[E34] swap z tds na 2.4d oraz 2.4td

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

INOX
Świeżak
Świeżak
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 524d/td
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podkarpackie

[E34] swap z tds na 2.4d oraz 2.4td

Post autor: INOX »

witam
kupiłem jakiś czas temu e34 ze skończonym tdsem, nie było sensu go naprawiać więc zmieniłem silnik na 2.4d z e30. przeróbka bardzo prosta i silnik fajny.
Auto generalnie spełnia u mnie funkcję małego dostawczaka więc musi jeździć bez problemu. Silnik znałem z e30 którą miałem parę lat wcześniej i byłem bardzo zadowolony, okazało się że w e34 też daje radę, spalanie poniżej 6 na trasie i koło 9 przy kręceniu po mieście.
o osiągach można zapomnieć ale zawalidrogą też nie była.
160km/h przy ok 600kg w bagażniku nie stanowiło problemu
zrobiłem ponad 30000km w ciągu roku bez żadnych problemów.
Jakiś czas temu jednak z racji sporego przebiegu jak mniemam bo z pewnością ok 500000km padła uszczelka pod głowicą i silnik poszedł w odstawkę
Zamontowałem tym razem silnik 2.4td, założyłem mechaniczną pompę na linkę z wolnossącego, turbo z tdsa po dobrej regeneracji, intercooler z tdsa i ogołociłem silnik z elektroniki w którą w wydaniu bmw nie wierzę,
silnik w zasadzie ma wiązkę elektryczną z 2.4d
śmiga bardzo miło, na mrozach koło -30 były problemy z paleniem ale to ewidentnie sprawa świec których z niewiadomych przyczyn jeszcze nie zmieniłem
polecam taką przeróbkę jako lekarstwo na niesprawnego tdsa
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Województwo: Wielkopolskie

Re: [E34] swap z tds na 2.4d oraz 2.4td

Post autor: wojtek_blekitny »

Dziękuję za informacje- kiedyś widziałem na allegro zieloną E34 (chyba oxford) z czarnymi skórami i właśnie 2,4d.
Zastanawiałem się, jak to się przemieszcza- mocy i momentu znacznie mniej niż 1.8i. Choć i MB W124 miał 2,0d :wink:
Aby topic był kompletny podaj proszę jakieś szczegóły, na ile pracochłonne są takie przekładki, na co zwrócić uwagę, może zdjęcia jeśli takimi dysponujesz.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
INOX
Świeżak
Świeżak

jeśli chodzi o to na co zwrócić uwagę to w przypadku 2.4d należy dorobić łapy silnika albo zamiast obudowy filtra oleju założyć przystawkę z 2.4td z wężami i zewnętrzną obudową. Ja dorobiłem sobie łapy. drugie co to chcąc założyć skrzynię z tdsa należy wymienić łożysko w wale podpierające wałek sprzęgłowy bo tds ma 15mm a m21 12mm
z kolei założenie skrzyni z 2.4 wymusza wymianę wału na wał z 524td
W przypadku silnika 2.4td w takiej kofiguracji jak mam ja musiałem przerobić węże do chłodnicy oleju bo zakładajac intercooler nie miałem miejsca już na chłodnicę oleju z 2.4td i wykorzystałem tą z tdsa z tym że dopiero po odwróceniu jej do góry nogami bo wyjścia na węże ma po nie tej stronie co trzeba.
do intercoolera i turbiny dorobiłem sobie rury z nierdzewki bo było mi łatwiej i prościej i ładniej niż jakieś gumowe zmuszać do współpracy
aha jeszcze jedno to zrobiłem sobie kolektor wydechowy bo chciałem żeby turbo było widoczne
zdjęcia dodam jak tylko znajde
Awatar użytkownika
wojtek_blekitny
Moderator
Moderator
Województwo: Wielkopolskie

Post autor: wojtek_blekitny »

Warto tu wspomnieć, że skrzynia z 2.4TD jest "dłuższa" (ma niższe przełożenia), stąd również dyfer wypadałoby wymienić na ten od 2.4TD ("krótszy", posiada wyższe przełożenie).
Czekamy na zdjęcie kolektora.
Tak PS. Dość dziwne wymaganie: "żeby turbo było widoczne" :wink: Czekamy na zdj.
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
Awatar użytkownika
pikofm
Bywalec
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Post autor: pikofm »

Czyli skrzynia biegów z m21 pasuje plug&play do m51? Chodzi mi tylko i wyłącznie o rozstaw śrub.
INOX
Świeżak
Świeżak

dwóch śrub brakło na dole ale wypadają akurat na tym czymś przykręcanym pod miską więc dałem sobie z tym radę bo miałem akurat jedno wolne i za pomocą spawarki wiertarki i gwintownika zrobiłem tuning :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tdbezs
Bywalec Gadulec
Seria: E53-70
Nadwozie: SUV
Model: X5 3.0d/sd
Rocznik: 2004
Województwo: Lubelskie

Post autor: tdbezs »

Nieźle to wygląda, ale mam pytanie, czemu turbodawka nie jest podłączona między pompą a kolektorem dolotowym? Oszczędnośc paliwa?? :)
INOX
Świeżak
Świeżak

bo brakło wężyka :P