[E36] 325tds długo kręci zanim odpali + biały dym

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Re: [E36] 318tds długo kręci zanim odpali + biały dym

Post autor: patryk1981 »

GuLuN ,gumkę już majgałem ,umyłem w benzynie i doginałem skrzydełka ,robiłem to przy okazji mycia odmy " ta metalowa siatka " umyłem cały dekiel na błysk od środka ,robiłem to właśnie ze względu na te pocenie ,więc co dalej ,vacum pompa ?
ps .podłożyłem nawet oring wycięty z tektury na wzór uszczelki korka i to też nic nie dało :(

a jeszcze jedno ,właśnie rozebrałem pilota od centralki taki z trzema klawiszami ,i doszedłem do wniosku że że uszkodzona jest mikro folia inie mruga dioda ,a bateryjki nowe ,siedziałem jak ta głupia p*** u aucie i próbowałem go programowoc wedle opisu na forum i nic to nie dało ,bo pilot trup , powiedzcie czy jak kupie od kogoś pilot " a w sumie o sam wkład " to dam rade go zaprogramować pod moją centralkę ,i nie chodzi mi o IMO bo on to wiadomo można przełożyć " pastylka "

dodatkowo znalazłem to ,razem z mikro folią ,czy będzie to dobre ?? bo dioda wcale mi nie mruga ,cobym nie nacisnął,a baterie nowe
http://allegro.pl/pilot-bmw-e36-e38-e39 ... 64645.html

pytanie do MODA ,czy jest możliwa zmiana tematu na E36 2,5 tds opis pozostawiam dla moda , i bym dopisywał moje zmagania z tym modelem ,bo poco robić bałagan na forum a w planach mam zamiar chwile tu pobyć 8)
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 19:55 przez patryk1981, łącznie zmieniany 3 razy.
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Jak te manewry nie pomogły to wymiana korka bo pompa vacu nie ma nic do korka z tym oringiem z tektury mnie zabiłeś :lol:
Kluczyk jak dioda nie działa to raczej same guziki nie pomogą.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

GuLuN pisze:Jak te manewry nie pomogły to wymiana korka bo pompa vacu nie ma nic do korka z tym oringiem z tektury mnie zabiłeś :lol:
Kluczyk jak dioda nie działa to raczej same guziki nie pomogą.
nie z kumałeś :roll:
wyciąłem kółko z tekturki na wzór i wymiary ORI gumki i podłożyłem pod tą ORI gumkę tak co by bardziej dociskała ,bo myślałem że przepuszcza . :wink: kumasz już o co mi chodzi ,to jak z tym pilotem ,co mam dalej zrobic ,czy pozostaje mi tylko to badziewie z allegro ," zamienniki z dodatkowym pilotem " ??
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Co do samego korka wlewu oleju to ten typ tak ma że się poci jeśli nie wytrzesz otworu i korka do sucha.
A odma musi być drożna w stronę dolotu. Chyba że już masz takie przedmuchy, że odma nie nadąża.
:lol:
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

patryk1981 pisze: nie z kumałeś :roll:
wyciąłem kółko z tekturki na wzór i wymiary ORI gumki i podłożyłem pod tą ORI gumkę tak co by bardziej dociskała ,bo myślałem że przepuszcza . :wink: kumasz już o co mi chodzi ,to jak z tym pilotem ,co mam dalej zrobic ,czy pozostaje mi tylko to badziewie z allegro ," zamienniki z dodatkowym pilotem " ??
Za kumałem ale mnie po prostu rozbawiła taka inwencja twórcza(bez obrazy) a z kluczykiem to się nie bój możesz kupić używkę ja tak zrobiłem przełożysz se środek do swojego kluczyka i masz swój tylko działający.
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

no to super że da się tak pokombinować :D jeśli by ktoś miał taki wkład do kluczyka to bym chętnie odkupił ,ten mój to chyba Simens

a mam jeszcze takie pytanko 8)
Podobno mam szpere chyba 40 % " tak twierdził sprzedający " ale z VINu to nie wynika ,w jaki sposób po domowemu mogę to sprawdzić ,czy ona jest czy nie ?
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Podnosisz tył autka na luzie żeby oba koła były w powietrzu i kręcisz kołem jak obracają się oba w tę samą stronę masz szpere i możesz się ładnie uśmiechnąć ale wątpię żeby było aż 40%
Obrazek
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

