[E34] Odpowietrzenie ukladu chlodzenia w e34 tds
Moderator: Moderatorzy
-
longer29
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Zachodniopomorskie
[E34] Odpowietrzenie ukladu chlodzenia w e34 tds
Witam serdecznie. Panowie wiecie moze jak odpowietrzyc uklad chlodzenia w e34 tdsie ? Jak do tej pory mialem same bmki z silnikami benzynowymi a tam odpowietrznik byl zaraz kolo korka od chlodnicy. W tym modelu zbiorniczek wyrownawczy znajduje sie z tylu silnika zaraz kolo podszybia i zadnego odpowitrznika tam nie widzialem ? Jesli ktos juz odpowietrzal prosilbym o jakies wskazowki. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 lut 2008, 10:21 przez longer29, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kifiu
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Opel
- Model: RR P38a
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Małopolskie
nie odpowietrza sie.ja u siebie jakies poltora miesiaca temu wymienialem termostat + plyn chlodniczy.najzwyczajniej w swiecie na zimnym silniku wlalem plyn - tyle ile weszlo.oczywiscie nagrzewnica otwarta na maxa.trzeba zaznaczyc ze w pewnym momencie po wlaniu okolo 3 litrow zaczyna powolutku schodzic plyn ze zbiorniczka (ale schodzi) i caly czas uzupelnialem na zgaszonym silniku.w pewnym momencie przestal schodzic plyn wiec odpalilem auto i chodzilo na wolnych obrotach az zlapalo swoja normalna temperature.caly czas pilnowalem stanu plynu. (zeby byl pelny zbiorniczek).pozniej krotka rundka samochodem (okolo 3 km) i to co jeszcze mialo wejsc to weszlo a reszta uszla przez przelew.do tej pory nawet w najwieksze korki temp ani nie drgnela.idealna polowa skali i ani w jedna ani w druga.
reasumujac - nie odpowietrza sie.jesli sposciles caly plyn to ma go wejsc do ukladu ksiazkowa ilosc.jesli nie weszla to znaczy ze nadal schodzi plyn i masz caly czas dolewac.
reasumujac - nie odpowietrza sie.jesli sposciles caly plyn to ma go wejsc do ukladu ksiazkowa ilosc.jesli nie weszla to znaczy ze nadal schodzi plyn i masz caly czas dolewac.
Kliknij i zobacz --> Tanie części do TDS-ów
POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

POMOC DROGOWA AUTOHOLOWANIE
TEL 504-209-706 24h/dobe
DLA KLUBOWICZOW ZNIZKI

-
longer29
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Rocznik: 1998
- Województwo: Zachodniopomorskie
Biernus, taki koreczek to mialem w 525 24v, w e38 V8 byl od strony pasazera a tu go poprostu niema. Moj problem polega na tym ze mam wachania temperatury. Temperatura dochodzi mi do polowy, po czym spadnie o jedna kreske po chwili znow wraca na polowe i tak w kolko. plynu ze zbiorniczka mi nie ubywa wiec niemam pojecia co to moze byc. Wydaje mi sie ze kiedys nawet szybciej sie nagrzewala niz teraz.
- Jawor
- Administrator

