[Exx] M51D25 - tuning/modyfikacje silnika
Moderator: Moderatorzy
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Re: [Exx] M51D25 - tuning/modyfikacje silnika
Ej a tak w offtopie papwil ładował m57 do swojego e34 wie ktoś jak to się zakończyło bo słuch o nim zaginął niestety.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
- dober
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 325tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Łódzkie
- Kontakt:
Dobra, spoko panowie. Zostanę przy moim TDSie, ale jestem ciekaw co tam poszło, przewody sprawdzałem zaraz po wywaleniu płynu i nie było widać pęknięcia, leciało raczej coś od spodu silnika. Z tego co piszecie to taniej było by sprzedać moje E36 i kupić E46 ale tego na razie nie zrobię
i zostanę przy moim tadku
wiadomo człowiek uczy się na błędach, ale to było moje pierwsze pałowanie silnika na zimnym i od razu taka lipa
może wcześniej było już z nim nie tak, bo dosłownie po może kilometrze, albo dwóch wskazówka wskazywała już ciepły silnik czyli była w połowie na wskaźniku, ale jeździłem nim dość sporo i nigdy mi się nie wychyliła nawet o milimetr w prawo, aż do ostatniej niedzieli gdzie aż była ona na czerwonym polu :]
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Obstawiam, że jednak wcześniej coś musiało być nie tak - oprócz samego zmęczenia życiem. Jakby silnik był w fabrycznym stanie nie wygotowałby się płyn po jednych wyścigach, nie przeginajmy. Wyobraź sobie minę takiego Austriaka, który właśnie kupił sobie z dumą nowego TDSa za kupę pieniędzy, wystartował ze skrzyżowania z jakimś nowym w124 i nagle musiał stawać i latać po płyn chłodzący.
To były naprawdę auta z górnej półki w swoich czasach i nie robiły takich numerów.
Tak jak napisałem, popełniłeś spory błąd, ale może nieunikniony (tylko przyśpieszyłeś problem). Masz nauczkę na przyszłość, zawsze jakieś - przykre - doświadczenie. Teraz będziesz wiedział, że lepiej wlać nawet wodę z kranu byle stan był, niż jechać na sucho - no i pamiętaj o nie wlewaniu zimnej wody na gorący silnik. ;] Ogarnij dobrego mechanika, niech wpierw sprawdzi układ chłodzenia silnika, pompę wody, drożność chłodnicy, węże. Nie wiem czy masz dodatkową pompkę wody elektryczną (przy elektrozaworach -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18), jeśli tak to sprawdź jej szczelność, a najlepiej wypnij i zobacz. Takie wyparowanie całego płynu i nagłe przegrzanie zazwyczaj wróży źle, ale różnie w życiu bywa i może ten płyn wcale nie wyparował a gdzieś wylał przez nieszczelność w układzie (nie koniecznie w silnik). Niestety TDS ma to do siebie, że jak go ktoś raz porządnie przegrzeje to później ciężko z tą jednostką do ładu dojść, ale nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz sam. Powodzenia.
P.S. Chłopaki, chyba ta zmiana tematu na ogólny o modyfikacjach silnika nie wypali. :] Albo wydzielmy temat albo zmieńmy go z powrotem jak był.
Tak jak napisałem, popełniłeś spory błąd, ale może nieunikniony (tylko przyśpieszyłeś problem). Masz nauczkę na przyszłość, zawsze jakieś - przykre - doświadczenie. Teraz będziesz wiedział, że lepiej wlać nawet wodę z kranu byle stan był, niż jechać na sucho - no i pamiętaj o nie wlewaniu zimnej wody na gorący silnik. ;] Ogarnij dobrego mechanika, niech wpierw sprawdzi układ chłodzenia silnika, pompę wody, drożność chłodnicy, węże. Nie wiem czy masz dodatkową pompkę wody elektryczną (przy elektrozaworach -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=64&fg=18), jeśli tak to sprawdź jej szczelność, a najlepiej wypnij i zobacz. Takie wyparowanie całego płynu i nagłe przegrzanie zazwyczaj wróży źle, ale różnie w życiu bywa i może ten płyn wcale nie wyparował a gdzieś wylał przez nieszczelność w układzie (nie koniecznie w silnik). Niestety TDS ma to do siebie, że jak go ktoś raz porządnie przegrzeje to później ciężko z tą jednostką do ładu dojść, ale nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz sam. Powodzenia.
P.S. Chłopaki, chyba ta zmiana tematu na ogólny o modyfikacjach silnika nie wypali. :] Albo wydzielmy temat albo zmieńmy go z powrotem jak był.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
No musiałeś mieć mocno nie teges z autkiem pewnie już gotował się kilka razy ja mam takie samo autko be chipa ale zdarza mi się pałować.
