Problem z E38 2.5TDS brak mocy, 120km/h max w minute...

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

lacha
Świeżak
Świeżak

Problem z E38 2.5TDS brak mocy, 120km/h max w minute...

Post autor: lacha »

Witam

Tak jak w temacie mam problem z moja 7ka 2.5tds . przebieg 280 000 km. Blad jaki pokazuje komputer na liczniku to : " Einspritzanlage " czyli po polsku " uklad wtryskowy ". Stalo sie tak po myciu karcherem silnika... Myslalem ze to pompa wtryskowa poniewaz tez juz swoje przetrwala wiec wymienilem ja dzis, na inna uzywana po przebiegu ok 150k km pali pieknie na cieplym zimnym. Lecz problem dostal... samochod nie ma mocy... Przyspieszenie 0 - 100km/h to jakas minuta ... Pod gorke tragedia max 70km/h . Jezdze juz tak rok i wlasnie dzis wymienilem pompe zmysla ze problem zniknie... lecz mylilem sie... Wiec tak : auto wkreca sie na obroty strasznie slabo... Ma strasznego mula... odpala bardzo dobrze na cieplym i zimnym. Dzis po wymianie pompy zrobilem reset komputera klemami i po wlaczeniu zaplonu pojawilo sie grzanie swiec , zapalilem i po 5 sec wyskoczyl ten sam komunikat co wczesniej "einspritzanlage ". Auto dalej nie ma mocy...

Co robic ? Ratujcie !

Z gory wielkie dzieki za porady... pomoc...
Adam_E34
Bywalec

Post autor: Adam_E34 »

sprawdz wtryski
lacha
Świeżak
Świeżak

Dodam jeszcze ze czasem samochod jezdzi czasem nie ... tzn. raz ma moc raz nie ... przewaznie rano ma moc ... jest blad ale jezdzi normalnie - komunikat jest . lecz po zgaszeniu i ponownym zapaleniu juz nie ma mocy... czasem jest tak ze nie ma mocy caly czas przez np. tydzien , raz jest tak ze jade do miasta i 5 razy gasze samochod i caly czas ma moc...

co robic?

Sprawdz wtryski ? to wiem z komunikatu ze cos z ukladem wtryskowym jest nie tak... jak i po co sprawdzic wtryski ?
Awatar użytkownika
Szkodnik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Szkodnik »

Dokladnie przyjzyj sie czwartemu wtryskowi. On jest z kabelkiem moze zalales kostke woda i dobrze nie laczy.
Montaż sterowników centralnych zamków,alarmów, diagnostyka INPA oraz aktywacja ukrytych funkcji. Szczegóły na PW. Pozdrawiam.
lacha
Świeżak
Świeżak

Tak, wiem o ktorym mowisz, Wtryskiwacz sterujacy, lecz to nie to gdyz sprawdzalem juz polaczenie czyscilem spray'em kontakt i zalanie silnika mialo miejsce jakies 1,5 roku temu... od tamtego czasu tak sie dzieje.
Awatar użytkownika
Szkodnik
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

Post autor: Szkodnik »

W takiej sytuacji pozostaje podpiecie pod kompa. Wtedy wszystko bedzie jasne.
Montaż sterowników centralnych zamków,alarmów, diagnostyka INPA oraz aktywacja ukrytych funkcji. Szczegóły na PW. Pozdrawiam.
elvis
zbanowany
zbanowany

Post autor: elvis »

Witaj ,miałem podobnie ,ale jej przeszło :mrgreen: możesz mieć wode w przewodzie gumowym który idzie z komputerów do silnika ,masz tam wilgoc i tyle :mrgreen:
lacha
Świeżak
Świeżak

Własnie sprawdzalem polaczenia komputerow i sa ok, nic nie wskazuje na to aby byla tak kiedykolwiek woda , czyli nie ma takiego specyficznego nagaru... polaczenia sa ok.

POMOCY!