...oba w tą samą stronę? :D Z takiego opisu chłop nic nie sprawdzi. ;]

...blokadę mechanizmu różnicowego ("szperę") na szybkiego sprawdzasz kręcąc JEDNYM kołem, a TRZYMAJĄC zatrzymane drugie. Jeśli pomimo tego, że trzymasz je w miejscu, i tak kręci się, znaczy się szpera działa. Jeśli jesteś w stanie jednocześnie kręcić każde koło w inną stronę, znaczy się szpera już dawno nie działa. Równie dobrze możesz stanąć sobie jednym kołem na lodzie, drugim na jakimś dobrze przyczepnym podłożu i dać gaz - jeśli auto stoi w miejscu (koło na lodzie kręci się na pełnych obrotach, a to na asfalcie stoi w miejscu) - szpera nie działa. ;] Na co dzień blokada pomaga bez większych problemów wygrzebać się z zaspy czy wykopać z błota, bo zawsze któreś koło gdzieś złapie przyczepność. Oprócz tego... pozwala "szybciej zawracać". :lol: Fabrycznie BMW montowało most z blokadą 25%, czyli maksymalna różnica w rozłożeniu mocy to 75% na jednym i 25% na drugim kole - raczej nie widziałem od tego odstępstw. Kod w wyposażeniu to "S209A LIMITED SLIP DIFFERENTIAL (25%)". Jeśli ktoś Ci mówił, że masz 40% to albo most był dawany do "zacieśnienia szpery"... albo ktoś opowiada bajki nie wiedząc o czym mówi. :]

Co do korka wlewu oleju - przed zakręceniem wytrzyj papierem porządnie wlew do sucha, następnie wyczyść pobieżnie korek (na uszczelce i na bokach), jeśli wszystko jest jak należy, odma w miarę czysta, to nic nie ma prawa ani pocić się ani cieknąć. Jeśli nadal poci się, to wpierw spróbuj wymienić korek na nowy (albo się z kimś zamień kto ma szczelny). Jeśli to nie pomoże, albo pompa próżniowa tak strasznie Ci to rozchlapuje, albo faktycznie masz jakieś dzikie przedmuchy. Aha, i nie polecam uszczelek gumowych traktować ekstrakcyjną lub inną benzyną czy rozpuszczalnikami. ;]

Co do oleju - fatalny błąd. :/ Nie wiem kto Ci takie fachowe porady dawał, ale zapytaj go czy wie jakim silnikiem jest TDS i na co dzień jakie samochody naprawia. Zapytaj czy olej mineralny 15W40 jest odpowiedni dla hydraulicznej samoregulacji zaworów oraz turbodoładowanego diesla. Zapytaj też czy nadchodząca zima to dobry czas na zmianę oleju na mineralny. Jak już Ci na to wszystko odpowie, wróć sobie do domku i poczytaj na forum wątki o olejach - dowiesz się wszystkiego i zweryfikujesz wiedzę tego człowieka, który takimi fachowymi radami sypie.

Co do kluczyków - wszystkie dla e36 i e34 były produkcji SIEMENSa...i zdaje się reszty również. :]

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

siudek,dzięki za super opis ,jutro sprawdzę tą szpere czy ona w ogóle jest :lol: ale coś mi się zdaje że nie ma :?

Panowie ,teraz pytanie za milion ,chyba siada mi dwu masa :evil: objaw taki wracam jakieś 10 min temu i słyszę takie tuk tuk tuk ,po czym cisza i znowu tuk tuk ,mając wiedzę z forum ,wcisnąłem pedał sprzęgła ,i cisza nic nie tuka ,puszczam i znowu te tuk tuk ,lekko telepie budą ,nie to że bardzo ale tak lekko ,podniosłem maskę i tam nic prócz silnika nie słyszę ten dźwięk wydobywa się jak by z pod auta i jest stosunkowo cichy ,ale tuka :evil:
powiedzcie czy powinienem szukać już dwu masy ,czy jedno masy czy co w ogóle robić ,bo powiem strzeże że już mam pełne majtki ze strachu :? bo tanio i łatwo nie będzie ,tak na wszelki wypadek biorę się za szukanie tematu " jak wymienić dwu masę "
co sądzicie z własnego doświadczenia ,mam przerąbane czy jeszcze pośmigam na tym sprzęgle chociaż do wiosny ,i jęli jest jakaś recepta na tą przypadłość,będę wdzięczny za poradę ,siedzę przy kompie i liczę na odpowiedz .

