TDS się przegrzewa...:(

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Re: TDS się przegrzewa...:(

Post autor: niebo »

Też to przechodziłem i też kłóciłem się ze swoim Tds :wink:
Bartu
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Województwo: Mazowieckie

Post autor: Bartu »

niebo pisze:Są trzy elementy, które uprzykrzają nam życie w związku z układem chłodzenia. Chłodnica, termostat i pompa wody. I jak tak czytam na różnych forach to tylko po wymianie któregoś z tych elementów usterka mija...
Gratuluję udanej naprawy :wink:
Nie tylko po wymianie jednego ;) Ja wymieniłem wszystkie 3 :D
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Rocznik: 1995

Post autor: niebo »

Ja też, ale na końcu wymieniłem chłodnicę i problem znikł :wink:
hejcior
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna

Post autor: hejcior »

witam.
ja mam podobny problem z przewgrzewaniem sie silnika mianowicie wczoraj po przejechaniu 20 km w moim bmw (e36 318tds)
wskazowka od temp podskoczyla na czerwone pole zaczymalem sie macha w gore no i dym( padal deszcz) ale nei ulega watpliwosci ze silnik byl goracy. zauwazylem ze wentylator sie nei obraca dolalem plynu chlodniczego bo niestety poziom byl b. niski dolalem no i wszystko polecialo na aswalt:( ddzis auto u mechanika mechanik zauwazyl pekniecie weza relacjii chlodnica silnik mam nadzieje ze tylko na wymianie weza sie skonczy ale skoro niekrecil sie wentylator to czy jest uszkodzony wisko? termostat? pompa wody? skad pekniecie weza? zauwazylem takze ze mam odlaczone urzadzenie " wymiennik ciepla" mam jakos zmostkowane 3 weze nie wiem co to jest w aucie nie dziala mi ogrzewanie mytsle ze mozebyc cos chyba z nagrzewnica ale najpierw chcialbym zbadac przyczyne pekniecia weza i czy tylko waz bedzie do wymiany?
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Przy takiej rzeźbie w układzie chłodzenia to tylko idiota dałby precyzyjną odpowiedź. Za dużo masz nadłubane - i nie wiadomo w jakim celu. Proponuję systematycznie rozebrać całość i weryfikować - wisko, wiatrak elektryczny z przodu chłodnicy, pompa wody, termostat, węże, nagrzewnica, zawory ogrzewania - to są punkty "żelazne" które trzeba zweryfikować i przed tym nie uciekniesz. Niestety, w przypadku 318 tds są to dość duże wydatki, sam termostat jest dostępny tylko Wahlera - te od 2.5 tds się nie nadają ze względu na za niską temperaturę otwarcia, węże też raczej powinno się wymieniać na nowe niż używki niewiadomego stanu, nagrzewnica w zależności od wersji - z klimatronikiem to spory koszt, jeszcze większy jej wymiana, bo trzeba rozbebeszyć pół auta z przodu... No czeka CIę walka, i to na ostre noże...
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