatwiej by było już zanabyć komplet z 328 i wstawić jak fabryka, taniej, prościej i pewniej.

Pzdr.
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
GRZES
Bywalec
Seria: E34
Model: 525tds
Województwo: Małopolskie

Post autor: GRZES »

Ja jeszcze napomkne o droznosci ukladu chlodzenia bowiem jak masz np. zapchana chlodnice to nic ci z nowej pompki. Jazda bez medium chlodzacego jest idotyzmem ale kazdy sie uczy na bledach... Sprawdz uklad chlodzenia i dopiero pozniej zajmij sie "klawiatura" jak i uszczelka pod nia. Mialem taki przypadek w Mercu W124 300d ze jak sie nim pogonilem i stanalem pod domem to mialem gejzer w zbiorniczku wyrownawczym. Powymienialem termost z pompa a nadal mi sie grzal. Final problemow znalazl sie po wymianie chlodnicy. Koledzy z forum strasza ale TDS nie jest lipa i moze sprawa bedzie miala pomyslne zakoncznie. Tak czy tak powodzenia.
Obrazek I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

O sprawdzeniu układu chłodzenia było pierwsze co mówione. :]
siudek siudkowski

Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

dober - nie kupiłeś kota w worku...

Po prostu nie masz pojęcia co znaczy "poprawna eksploatacja TDS".

Dbałeś o silnik tam gdzie to było kompletnie zbędne (np. chłodzenie turbiny 5-10 minut po spokojnym przejechaniu kilku km...)..

I zupełnie nie dbałeś o silnik tam gdzie jest to krytyczne (pałowanie do odcinki ile wlezie na zimnym).

Uszczelki w pompie mają prawo z czasem polecieć, wymienia się i tyle... głowica sama nie pęka.

Wsadzenie M57 w E34 jest problematyczne, i nie daje takich cudownych rezultatów jak by się oczekiwało, a przy eksploatacji tak jak używałeś TDS też długo nie pożyje.
ODPOWIEDZ