E39 2,5 TDS 1997 Problem z zapalaniem

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

gigantpan
Świeżak
Świeżak
Seria: E39
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

E39 2,5 TDS 1997 Problem z zapalaniem

Post autor: gigantpan »

Witam.

Panowie widzę tu wielu miłośników tej marki i widać wszyscy macie niezłe pojęcie o BMW dlatego proszę Was o rade dot. mojego samochodu. Otóż kupiłem (jak w temacie) E39 2,5 TDS, rok 97. Wszystko było w porządku do momentu kiedy przyszły mrozy...
Od jesieni, podczas odpalania rozrusznik kręcił bardzo słabo. Kupiłem nowy akumulator. Przy pierwszym odpalaniu po kilkugodzinnym postoju rozrusznik kręcił słabiutko, ale silnik odpalił. Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu rozrusznik kręcił bardzo dobrze i silnik odpalał po 2sek. Po ostatnich mrozach pojawił się problem, rozrusznik bardzo słabo kręcił, nawet kiedy podłączyłem się kablami do drugiego samochodu i silnik nie odpalił. Wczoraj wieczorem delikatnie obstukałem rozrusznik no i echo. Słychać tylko pstrykanie, pstryka i gaśnie pulpit i i tak co 0,5 sek. Jedyne co mi do głowy przychodzi to albo wymiana rozrusznika z bendiksem albo gdzieś mam zwarcie w układzie el. Proszę o jakieś porady. Faktem jest, że mógłbym wstawić bete do warsztatu, ale nie o to chodzi. Chcę bliżej poznać samochód. Proszę o sugestie. Pozdrawiam
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Re: E39 2,5 TDS 1997 Problem z zapalaniem

Post autor: Tomek 85 »

Widać że nie chce Ci się szukać!
Aku Ci padł -Naładuj
Rozrusznik do przeglądnięcia, wymiana szczotek stoczenie komutatora wymiana tulejek itp.
A przy okazji sprawdź działanie świec żarowych bo to ewidentnie ich wina z niepaleniem na zimnym
Obrazek
gigantpan
Świeżak
Świeżak
Rocznik: 1997

Post autor: gigantpan »

Problem w tym, że nie mam garażu i niestety w tym mrozie ciężko jest coś zrobić. Szukałem info na innych forach, ale niestety nic. Akumulator ma zaledwie 2 miesiące... Pomijam to, każdorazowo przed nocą wyciągam bezpieczniki 9 i 20 ponieważ klimatyzacja pobiera prąd. Sprawa dziwna. Jednak ten sam akumulator podłączam do volkswagena i w nim rozrusznik kręci jak szalony. Odpalanie mojego BMW łączy się z szybkim rozładowywaniem aku. Co jest przyczyną?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1996
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Tak jak kolega powyżej napisał-rozrusznik do naprawy albo wymień na regenerowany (bo wykończysz ten nowy akumulator).
A jeśli chcesz poznac bardziej swoją bawarke to poczytaj forum-tu jest morze wiedzy na temat tds-ków.
No i zapraszam do tematu przywitań (dział OFF TOPIC).
Pzdr.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: N2O »

Rozrusznik ma bardzo prostą budowę i nie powinno być problemów z własnoręczną naprawą.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

gigantpan pisze: Szukałem info na innych forach, ale niestety nic.
...a czego Ty szukasz drogi kolego?
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=7003
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=7011
http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.ph ... =40#p57486
+ wiele wiele innych, między innymi odnośnie samego rozrusznika.

Jeśli słyszysz elektromagnes, a dalej nie dzieje się nic (lub dzieje mało) to czas zająć się rozrusznikiem i sprawdzić bendiks (zębatka poszła, ale nie ma siły kręcić).
gigantpan pisze:[...]ten sam akumulator podłączam do volkswagena i w nim rozrusznik kręci jak szalony[...]
...a co to jest za VW, jaki silnik? Jak masz akumulator? Wiesz, czasami takie porównania nie dowodzą kompletnie niczego, poza tym, że nalatasz się z akumulatorem.

Prawda jest taka, akumulator musi być dobry i porządnie naładowany (nawet nowy akumulator po wypompowaniu na takie odpalanie po nocy zakręci maksymalnie Smarta), rozrusznik musi być sprawny i mocny, a świece dobrze żeby były. To ostatnie to żart, ale sprawdź przy okazji jak radzi Tomek. A rozrusznik zamiast uruchamiać Ci silnik to rozładowuje akumulator. Skoro pomimo bardzo słabego kręcenia silnik jednak startuje i później problemu nie ma, to znaczy że kompresja jest i paliwo się nie cofa (inne objawy). Oznacza to również, że raczej nie masz zwarcia w instalacji, bo dawno już byś miał ten akumulator na złomie (chyba że dopiero co się tam wybiera - wpierw zdiagnozuj sam akumulator zanim zaczniesz wysuwać następne wnioski). Zatem pozostają proste problemy, w tym wypadku akumulator i rozrusznik. A skoro akumulator niby jest nowy, to może sprawdź czy ten nowy akumulator się prawidłowo ładuje? Jak alternator? Czysty, nie zachlapany olejem?

Może nie jest to jakoś specjalnie odkrywcze, ale fakt jest niezaprzeczalny, że takie proste sprawy wracają na forum jak bumerang, stąd o nich piszę. Polecam się im przyjrzeć, bo kosztuje to niewiele, a oszczędza bardzo dużo czasu, nerwów i pieniędzy. Nic więcej napisać nie mogę, bo ani nie nakręciłeś filmu jak to wygląda, nie napisałeś jaki masz akumulator, nie napisałeś czy cokolwiek sprawdziłeś oprócz pukania w rozrusznik.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Rocznik: 1992
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Może po prostu rozrusznik się skończył...

Jakieś 2 lata temu wymieniałem rozrusznik ze względu na zachowanie podobne do opisywanego.

Kręcił spoko... później słabiej... potem jeszcze słabiej... na końcu kręcił ledwo ledwo jak by silnik był zatarty...

Akumulator sprawiał wrażenie rozładowanego - tak słabo kręcił rozrusznik.

W przypadku rozładowanego akumulatora spada napięcie i automat rozłącza rozrusznik - taka sugestia diagnostyczna... jeśli rozrusznik ledwo ledwo kręci lub w ogóle a nie ma cykania automatu to aku jest ok.

Przyczyną takiego kręcenia u mnie była pęknięta przekładnia w rozruszniku - mechanicznie stawiała takie opory, że nie dawał rady kręcić... nie wspominając o obróceniu koła zamachowego...
@ctiv
Bywalec
Seria: E34
Rocznik: 1994

Post autor: @ctiv »

podloncze sie, a mi po nocnym postoju odpala tak jak na filmiku http://www.youtube.com/watch?v=X6tixyINuTo , dlugo krecic trzeba i rozpedza silnik az zapali, swiece sprawne, brak nieszczelnosci w ukladzie paliwowym, sprezanie jest. jakies sugestie? a i jeszcze jedno, ale to raczej nie w tym temacie. jak wlanczam swiatla to przyciemnia mi sie licznik, problem z ladowaniem?
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
ODPOWIEDZ