[E39] 525TDS - Szarpie po rozgrzaniu
Moderator: Moderatorzy
-
Gracek116
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
Re: [E39] 525TDS - Szarpie po rozgrzaniu
Tylko ?
Ok, dzięki 
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
No a jak wyłączasz MAP Sensor w przedliftowym m51? Odpinasz wtyczkę i nie działa, nie trzeba nawet odpinać przewodu od kolektora. Tak samo u Ciebie - przepływomierz to czujnik mierzący jak sama nazwa wskazuje ilość powietrza. Czyli rurka z czujnikiem - wyłączysz rurce zasilanie i połączenie z ECU, to staje się zwykłą rurką. ;]
Najprostszy sposób diagnozy - w systemie 1/0 (działa/nie działa).
Pzdr.
Najprostszy sposób diagnozy - w systemie 1/0 (działa/nie działa).
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
W poliftowym z plastikowym kolektorem i przepływomierzem zdaje się że też jest MAP sensor? Czy tylko ja mam taka dziwną wersję E38?

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Hm... raczej dziwne zjawisko, bo przecież przepływomierz robi właśnie to co MAP Sensor robił, tylko dokładniej. :] Nie przyglądałem się co prawda nigdy tak m51 w e38 (raczej rzadko kiedy miałem okazję
), ale raczej to nie fabryka. Może ktoś jeszcze sprawdzi u siebie?
Trzeba sprawdzić w filtrach użytkowników tych z e38 i TDSem i zapytać. ;] Pzdr.
Trzeba sprawdzić w filtrach użytkowników tych z e38 i TDSem i zapytać. ;] Pzdr.
siudek siudkowski
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Mi się zdaje, że MAP sensor to ma każdy, ale te z plastikiem po prostu nie mają czujnika temperatury w kolektorze.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Hmm... MAP Sensor, czyli Manifold Air Pressure Sensor, innymi słowy czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze. Jako że w tym silniku nie ma przepływomierza, to taki sensor spełnia jego funkcję, czyli generalnie dostarcza ECU informacji o ciśnieniu w celu ustalenia dokładnie optymalnej dawki paliwa. Jaki byłby sens montowania obu urządzeń?
Nawet według ETK go nie masz:
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... 13&lang=pl
Zatem jak jest?
EDIT:
Oczywiście mówię tu o m51 i dieslu, bo wiem, że są benzyny gdzie są oba te czujniki (chociaż nie zgłębiałem się dlaczego). Swoją drogą przepływomierz ma wiele niezaprzeczalnych zalet w stosunku do MAP Sensora. W przypadku tuningu, wolałbym mieć przepływkę...
Nawet według ETK go nie masz:
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... 13&lang=pl
Zatem jak jest?
EDIT:
Oczywiście mówię tu o m51 i dieslu, bo wiem, że są benzyny gdzie są oba te czujniki (chociaż nie zgłębiałem się dlaczego). Swoją drogą przepływomierz ma wiele niezaprzeczalnych zalet w stosunku do MAP Sensora. W przypadku tuningu, wolałbym mieć przepływkę...
siudek siudkowski
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Któregoś dnia zajrzę pod maskę i dokładnie obadam, bo ja nie często jeżdżę tym samochodem.
A MAP sensor spełnia funkcję przepływomierza tylko w połączeniu z czujnikiem temperatury powietrza w dolocie.
Jest to tańsze, a funkcjonalność taka sama, przepływka jest potrzebna tylko do sterowania EGR'em - po to aby komputer wiedział ile powietrza wlatuje do całego układu przez filtr powietrza.
A MAP sensor spełnia funkcję przepływomierza tylko w połączeniu z czujnikiem temperatury powietrza w dolocie.
Jest to tańsze, a funkcjonalność taka sama, przepływka jest potrzebna tylko do sterowania EGR'em - po to aby komputer wiedział ile powietrza wlatuje do całego układu przez filtr powietrza.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Nie do końca się z tym zgodzę. Tańsze - zapewne. Spełnia funkcję - oczywiście. Do sterowania AGRu - nie, dlaczego? Przecież w M51D25 OL również jest instalacja AGR i jakoś działa prawidłowo, a sterowanie jest na podstawie MAP Sensora. Ale dla mnie jest zasadnicza różnica pomiędzy tymi typami czujników:
MAP Sensor pozwala dostroić mapy paliwa przy fabrycznych ustawieniach bezproblemowo. Gdy jednak dokonasz modyfikacji w silniku (sportowe wałki, inne turbiny etc.) to jego sprawność Ci się zmieni (przecież on nie wie ile objętościowo powietrza idzie) - zatem w teorii powinniśmy dokonać korekty (zapewne Bagor o tym więcej by powiedział).