Tylko zawsze najpierw silnik mam rozgrzany do pionu a potem wystudzony przez kilka minut na niskich obrotach nieraz obrotek zachaczył o czerwone ale temperatura nigdy nie pujdzie w bok od pionu.
Awarie musisz mieć poważną bo Tadek ma dużooo chłodziwa i odparować to nie jest łatwo niechce cię dobijać ale obstawiam najgorsze z głowicą.
Tylko zawsze najpierw silnik mam rozgrzany do pionu a potem wystudzony przez kilka minut na niskich obrotach nieraz obrotek zachaczył o czerwone ale temperatura nigdy nie pujdzie w bok od pionu.
Awarie musisz mieć poważną bo Tadek ma dużooo chłodziwa i odparować to nie jest łatwo niechce cię dobijać ale obstawiam najgorsze z głowicą.

- dober
- Bywalec
- Kontakt:
Na pewno pękła głowica, ale silnik tak wcale to zimny też nie był po tym pałowaniu, bo stał raptem 10 minut wyłączony i potem przyznam butowałem go ciężko na tym wiścigu, może to wina czipa? ale w sumie dzień wcześniej też na czipie go cisnąłem, ale już na rozgrzanym silniku
i zostawiał za sobą czarną chmurę dymu tak jak bym palił ognisko z opon aż koleś jak dojechałem do świateł powiedział że strasznie mi kopci auto że aż nic nie widział jak jechał za mną 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
...a może ten dym to faktycznie był z rury a nie z opon, co? Dym z opon jest raczej biały/siwy a nie czarny i raczej m51 nie będzie palił gumy przez całą autostradę. ;] Jaki masz chip, w wersji dla mocniejszej turbiny czy dla serii? Jaką masz dawkę ustawioną? Poza tym ta pęknięta głowica to już diagnoza czy Twoje domysły?
Pzdr.
Pzdr.
siudek siudkowski
- mare36ks
- Bywalec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Mazowieckie
Siudek zle doczytales
dym jakby palil ognioko z opon a nie ze dym z opon 
- dober
- Bywalec
- Kontakt:
siudek
dym był z rury, hehe ale napisałem że tak kopcił jak bym rozpalił ognisko i do niego dorzucił opony
a czipa mam mocnego do wersji z podkręconym turbo dlatego tak kopci
a dawka nie wiem jaka jest bo oddałem do regeneracji pompę bo leciało z niej na zimnym silniku i gdy odebrałem auto po regeneracji to tak trochę jak bym stracił moc a zwiększył spalanie, zalewam za 100 zł i jeżdżę 2 dni i to w cale nie jakoś że cały czas but w podłodze i nie robię dużo kilometrów, za 50 zł jeżdżę tylko dzień :/ czyżby źle była ustawiona dawka na pompie? Przed regeneracją za 100 jeździłem tydzień i to takim samym stylem jak teraz :/ A głowica to moje domysły, bo jak to była by głowica to naprawiłem wszystko to co najbardziej pada w TDSach 
- mare36ks
- Bywalec
- Rocznik: 1998
- Województwo: Mazowieckie
zalewasz za 100zl i jezdzisz 2 dni ?:)
tez tak mialem kiedys, zalewalismy z kumplami malucha za 40zl i bylo 2 dni hulania po miescie
tez tak mialem kiedys, zalewalismy z kumplami malucha za 40zl i bylo 2 dni hulania po miescie
- dober
- Bywalec
- Kontakt:
mare36ks, no tak mam za 100 dwa dni jazdy, czasem uda się 3 dni ale to bardzo sporadycznie.
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
HEHE ciekawe obliczanie spalania zobacz ile km robisz u mnie za 50pln robię 80klocków ale wiem że mogę więcej tylko przy innym stylu jazdy 

-
rekrut81
- Bywalec
- Model: 318tds
Po przeczytaniu tego przypomniało mi się takie zdanie jakie kiedyś usłyszałem."Mnie nie interesuje o ile paliwo podrożało bo ja zawsze tankuje za 50zł"mare36ks pisze:zalewasz za 100zl i jezdzisz 2 dni ?:)
- GRZES
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Województwo: Małopolskie
Moze poprostu przyszla kolej na uszczelke pod glowica i dlatego wyzucil wode ( tez przerobilem taki przypadek ) a jazda bez chlodziwa zrobila swoje ... ... totalna demoleke.GuLuN pisze:No musiałeś mieć mocno nie teges z autkiem pewnie już gotował się kilka razy ja mam takie samo autko be chipa ale zdarza mi się pałować.
he he ja tankuje za 100 i tez nie patrze na cene paliwa he he tylko jakos z miesiaca na miesiac mniej tych stowek w portwelu zostaje he he
pamietam jak sie bawilem z kumplem astra Gsi to 50 zeta wystarczalo na jedno niepelne przejechanie obwodnicy Kraka he he
I niech mi nikt nie wmawia ze TDS jest zlym silnikiem!!!