Witam.
Jestem posiadaczem mojej buni od około pół roku i do dzisiaj nie było najmniejszego problemu.
Napiszę tak.
Niedziela rano odpalam (od razu jak zawsze), wyjeżdżam autem z podjazdu i ustawiam pod domem.
Poniedziałek rano (wyjazd do pracy) przekręcam kluczyk, kontrolka świec gaśnie i odpalam, a tu zonk.
Rozrusznik kręci elegancko ale żadnej reakcji (jakby paliwa nie było, ani nie pyrknął). Więc jeszcze raz i nic.
Otwieram maskę: paliwo w węzyku jest, pęcherzyków powietrza nie ma. Więc jeszcze jedna próba i nic.
Rozrusznik kręci ale silnik ani myśli ruszyć. Ewidentnie paliwo nie dociera. Ale mówię sobie jeszcze raz i
jak nie chwyci dzwonię że do pracy nie przyjeżdżam. Aż tu nagle piąte podejście i odpala jak zwykle
od razu, bez zadymienia. Chodzi normalnie bez jakichś objawów osłabienia. Po odpaleniu jeszcze dwa
razy gasiłem i odpalałem i było ok. Po pracy ok. 17 wsiadam i odpala od razu. Zobacze jutro rano czy
to był jakiś foch, czy znowu nie zaskoczy.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
[E36] 318 tds - nie odpaliła rano (od razu) :(
Moderator: Moderatorzy
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: E36 318 tds - nie odpaliła rano (od razu) :(
Nie, to jakaś nowa, nieopisana do tej pory jednostka chorobowa tdsa, jesteś pionierem, jak już ją zbadasz i znajdziesz antidotum to podziel się, czekamy z niecierpliwością na ten lek!!!Spotkał się ktoś z czymś takim?
A tak na serio, to użyj szarej komórki i przejrzyj pół, dosłownie pół tego forum a będziesz wiedział o co chodzi.
-
darek2000
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Wielkopolskie
Z innych postów wywnioskowałem że winny jest elekrtozawór. Czy to jest element nr.8 z poniższego rysunku?

- carl0s
- Moderator

- Seria: E46
- Model: 320d
- Rocznik: 2000
- Województwo: Zachodniopomorskie
nie, to nie 8.
zawór nr 3 - ten cie powinien zainteresować, i instalacja doprowadzająca do niego prąd.
zawór nr 3 - ten cie powinien zainteresować, i instalacja doprowadzająca do niego prąd.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
-
rekrut81
- Bywalec
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1995
- Województwo: Łódzkie
Po przeczytaniu tego wątku przypomniały mi się moje problemy z odpaleniem.W czasie kręcenia(ok10 sek.)zauważyłem że wskazówka ekonomizera w ogóle się nie rusza.Silnik kręcił jakby na sucho(zero jakichkolwiek chęci zapalenia).Dopiero przy 5-6 próbie zapalenia wskazówka ekonomizera zaczęła się poruszać i wtedy silnik zaczął jakby nabierać chęci do zapalenia.Teraz zastanawiam się czy takie zachowanie ekonomizera mogło wskazywać na zacinanie się tego elektrozaworu?
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Ekonomizer bazuje na sygnale z sterownika silnika. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistym przepływem paliwa.
-
rekrut81
- Bywalec
- Rocznik: 1995
- Województwo: Łódzkie
Aha dzięki.
- smuz
- Bywalec
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Świętokrzyskie
- Kontakt:
Re: [E36] 318 tds - nie odpaliła rano (od razu) :(
witam u mnie z rana jest tak że muszę trzy razy grzać świece wtedy zapala od strzała ale na ciepłym silniku muszę kręcić dłużej żeby odpalił.
ale jest jeszcze tak że jak stoi na równym terenie pali ciężej zdarza się że nawet zgaśnie.
cyrk doszły mnie słuchy że pompa trup jest. mam mało czasu (teraz siedze w aucie z laptopem przed kościołem a żona w kościele) żeby siedzieć i szukać na forum o co biega. ekspert w tej dziedzinie nie jestem jeśli można liczyć na jakąś podpowiedz z waszej strony bez żadnego się wyśmiewania itd.był bym wdzięczny.
- tdbezs
- Bywalec Gadulec
- Seria: E53-70
- Nadwozie: SUV
- Model: X5 3.0d/sd
- Rocznik: 2004
- Województwo: Lubelskie
Re: [E36] 318 tds - nie odpaliła rano (od razu) :(
ludziska, temat cofającego się paliwa wałkowany 4 tysiące razy... hehe troszkę chęci i poszukać na forum a nie nowy wątek, zapalanie na ciepłym też omówione... poszukać... a jak by był elektrozawór uszkodzony to nie zapalisz auta wcale... także nie mieszać tutaj z dziwnymi pomysłami, życzę owocnego szukania...