[E34] TDS odpalanie zimnego
Moderator: Moderatorzy
-
@ctiv
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Dolnośląskie
[E34] TDS odpalanie zimnego
witam, pozwolilem sobie zalozyc nowy temat, otoz w moim aucie sprawdzilem grzanie swiec 2 razy, kazda swieca wykrecona i sprawdzona na prostowniku, wszystkie nagrzewaja sie rownomiernie i tak samo, uklad paliwowy sprawdzony tez pare razy i nie ma w nim ani jednego babelka ktory swiadczyl by o nieszczelnosci, rozrusznik, wykrecony i sprawdzony, akumulator nowka i sprawny, doszedlem do innych wnioskow dlaczego moj TDS nie odpala na zimnym, bynajmniej w temp ponizej 0. otoz zostawiajac auto na noc rano nie odpale chocbym niewiem ile krecil i grzal swiece, auto wpycham do garazu, tam puszczam cieple powietrze farelka pod przednim zderzakiem tak zeby lecialo w komore silnika. po ok 30 min, efekt jest taki ze auto pali od strzala, zaobserwowalem po grzaniu farelka jak przekrece na zaplon wskazowka od temperatury delikatnie sie podnosi, kiedy auto stoi pod chmurka wskazowka nie podnosi sie, wiadomo bo zimniej, jednak po tym eksperymencie nasowa mi sie wniosek. zimne nie odpali bo pewnie uwalony jest ktorys z czujnikow, z tego co wiem w pompie wtryskowej jest czujnik temp ale paliwa, w kadym badz razie ktorys jest chyba uwalony i tak zmienia dawke paliwa ( na moje oko za bardzo wzbogaca) ze auto nie odpali, co sadzicie o tym? jest to dobry kierunek? ile jest tych czujnikow od temp i czy to co napisalem ma prawo bytu? pozdrawiam i licze na wypowiedz bardziej doswiadczonych. pozdrawiam
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
DIS i INPA jak by ktos chcial przeswietlic auto z okragla wtyka
-
N2O
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: E38
- Model: 725tds
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
Re: [E34] TDS odpalanie zimnego
Sprawdziłeś świece, ale sprawdziłeś czy napięcie dochodzi do świec?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
BMW 725 TDS
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
Raczej zły kąt wtrysku...
Czujnik temperatury paliwa jest w nastawniku - da się wymienić bez ruszania nastawnika, jest pod dekielkiem.
Drugi jest czujnik temperatury płynu wkręcony w głowicę.
Podepnij zimne auto pod kompa i będzie od razu wiadomo który czujnik nie działa lub przekręca wartość temperatury. Jedyny wymóg to auto solidnie wychłodzone aby wszystkie czujniki miały taką samą temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia.
Czujnik temperatury paliwa jest w nastawniku - da się wymienić bez ruszania nastawnika, jest pod dekielkiem.
Drugi jest czujnik temperatury płynu wkręcony w głowicę.
Podepnij zimne auto pod kompa i będzie od razu wiadomo który czujnik nie działa lub przekręca wartość temperatury. Jedyny wymóg to auto solidnie wychłodzone aby wszystkie czujniki miały taką samą temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia.
-
@ctiv
- Bywalec
- Rocznik: 1994
- Województwo: Dolnośląskie
raven_1983 DIS mi sie skopal i zostala INPA gdzie tam pokazana jest temp z czujnika na nastawniku?
Czym się różni kierowca BMW od kierowcy Volkswagena? Dla kierowcy BMW Hektor to mityczny królewicz Trojański zaś dla właściciela VW, hektor to pole za domem.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
Mam o tyle złośliwą wersję INPA'y, że z moim DDE się nie komunikuje... więc nie podpowiem... ale szukaj jakiegoś "fuel temp" w okolicy fuel quantity.
-
Tomek 85
- Bywalec Gadulec
- Seria: E39
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
Testy analogowe pod F3 w ver 5.02
Jak sprawdzić sam czujnik temp paliwa:

Jak sprawdzić sam czujnik temp paliwa:

-
dawid3911
- Świeżak

- Rocznik: 1993
- Województwo: Małopolskie
Witam. @ctiv ja mam taki sam problem, jeśli udało ci się usunąć usterkę, to napisz co było jej przyczyną?