- Seria: E90-93
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 320d
- Rocznik: 2010
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Ja robię tak:
uzupełniam braki na zimnym silniku, odpalam z odkręconym korkiem zbiorniczka wyrównawczego i czekam aż się nagrzeje do pionu, obserwując w międzyczasie czy nie poleci bąbel powietrza ze zbiorniczka. Później zakręcam ale nie na maksa i jak ostygnie maksymalnie to powtarzam operację. I tak w kółko aż przestanie puszczać bąble.
uzupełniam braki na zimnym silniku, odpalam z odkręconym korkiem zbiorniczka wyrównawczego i czekam aż się nagrzeje do pionu, obserwując w międzyczasie czy nie poleci bąbel powietrza ze zbiorniczka. Później zakręcam ale nie na maksa i jak ostygnie maksymalnie to powtarzam operację. I tak w kółko aż przestanie puszczać bąble.
-
maras
- Bywalec
- Seria: E34
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 525td
- Rocznik: 1996
- Województwo: Pomorskie
z tego co piszesz to nie odpowietrzenie układu tylko termostat ci padł nie do końca się zamyka podejrzewam że jak wolniej jedziesz lub stoisz na światłach temperatura w normie po czym ruszasz jedziesz i temperatura spada stajesz znów wraca do połowy wskaźnik Tak czy nie?
Marek
Potrafie powiedzieć "spier...." w taki sposób, że poczujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą...
Potrafie powiedzieć "spier...." w taki sposób, że poczujesz narastające podniecenie przed zbliżającą się podróżą...
-
john rambo
- Bywalec
Co za różnica, i tak po wymianie będzie musiał odpowietrzyć.
Tylko, że TDSów się nie odpowietrza, same się odpowietrzają.
Wlewasz płyn, zapalasz z nagrzewnicą na full i obserwując zbiorniczek czekasz i ew uzupełniasz, tak żeby było zawsze w połowie.
Dobrze żeby ktoś od środka monitorował temp.
Jak jesteś niecierpliwy to możesz ponaciskać dolny wąż od chłodnicy żeby przyspieszyć sprawę - chociaż nie wiem czy to faktycznie przyspiesza odpowietrzenie.
Ja czekałem dosyć długo - ok 20 min a i tak dół chłodnicy był zimny, dopiero jak przejechałem parę km to wszystko zaczęło działać jak trzeba.
Przy wymianie termostatu warto zrobić nową pompę wody, chyba że masz dopiero co założoną...
Pzdr.
Tylko, że TDSów się nie odpowietrza, same się odpowietrzają.
Wlewasz płyn, zapalasz z nagrzewnicą na full i obserwując zbiorniczek czekasz i ew uzupełniasz, tak żeby było zawsze w połowie.
Dobrze żeby ktoś od środka monitorował temp.
Jak jesteś niecierpliwy to możesz ponaciskać dolny wąż od chłodnicy żeby przyspieszyć sprawę - chociaż nie wiem czy to faktycznie przyspiesza odpowietrzenie.
Ja czekałem dosyć długo - ok 20 min a i tak dół chłodnicy był zimny, dopiero jak przejechałem parę km to wszystko zaczęło działać jak trzeba.
Przy wymianie termostatu warto zrobić nową pompę wody, chyba że masz dopiero co założoną...
Pzdr.
John Rambo
podłącze sie do tematu, mianowicie u mnie jest cos takiego. Zalewam chlodnice przez zbiorniczek i jest full, odpalam i jest ful troche ubedzie i dolewa jest stan. i tak caly czas. przejade sie kawalek z 3km i wracam temperatura wychodzi poza pion, otwieram mache i widze jak wezykem ucieka goraca woda (wezykem od nadmiaru) dotykam chlodnicy a ona do polowy tylko goraca a na dole zimna o_O. Pomocy nie wiem od czego to. A i termostat wlasnie wstawilem nowy i nadal to samo 
-
john rambo
- Bywalec
oturz najczrniejszy scenariusz
zauwarzylem dymek podczas rozruchu, i wyglda na to ze to uszczelka, ale trudno moze tak chial mi sie odwdzieczyc samochod ze mialem zamiar go sprzedac i kupic omege z TDS, Ale ja tez mam dla niego prezent. otoz postanowilem wymienic uszczelek i co po drodze bedzie do wymiany. wtryski swiece czyszczenie kolektora egr itp itd. turbinka do regeneracji, pompe wymienie na ta metalowym wirnikem i ja kstarczy mi zapalu to postram sie regeneracje pompy zrobic, a i w zbiorniku pompka wola o pomoc bo gdy ja czyscilem zuwazylem ze jest peknita. Takze postanowilem ze ten samochod zostanie u mnie troche czasu, najmniej 2 lata
takze jeszcze nie jedna przygoda przedemna i samochodzikem. Szkoda tylko ze cena samochodu nie rosnie razem z wkladem finansowym w niego. Zamierzam doprowadzic go do jak najlepszego stanu. Ale jest jeszcze jeden problem ale opisze go juz w innym temacie. A teraz lece do galeri wstawie troche info o moim samochodziku
-
john rambo
- Bywalec
jak ciężko...??
Ja u siebie wymieniłem, zresztą jak wiele elementów sam i nie było problemów.
Nie ma co straszyć, a naprawdę warto to zrobić.
Tylko że ja mam e39.
Maskę otwiera się inaczej i chyba w e34 są odpowietrzniki w chłodnicy, czy zbiorniczku.
Poza tym robota ta sama, blokujesz wisko, odręcasz, zdejmujesz.
Wcześniej warto zlać płyn. Odkręcasz pompę, wkręcasz w nią te same śrubki i powoli wkręcając wyciągasz pompę na zewnątrz.
Wczesniej trzeba zrzucić paski.
Przy okazji zrobisz ogólne oględziny.
Strachu trochę jest, jak nie robisz na codzień, zawsze może urwać się jakaś śrubka.
Ale zawsze wiesz która, a mechanik nie zawsze prawdę ci powie...
Ale jak nie czujesz się na siłach, nie rób.
Ja u siebie wymieniłem, zresztą jak wiele elementów sam i nie było problemów.
Nie ma co straszyć, a naprawdę warto to zrobić.
Tylko że ja mam e39.
Maskę otwiera się inaczej i chyba w e34 są odpowietrzniki w chłodnicy, czy zbiorniczku.
Poza tym robota ta sama, blokujesz wisko, odręcasz, zdejmujesz.
Wcześniej warto zlać płyn. Odkręcasz pompę, wkręcasz w nią te same śrubki i powoli wkręcając wyciągasz pompę na zewnątrz.
Wczesniej trzeba zrzucić paski.
Przy okazji zrobisz ogólne oględziny.
Strachu trochę jest, jak nie robisz na codzień, zawsze może urwać się jakaś śrubka.
Ale zawsze wiesz która, a mechanik nie zawsze prawdę ci powie...
Ale jak nie czujesz się na siłach, nie rób.
John Rambo