Mam następujący problem, dwa tygodnie temu wymieniłem filtr paliwa po roku czasu, wylałem z niego paliwo do słoiczka i paliwo było czarne, nie było w nim widać żadnych większych syfów, tylko jednolity czarny płyn. Założyłem nowy filtr i dzisiaj spuściłem z niego trochę paliwa, które było ciemne już nie tak bardzo jak poprzednim razem ale jednak było ciemne. Czytałem wiele postów na forum i teraz nie wiem czy powodem jest brudny bak i pompka paliwa z filterkiem ? Znalazłem też na forum wypowiedź użytkownika że powodem może być fakt iż dostaje się olej do paliwa. Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam
[e34] TDS czarne paliwo
Moderator: Moderatorzy
[e34] TDS czarne paliwo
Witam 
Mam następujący problem, dwa tygodnie temu wymieniłem filtr paliwa po roku czasu, wylałem z niego paliwo do słoiczka i paliwo było czarne, nie było w nim widać żadnych większych syfów, tylko jednolity czarny płyn. Założyłem nowy filtr i dzisiaj spuściłem z niego trochę paliwa, które było ciemne już nie tak bardzo jak poprzednim razem ale jednak było ciemne. Czytałem wiele postów na forum i teraz nie wiem czy powodem jest brudny bak i pompka paliwa z filterkiem ? Znalazłem też na forum wypowiedź użytkownika że powodem może być fakt iż dostaje się olej do paliwa. Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam
- marcellchen
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Podlaskie
[e34] TDS czarne paliwo
olej napewno nie dostaje sie do paliwa bo niby ktoredy trafilby do filtra ?? a jak wyglada paliwo w wezyku miedzy filtrem a pompa wtryskowa ??piomar01 pisze:Znalazłem też na forum wypowiedź użytkownika że powodem może być fakt iż dostaje się olej do paliwa. Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam
[e34] TDS czarne paliwo
1.) Myślałem że olej może dostawać się za filtrem i na powrocie wraca paliwo z olejem.marcellchen pisze:olej napewno nie dostaje sie do paliwa bo niby ktoredy trafilby do filtra ?? a jak wyglada paliwo w wezyku miedzy filtrem a pompa wtryskowa ??piomar01 pisze:Znalazłem też na forum wypowiedź użytkownika że powodem może być fakt iż dostaje się olej do paliwa. Z góry dziękuje za rady. Pozdrawiam
2.) W wężyku jest ciemne
- Eskimos
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Wielkopolskie
[e34] TDS czarne paliwo
Olej jak najbardziej może się dostawać do paliwa. Simmerringiem na pompie. Nadmiar z pompy idzie do baku, a z baku do filtra.marcellchen pisze: olej napewno nie dostaje sie do paliwa bo niby ktoredy trafilby do filtra ??
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
[e34] TDS czarne paliwo
Tylko według mnie w pompie jest dużo wyższe ciśnienie i logicznie to powinna ropa dostać się do oleju, a nie na odwrót. 2 tys. km temu wymieniałem olej i wczoraj sprawdzałem to oleju jest minimalnie przed max na bagnecie.Eskimos pisze:Olej jak najbardziej może się dostawać do paliwa. Simmerringiem na pompie. Nadmiar z pompy idzie do baku, a z baku do filtra.marcellchen pisze: olej napewno nie dostaje sie do paliwa bo niby ktoredy trafilby do filtra ??
- Eskimos
- Bywalec
[e34] TDS czarne paliwo
Tam gdzie jest simmerring, przy kole zębatym napędzającym pompę, nie ma wysokiego ciśnienia.piomar01 pisze:Tylko według mnie w pompie jest dużo wyższe ciśnienie i logicznie to powinna ropa dostać się do oleju, a nie na odwrót.
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
[e34] TDS czarne paliwo
czyli według was syf w baku jest raczej nie realny na taki stan paliwa ? nie wiem czy jest sens ściągać bak i umyć cały układ paliwowy
- Eskimos
- Bywalec
[e34] TDS czarne paliwo
Rozetnij filtr, wygrzeb trochę tego czarnego syfu i rozmaż w palcach, to będzie wiadomo czy to olej.