doczytałem jeszcze że może to być łożysko oporowe ,a w sumie to ciężko określić co może stukać ,chyba ma przerąbane :(
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Łożysko oporowe nie stuka, raczej szumi / zgrzyta. Jeżeli to koło dwumasowe padło, to w zasadzie powinieneś myśleć o wymianie jak najszybciej - niby auto jedzie dalej, ale uszkodzona dwumasa może spowodować uszkodzenie łożyska głównego wału korbowego. I takie przypadki zna radziecka nauka.

Co do wymiany - nie jest to wcale dramat, dopóki dysponujesz podstawowymi zdolnościami manualnymi, kolegą do pomocy i kanałem / podnośnikiem. Ja np, zmieniałem komplet sprzęgła z dwumasą na najazdach, leżąc na plecach na ziemi i dałem radę. Technologia wymiany jest dziecinnie prosta - odkręcasz wszystko co stoi Ci na drodze, czyli wydech, podporę skrzyni, kolektor dolotowy i plastikową osłonę chłodnicy z komory silnika, odkręcasz wał napędowy, opuszczasz skrzynię razem z całym silnikiem w dół - odkręcasz kilka śrób TORX, odkręcasz rozrusznik, mechanizm zmiany biegów - i masz skrzynię osobno. sprzęgło trzyma się na kilku imbusach, koło dwumasowe na 5 lub 6 (nie pamiętam już) zwykłych śrubach, które dobrze jest podgrzać opalarką, bo są klejone.
Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to czystość pracy, komplet części - mając skrzynię na wierzchu dobrze zmienić jej uszczelniacz, uszczelniacz wału w silniku i łożysko pilotujące w dwumasie - i w zasadzie to wszystko. Cała operacja łącznie z jeżdżeniem za nasadką torx zajęła mi 10 godzinek czasu.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

a czy jest możliwe ,tak na postoju zdiagnozowanie czy to faktycznie dwu masa ,czy może coś innego ,sprawa kolejna to koszta takiej dwu masy ,bo jak czytałem to używka może okazać się tak samo zajechana jak moja ,nowa droga jak diabli ,regenerowana też tania nie jest ,co byś radził ?
a może taniej było by założyć jedno masę ,bo i takie opinie czytałem ,co było by najlepsze dla mnie w takiej sytuacji ,uwzględniając przede wszystkim koszta .
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Wiesz, kwestia co to znaczy koszta - regenerowana dwumasa kosztuje 700 pln, koleś w gąskach robi to naprawdę ładnie, ja właśnie taką założyłem i sobie chwalę. Do tego nowy komplet sprzęgła Sachs kosztuje 400 PLN, pierdoły typu uszczelki, łożysko, simmeringi, środek czyszczący do silników - no bo w sumie mając skrzynię na wierzchu dobrze jest ją umyć z pyłu z tarczy sprzęgła, to samo się tyczy silnika - to łącznie może 100. Czyli masz łącznie 1100 - 1200 pln.

Z drugiej strony - komplet jednomasu produkcji Valeo dedykowany do tego silnika to kwota około 1600 PLN, no i skutki takiej konwersji - niby ludzie tak jeżdżą, niby to się nawet sprawdza, ale to nie tak opuściło fabrykę i ta dwumasa jednak po coś jest.

