czy pasuje caly komplet 240mm dwumas, tarcza docisk, lozysko z e39 530d lub 525tds?
moze jakies rozwiazanie z jednomasem?
dzieki
Moderator: Moderatorzy

dzieki za odpowiedzsiudek pisze:Gulun - czytaj uważniej. ;]
W TDSach sprzęgło 240mm z e39 pasuje nawet do e34, przecież już nie jeden montował - osadzenie to samo, większa tarcza. Warunkiem jest cały komplet z kołem zamachowym razem - sam chcę tak zrobić i luźno sobie szukam dwumasu. W praktyce tylko kwestia jakichś różnic, bo w e39 były 2 rodzaje tych sprzęgieł - do 09/1997 dwumas 21211223667, powyżej to 21211223619. Może to tylko kwestia producenta, nie wiem, tego już Ci nie powiem na szybko, trzeba sprawdzić w katalogu.
W silniku TD widzę te same wymiary, zatem skoro dwumas pasuje, to i reszta będzie. I ta sama zmiana była w 1997, zatem faktycznie możliwe że to kwestia zmiany producenta. Łożysko, śruba, tulejka i kołek to nawet te same numery części, zarówno w TDS jak i TD, niezależnie czy do 97 czy powyżej, tak samo łapa sprzęgła. Dla pewności zawsze można zapytać sprzedawcy, żeby sprawdził w katalogu po wymiarach.
Wystarczyło poszperać w ETK. ;]
Pzdr.

wszystko ma swoj celsiudek pisze:Tylko jedno zasadnicze pytanie...po co?
A po to żeby nie zmieniać dwumasu i całego zestawu na 240mm jak wystarczy tylko wzmocnić tarczę i wytrzyma więcej niż seria Ja u siebie zmieniłem sprzęgło 2lata temu i już pomału zaczyna się ślizgaćsiudek pisze:Błażej - a po co przerabiać tarczę na 228, skoro 240mm (1,2cm większa) pasuje w komplecie plug&play i w zupełności wystarcza nawet do mocniej modzonego m51? :]

Zestaw był wstawiony LUK nowa tarcza docisk łożysko i ten bolec plastikowy A zrobiłem coś koło 70tys km. A jeździć umiem tylko te zamienniki szybko padają to nie to samo co stara oryginalna częśćJawor pisze:I ile przez te 2 lata przejechałeś?
Albo spartoliłeś robotę, albo wsadziłeś jakiś tani szit, albo, bez urazy, nie umiesz jeździć.