A jeżeli nie olej, to kup kilka najtańszych filtrów do Omegi, po 15-18zł, i zmieniaj co tysiąc, czy dwa tysiące km, to trochę syfu z baku odfiltrujesz
A jeżeli nie olej, to kup kilka najtańszych filtrów do Omegi, po 15-18zł, i zmieniaj co tysiąc, czy dwa tysiące km, to trochę syfu z baku odfiltrujesz
Darz Bór!
Eskimos
Eskimos
-
darek2000
- Bywalec
- Seria: E36
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
Re: [e34] TDS czarne paliwo
Odświeże troszke temat, gdyż mam pytanie. Czy brudna ropa (zanieczyszczona olejem silnikowym) jest szkodliwa dla TDS`ów? Może powodować jakieś uszkodzenia?
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
:] Zobacz jak zbudowany jest smok w baku, jak działa filtr paliwa, jak wygląda przebieg paliwa w pompie wtryskowej i jak rozpyla wtrysk to paliwo... później zobacz jaka jest różnica w konsystencji ON a oleju silnikowego i w jakich temperaturach następuje spalanie. Następnie zastanów się, dlaczego nawet drobne domieszki wody przeszkadzają w pracy silnika z samozapłonem, a później pamiętaj o fakcie, że woda wyparowuje. Po tym sam sobie odpowiesz na pytanie. :]
Jeśli kwestie wymiany/czyszczenia elementów układu paliwowego/wydechowego ze względu na drożność Ci nie wystarczą, to samemu silnikowi mechaniczne (słupek) nie powinno raczej się nic stać na stałe (olej zostanie w końcu przepalony/wypluty). Jeśli ktoś ma jakieś ważne informacje dotyczące wpływu oleju silnikowego na wytrzymałość istotnych elementów układu w takim przypadku, to chętnie też poczytam.
Pozdrawiam.
Jeśli kwestie wymiany/czyszczenia elementów układu paliwowego/wydechowego ze względu na drożność Ci nie wystarczą, to samemu silnikowi mechaniczne (słupek) nie powinno raczej się nic stać na stałe (olej zostanie w końcu przepalony/wypluty). Jeśli ktoś ma jakieś ważne informacje dotyczące wpływu oleju silnikowego na wytrzymałość istotnych elementów układu w takim przypadku, to chętnie też poczytam.
Pozdrawiam.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Na moje największy kłopot powstanie po dłuższym czasie trzeba pamiętać że ta ropa z olejem będzie gęsta,
drugi kłopot to nagar olej jak się spala po dłuższym czasie tworzy masakryczny nagar osadzający się wszędzie.
drugi kłopot to nagar olej jak się spala po dłuższym czasie tworzy masakryczny nagar osadzający się wszędzie.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
Ermce
- Bywalec Wyjadacz
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Województwo: Lubuskie
pompa chyba od 1.8 tds?? bo po za tym , ze 2.5 tdsmaja 6 przewodow wysokiego cisnienia to rozni sie tez ta z obrazka troche gora. Co do przedostawania sie oleju do pompy wtryskowej to troszke glupia teoria. Dwa dni temu zakladalem owy simmering na korpus pompy, ale po to zeby olej nie lal sie po silniku ze szczeliny miedzy pompa wtryskowa a obudowa lancucha rozrzadu. Czarne paliwko bedzie szlo z baku, nie z silnika. Przyczyna jest gowniane paliwo, nie domieszki zapobiegajace zamrzaniu. Musialby ktos wlac pare litrow zeby podzialalo w opisany przez autora sposob na kolor paliwa.
Podpowiem, ze Verva jest za sucha do tds i wypadaloby wlac 200ml mixolu do 2T zeby nie udac sie zbyt szybko na wymiane pompy wtryskowej. Dobrym rozwiazaniem na [przeczyszczenie ukladu paliwowego jest wlac (najlepiej po zimie) na zbiornik paliwa 200ml benzyny, lub popularnej u "ochroniarzy" monopolowych "detki"
Podpowiem, ze Verva jest za sucha do tds i wypadaloby wlac 200ml mixolu do 2T zeby nie udac sie zbyt szybko na wymiane pompy wtryskowej. Dobrym rozwiazaniem na [przeczyszczenie ukladu paliwowego jest wlac (najlepiej po zimie) na zbiornik paliwa 200ml benzyny, lub popularnej u "ochroniarzy" monopolowych "detki"