Generalnie na weryfikację czy to dwumas padł jest kilka metod, żadna nie jest naukowa poza zrzucaniem skrzyni i pomacaniem dwumasu - można sugerować się wibracjami, pukaniem przy ruszaniu / naciskaniu sprzęgła podczas jazdy, możesz otworzyć drzwi kierowcy i zobaczyć, czy będą mocno wibrować na postoju, to też może wskazywać na dwumasę, ale jak mówię - pewne jest tylko zrzucenie skrzyni i pomacanie.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

chyba mówisz o tej firmie ,znalazłem to na innym forum

MECHANIKA POJAZDOWA PRODUKCJA I REGENERACJA CZEŚCI SAMOCHODOWYCH Piotr Mirtner
Nadbrzeżna 68
76-034 Gąski powiat Koszalin
Telefon: 695 608 713
Drugi telefon: 601 737 443

kurcza ,poszukam tej dwu masy na forum ,może ktoś ma do sprzedania,na allegro są od 199 zł ale pewnie też trupy ,a jak by zespawa tą dwu mase ,to była by to wtedy jedno masa ,teoretycznie powinno działać " chyba "
no ręce mi opadły ,normalnie nie wiem co robić

edit

a zapomniałem dopisać ,że jak dodam gazu dosłownie ciut " ta na oko ze 100 więcej " to jest cisza ,może to obroty silnika są za małe " nie ma szarpań ,biegi chodzą normalnie ,jedynie to delikatne tukaie ,i jak gaszę silnik to też nie ma żadnego czaskania ,w sumie to jest normalnie ,tylko ten dźwięk

może nagram filmik ,i pokaże jakie mam obroty ,pomogło by to coś ,podstawie telefon pod silnik i może się to nagra ,jak myślicie ?
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Model: 525tds
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Re: [E36] 325tds długo kręci zanim odpali + biały dym

Post autor: Tomek 85 »

Jeśli było by tak prosto 2-mase zaspawać to nikt by się nie zastanawiał czy kupić nową. Pamiętaj że koło zamachowe musi być wyrównoważone, nie może bić.
Był tu już na tym forum magik który pospawał i długo nie najeździł, a koszty naprawy przewyższały wartość samochodu. Gość z mojego miasta :wink:
Zamin coś zaczniesz modzić sprawdź kąt wtrysku i dawkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

no to panowie ,jak mieć przerąbane to na maxa ,wziąłem się dziś " w sumie to miałem zamiar :evil: " za napraw IC i chodniczki oleju ,zapakowałem 4 litery na fotel ,i nagle bum ,i piszczy coś pod maską ,i od razu ogarnęła mnie panika :shock: zresztą zobaczcie sami :cry:
na szczęście tylko to ,nie połamało niczego i nic nie urwało ,ta tuleja z numerem 2 miała straszny luz w tym dźwignia kierunkowa 1
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=18

jak myślicie ,mogło to powodować te dziwne tuk tuk :?:
ponadto te gumowe tulejki w tym cylinderku " napinaczu " są strasznie wyklepane i poszarpane :?

zamówiłem na allegro cały zestaw bo samo to co pękło jest dostępne tylko ORI i kosztuje 170 zł
zamówiłem to http://allegro.pl/napinacz-paska-bmw-e3 ... 49677.html

[URL=http://imageshack.us/photo/my-imag ... .jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/url]
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Raczej duże prawdopodobieństwo jest. :D Nowy napinacz Ci potrzebny, z ramieniem razem. I tak musisz go wymienić i tak, zatem sam sprawdzisz swoje "tuk tuk". :lol: Aha - sam napinacz polecam jednak nowy, bo zaraz (jeśli nie od razu :D) będziesz miał znowu problem.

Tak to właśnie jest, jak sobie na forum piszemy "tuk tuk, łup łup, łijo łijo" - nasza wyobraźnia jest wspaniała, ale nie sprzyja konkretnym wnioskom. ;] Najlepiej nagrać i wrzucić film z YT, wtedy mniejsze prawdopodobieństwo gadania głupot. Przypomina mi się ta posypana dyskusja z "pcarena"... mogę powiedzieć tylko "U". :D

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Odpal bez pasków i osłuchaj, rzeczywiście okazja na tym allegro- jak to mówią oszczędny 2 x traci. Ale to Twój wybór!
Ramie napinacza należy czasami zdemontować wymienić w razie potrzeby oringi i przesmarować.
Obrazek
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

podniosłem gumke z tego napinacza starego co mam i kuna wylał mi się olej na portki ,moja już rozwodu chce bo gada że to najlepsze portki miałem :lol: ,czy ten olej miał sobie tak wypłynąć :?: a silnika nie dam rady odpalić bo nie ma chłodnicy i wody ,musiałem to zdemontować bo za chiny nie szło tego imbusa odkręcić ,ale i tu ciekawostka :idea: śruba od koła z cinkocento pasowała dospawałem ramie i cheja ,czyli nawet jeśli ten napinacz co miałem był dobry ,to już dobry nie jest bo oleju nie ma tak ?