Dodaj jeszcze ze od czasu wymiany pompy 2dni ma moc tylko na zimnym silniku, jak postoi jakies 5godzin... zapalam jest moc gasze, i po 5 sec zapalam i samochod nie ma mocy... caly czas komunikat einspritzanlage
elvis
zbanowany
zbanowany

Ja nie pisałem o podłączeniach do kompów ,tylko o przewodzie gumowym w jakim idą kable z kompów ,wiadomo ,ze koło kompów ma byc sucho ,ale moze byc mokro koło silnika ,bo jego myłeś ,a nie kompy :wink: Te objawy wskazują na jakiś czujnik ,przepływomierz lub zawór ciśnenia doładowania :smile:
lacha
Świeżak
Świeżak

aha, tzn. jak te kable odnalesc i ktore konkretnie ? a co do przeplywomierza to tez nad tym myslalem lecz... dlaczego jest blad einspritzanlage ? czujniki przeplywomierz zawor cisnienia turbo ? jak to sprawdzac ?
elvis
zbanowany
zbanowany

lacha pisze:aha, tzn. jak te kable odnalesc i ktore konkretnie ? a co do przeplywomierza to tez nad tym myslalem lecz... dlaczego jest blad einspritzanlage ? czujniki przeplywomierz zawor cisnienia turbo ? jak to sprawdzac ?

> Najlepiej podłącz auto do kompa ,musi cos pokazać , a jeżeli chodzi o te kable ,to od komputerow idą przewody w takiej perforowanej gumowej rurze do silnika ,mozesz mieć tam wode :wink:
lacha
Świeżak
Świeżak

spoko jutro sprawdze przewody.

Wlasnie podlaczenie do komputera tzn. jakis rok temu bylem u jakiegos mechanika i dal mi "paragon " z bledami... ile bledy byly tylko cos tam z pompa wody, fotel kierowcy lusterko tylne swiatko i uklad wtryskowy... usuwal blad wykladu wtryskowago ale on pojawial sie na nowo...

czy podlaczenie komputera tzn. takiego interfejsu co mozna nabyc na allegro za 200pln cos pokaze ? czy trzeba jechac do serwisu bmw?
elvis
zbanowany
zbanowany

Nie wiem skąd jesteś ,ale może warto podjechać do nas ,znam jednego mechanika który od 15 lat naprawia BMki za takie podłączenie do kompa bierze około 60 zl no i oczywiście może Ci usterke usunąć :wink: naprawiał mi mojego tdsa i jest ok :grin:

> z tymi cudami z allegro daj sobie spokój
lacha
Świeżak
Świeżak

woj. opolskie
elvis
zbanowany
zbanowany

lacha pisze:woj. opolskie

> :lol: to wiadomo ,ten serwis jest koło Bytomia
no1knowme
Bywalec

Post autor: no1knowme »

lacha, podziwiam Cię, od 1,5 roku nie doszedłeś co to :wink: Jak się całkiem poddasz odwiedź Bosch Janiuk diesel service w opolu jest. Napewno poradzą, za sprawdzenie co to nie przetrzepią portfela za bardzo a do tego mają fajne gazety w poczekalni :lol:
lacha
Świeżak
Świeżak

no to mam do was jakies 150km w jedna str. wiec odpada
elvis
zbanowany
zbanowany

To sie dalej męcz :cool:
lacha
Świeżak
Świeżak

ooo dzieki za namiary wiec bede musial sie wybrac tam kiedys ale jeszcze sprawdze te kable jak kolega mowil.

[ Dodano: Pon Wrz 22, 2008 11:35 am ]

A wiec: polaczenia kabli idace od komputerow do silnika sa dobrze zaizolowane. ida pod kolektor tak juz nie mam dostepu aby je sprawdzic...

Nowe odserwacje Wsiadam do samochodu zapalam : ma moc , gasze zapalam po 5 sec samochod nie ma mocy. gasze otwieram i zamykam drzwi , zamykam samochod , otwieram po 10 sec , otwieram i zamykam drzwi wlaczam zaplon - czekam 1-2sec zapalam i auto ma moc... Badanie powtorzylem 3 razy i takie same obserwacje...

ps. podlaczenia do kompa w moich okolicach kosztuje 150pln dostaje paragon i nic mi z tego, pokazuje mi chlop tylko jakie mam usterki... bez mija sie z celem..

Dodam jeszcze ze mam zamontowane ustrojstwo, aby samochod grzal swiece o kazdej temp silnika

POMOCY !
Boeing732
Bywalec

Post autor: Boeing732 »

To znaczy ze juz masz pompe do remontu? :cool:
Umnie brak mocy był spowodowany nieszczelnym przewodem podcisnienia(idzie od jakiegos zaworu ) podłaczony jest pod kolektorem dlotowym, wymieniłem na nowy i zapomniałem o problemie
[you] a ja sie nie poddam
ODPOWIEDZ