W wypadku przeplywomierza elektronika sama zmierzy jaki jest całkowity przepływ powietrza - bo wie ile tak naprawdę wpływa powietrza do układu. Zatem sam również może dostosować dawkę, a to pozwala na utrzymanie w miarę płaskiego momentu w zakresie obrotów. W dodatku ze względu na taką specyfikę funkcjonowania, bez problemu dostroi układ przy zmianach obrotów połączonych ze zmianami sprawności silnika (...góry?). A przynajmniej na pewno lepiej sobie poradzi. Bo w przypadku MAP Sensora wprowadzanie dodatkowych czujników pomocniczych podwyższa koszty, zatem teorię tańszego bierze w łeb. ;]
Chyba że faktycznie zastosowanie obu czujników ma na celu w jakiś sposób usprawnić pracę (MAP Sensor zajmuje się jedynie pomiarem ciśnienia dla turbo?). Zatem nadal jestem ciekaw, czy faktycznie w e38 są oba czujniki.
MAP Sensor pozwala dostroić mapy paliwa przy fabrycznych ustawieniach bezproblemowo. Gdy jednak dokonasz modyfikacji w silniku (sportowe wałki, inne turbiny etc.) to jego sprawność Ci się zmieni (przecież on nie wie ile objętościowo powietrza idzie) - zatem w teorii powinniśmy dokonać korekty (zapewne Bagor o tym więcej by powiedział).
W wypadku przeplywomierza elektronika sama zmierzy jaki jest całkowity przepływ powietrza - bo wie ile tak naprawdę wpływa powietrza do układu. Zatem sam również może dostosować dawkę, a to pozwala na utrzymanie w miarę płaskiego momentu w zakresie obrotów. W dodatku ze względu na taką specyfikę funkcjonowania, bez problemu dostroi układ przy zmianach obrotów połączonych ze zmianami sprawności silnika (...góry?). A przynajmniej na pewno lepiej sobie poradzi. Bo w przypadku MAP Sensora wprowadzanie dodatkowych czujników pomocniczych podwyższa koszty, zatem teorię tańszego bierze w łeb. ;]
Chyba że faktycznie zastosowanie obu czujników ma na celu w jakiś sposób usprawnić pracę (MAP Sensor zajmuje się jedynie pomiarem ciśnienia dla turbo?). Zatem nadal jestem ciekaw, czy faktycznie w e38 są oba czujniki.
siudek siudkowski
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Być może (o ile faktycznie jest tam ten MAP sensor), spełnia on tylko funkcję kontrolną, tzn włącza tryb awaryjny w przypadku przekroczenia ciśnienia doładowania.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
Ciekawe, pytanie czy potrzebne. Ale zrobiliśmy koledze OT. ;]
siudek siudkowski
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Postaram się jutro zajrzeć pod maskę 
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Rocznik: 1992
Przepływka = układ bardziej złożony umożliwiający pomiar objętości powietrza.
MAP sensor = układ prosty... podający ciśnienie w kolektorze... dodając do tego temperaturę można teoretycznie obliczyć ile powietrza silnik dostaje... niestety wartość wyliczona nie musi pokrywać się z rzeczywistą.
Czujnik temperatury ma odrobinę bezwładności, więc i wyliczona objętość powietrza będzie obarczona błędem.
Prosty przykład na przewagę przepływki nad MAPem - zmiana kolektora dolotowego, modyfikacja IC, zmiana turbiny.
Większe turbo, większy IC, pojemniejszy dolot... i nagle magia... ciśnienie podobne a powietrza dużo więcej
ale MAP + temp tego nie odczyta bo ciśnienie będzie takie samo... temperatura podobna...
Tak czy inaczej da się ogarnąć mapami.
MAP sensor = układ prosty... podający ciśnienie w kolektorze... dodając do tego temperaturę można teoretycznie obliczyć ile powietrza silnik dostaje... niestety wartość wyliczona nie musi pokrywać się z rzeczywistą.
Czujnik temperatury ma odrobinę bezwładności, więc i wyliczona objętość powietrza będzie obarczona błędem.
Prosty przykład na przewagę przepływki nad MAPem - zmiana kolektora dolotowego, modyfikacja IC, zmiana turbiny.
Większe turbo, większy IC, pojemniejszy dolot... i nagle magia... ciśnienie podobne a powietrza dużo więcej
Tak czy inaczej da się ogarnąć mapami.
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Temperatura w dolocie będzie mniejsza.

RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

Mógł byś rozwinąć tą myśl?
Przyznaję, że fizykę miałem dosyć dawno... jednak przy podanych warunkach brzegowych nie widzę uzasadnienia dla mniejszej temperatury.
Przyznaję, że fizykę miałem dosyć dawno... jednak przy podanych warunkach brzegowych nie widzę uzasadnienia dla mniejszej temperatury.
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Dalej większe turbo, to przy tym samym ciśnieniu temperatura sprężonego powietrza będzie zazwyczaj niższa, ze względu na większą sprawność sprężarki. Większy IC też bardziej obniża temperaturę.
Nie zmienia, to tego że poprawki do programu w obu przypadkach trzeba wprowadzić, ze względu na zmiany konstrukcyjne silnika.
Nie zmienia, to tego że poprawki do programu w obu przypadkach trzeba wprowadzić, ze względu na zmiany konstrukcyjne silnika.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

A ja ciągle sądziłem, że to gaz robi się cieplejszy ze względu na zwiększenie ciśnienia...
Jaki tu wpływ większej/mniejszej turbiny i jej sprawności? Przecież wzrost temp wynika z wzrostu ciśnienia...
Jaki tu wpływ większej/mniejszej turbiny i jej sprawności? Przecież wzrost temp wynika z wzrostu ciśnienia...
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
Nie bez powodu zakłada się większe turbo - zazwyczaj problemem jest zbytnie podgrzewanie powietrza(wykroczenie poza mapę sprawności i drastyczny jej spadek) przez sprężarkę jeśli zwiększymy ciśnienie doładowania. Większe turbo pozwala przepompować więcej powietrza przy mniejszym ciśnieniu.
A tak wracając do tematu MAP sensora - otworzyłem maskę, pomacałem, poprzyglądałem się i zdaje się, że jest w moim 725TDS zarówno przepływomierz jak i MAP sensor - bo co innego byłoby podłączone do kolektora(w okolicach 4 cylindra)?
Instalacja w 100% oryginalna, nic nie modyfikowane.
A tak wracając do tematu MAP sensora - otworzyłem maskę, pomacałem, poprzyglądałem się i zdaje się, że jest w moim 725TDS zarówno przepływomierz jak i MAP sensor - bo co innego byłoby podłączone do kolektora(w okolicach 4 cylindra)?
Instalacja w 100% oryginalna, nic nie modyfikowane.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

I tutaj mamy wyjasnienieWiększe turbo pozwala przepompować więcej powietrza przy mniejszym ciśnieniu.
Odnośnie 725 TDS - zgodnie z katalogami jest jedno i drugie... rozwiązanie w sumie optymalne - zabezpiecza przed ew. nieszczelnością w dolocie
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Kontakt:
A to ciekawa informacja, dobrze wiedzieć (tylko w ETK nie mogę znaleźć MAP Sensora w 725tds). :] Starczy, poczekajmy na autora tematu Panowie. ;]
Pzdr.
Pzdr.
siudek siudkowski
- raven_1983
- Ekspert

Oj jest MAP Sensor... nawet ten sam występuje w E34
(zakres pomiarowy do 2.5 bara).
Przepływka