a jeszcze jedno ,klimy jak wiadomo nie mam , :idea: więc wymyśliłem że utnę ten pasek klinowy co napędza sprężarkę i silnik będzie miał lżej ,da się tak ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Gdzieś ty takie cacko kupił? :D

Demontaż paska klimy nie ma zbyt wiele sensu - sprężarka jest napędzana poprzez sprzęgło elektromagnetyczne. Brak napięcia = układ rozpięty = silnik kręci luźno obracającym się kółkiem.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec

no ktoś nie dbał więc padło na mnie ,ale pomalutku dojdę do końca i ładu ,byle nie drogo ,bo jak mi nerw braknie to wsiadam z powrotem do golfa :) teraz czekam grzecznie na przesyłkę :D

Dodano: 15 Gru 2011 09:31
panowie ,no wiec wymieniłem ten napinacz ,niby działa ,ale jeśli chodzi o moją o cenę to zbytnio podskakuje dołączam filmik :D
http://www.youtube.com/watch?v=JWy3UC1P ... e=youtu.be

sprawa druga ,dzś jak zawoziłem małego do przedszkola ,na postoju zaczęło bujać budą i dziwnie postukiwać,po powrocie odpaliłem bunie i już było ok ,czyli zgaszenie i ponowne odpalenie jej pomogło,miał ktoś już takie numery :?:

panowie dodaje jeszcze jeden filmik ,może coś wywnioskujecie z tego nagrania ,czy jest dobrze czy może coś dziwnego usłyszycie ,a jeszcze jak gaszę to jest takie dziwne dup i coś jak by piśnięcie,a jeszcze na filmiku w granicach 1,30 słychać takie tyk tyk tyk ,wczoraj na odpalonym silniku zatkałem dolot przy EGR i fura zgasła i chyba w pompie wtryskowej coś tak cykało bo na zgaszonym te tykanie było ,czy to jakiś zaworek czy jak ,i czy to normalne :?: to ten filmik ,sorki za jakoś ale to tak na szybko z telefonu :P http://www.youtube.com/watch?v=X9hkaQBh ... e=youtu.be

Dodano: 19 Gru 2011 14:35
siema ,widzę że poprzedni post nie zwrócił uwagi ,a ja znowu mam pytanie ,pewnie pamiętacie filmik na ,którym gadałem sam do siebie :D chodziło mi w nim o kabel króry wychodził z wiązki obok pompy wtryskowej ,otóż już wiem gdzie on ma być,a dokładnie wygląda to tak .
Poniżej bagnetu oleju po jego prawej stroni nisko przy ziemi jest jakiś czujnik i jest właśnie ten kabel urwany od niego szukałem na schematach i nie znalazłem tu link http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=05

tyle tylko że jego nie ma na schemacie ,wiecie co to jest za czujnik i do czego ? wygląda jak by miał coś wspólnego z olejem ,czujnik ciśnienia to to raczej nie jest bo po odpaleniu kontrolka oleju gaśnie ,podpowiecie co to za ustrojstwo .
Dzięki :)

Dodano: 06 Sty 2012 13:24
witam panowie,wiem że już nie macie siły do mnie ,ale zaryzykuję :wink:

sprawa tyczy się dziwnej anomalii silnika ,objawia się to tak że rano jak odpalam silnik wskakuje na wysokie obroty i to jest całkiem normalne :wink: lecz po chwili zaczyna schodzić z obrotów i przez chwile dziwnie kuleje ,słychać to i widać że ciepie silnikiem ,dziś było prawie tak samo z tym że przejechałem jakieś 10 km i po zatrzymaniu na wolnych silnik mi kulał ,wyglądało to tak jak by jeden z cylindrów nie zawsze palił i bujało silnikiem ,napinacz paska skakał jak oszalały ,zgasiłem silnik i od razu odpaliłem go ponownie ,i problem znikł ,po czym już nie powrócił ,i silnik pracował równo ,jak myślicie co mogło być powodem ,a może już ktoś miał taką sytuacje i coś podpowie .
ODPOWIEDZ