E39 TDS problem z elektroniką

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

ziolek18
Bywalec
Seria: E39
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1999
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

E39 TDS problem z elektroniką

Post autor: ziolek18 »

Witam:)
Mam wielki problem - bardzo proszę o pomoc! Wymieniałem pompkę paliwową w baku i czujnik ABS w tylnym lewym kole, zrobiłem to i odłączyłem akumulator na 16h, poczym podłączyłem i teraz komputer wariuje - kontrolki gasną po przekręceniu kluczyka, akumulator ma 12,56v, po przekręceniu kluczyka spada do 7v. Włożyłem nowy akumulator odpaliła od strzała, potem zgasiłem po ok 30min i chciałem odpalić jeszcze raz i nic takie same objawy jak na starym akumulatorze czyli tykanie rozrusznika po chwili już kontrolki przygasały, wszystko zaczęło wariować nawet ksenony zaczęły się zapalać i gasnąć alarm raz wyje bardzo głośno a raz cicho, nie ma mowy o odpaleniu czy ktoś miał taki problem?
Czy mogło się stać coś przez odłączenie akumulatora? Bardzo PRPOSZE O POMOC nie mam możliwości podpiąć pod kompa bo do najbliższego warsztatu mam jakieś 30km:/
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: E39 TDS problem z elektroniką

Post autor: N2O »

Naderwany przewód masowy lub plusowy?
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Tomek 85
Bywalec Gadulec
Nadwozie: Touring/Kombi
Rocznik: 1998
Województwo: Małopolskie

Post autor: Tomek 85 »

Objawy wskazują na rozładowany akumulator w pierwszej kolejności go doładuj.
Obrazek
ziolek18
Bywalec

akumulator jest nowy wczoraj go wsadziłem po podłączeniu rozładował się po ok 40min
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Nie może się nic "stać" przez odłączenie akumulatora, co najwyżej zresetujesz sobie wskazania komputera pokładowego. Na spokojnie i dokładnie poszukaj czy nie zwarłeś czegoś przy wymianach. Wygląda jakbyś zrobił gdzieś zwarcie i akumulator szlag trafia (jak inaczej wyjaśnić rozładowanie 90Ah w 40min?). Jak rozumiem wcześniej przed naprawami było wszystko dobrze, zatem przejrzyj wszystkie miejsca gdzie coś "grzebałeś". Dopóki nie ustalisz gdzie się mogło coś przeciąć/zewrzeć nie podłączaj akumulatora, bo nie dość że z nim się pożegnasz to i z instalacją możesz.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ziolek18
Bywalec

Dzisiaj sprawdziłem ten nowy akumulator i jest padnięty ale zobaczyłem że dopiero po przekręceniu kluczyka na 2 wszystko pada jak przekręcę na raz to radio działa normalnie jak na dwa to pada wszystko przygasa. Czy jest możliwe żeby przez coś mogło uszkodzić akumulator, bo wygląda na to, że "zwarły" się płytki w starym i nowym akumulatorze po podłączeniu klem? Przed wymianą czujnika i pompki dojechałem do garażu, wszystko było ok, przy czujniku tylko przepiałem kostkę, nie było możliwość przepięcia jej inaczej, pompkę też podłączyłem dobrze, bo nie było możliwości podłączenia jej inaczej, bo są dwie różne wsuwki...
pawelp
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 530d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Opolskie

Post autor: pawelp »

Nie do końca zgodne z Twoimi objawami, ale u mnie było tak
Odpaliłem po kilku kilometrach zgasiłem i po przekręceniu kluczyka na 2 wszystko gasło.
Diagnoza padł rozrusznik - zwarcie. Tylko u mnie aku nie rozładowywał sie
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Skoro nowy akumulator i uszkodzone płyty, to łatwo wywnioskować co było przyczyną - zwarcie bezpośrednie w instalacji właśnie skutkuje takim uszkodzeniem akumulatora. Albo sam coś zrobiłeś, albo zbieg okoliczności i rozrusznik zwiera (też się zdarza, niektórzy mają po prostu pecha). Podpinając kolejne baterie możesz tak w kółko, bo wszystkie będą się w ten sam sposób uszkadzały, jeden szybciej drugi później, tylko taka różnica. Trzeba zlikwidować zwarcie.

Napisałeś, że po 40min padł akumulator, w takim razie nie rozumiem - sprecyzuj w końcu jak jest, czy akumulator rozładowuje się dopiero po próbach odpalenia czy sam z siebie również? Jeśli zwarcie następuje po pozycji II stacyjki, a nic innego nie było robione, to raczej diagnoza prosta - sprawdzić rozrusznik. Jeśli nie ma znaczenia pozycja stacyjki, trzeba szukać zwarcia w obwodzie akumulatora.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ziolek18
Bywalec

Dzięki za rady dziś dowiedziałem się tez żeby sprawdzić alternator, a akumulator rozładowuje sie samoczynnie wystaczy ze go podłączyłem będe dzisiaj jeszcze patrzył jeśli dojde do tego co było przyczyną to napisze na forum pozdrawiam

Dodano: 05 Mar 2012 19:28
Witam podejrzewam ze to stacyjka, przepatrzyłem dzisiaj prawie wszystko i w pewnym, momencie po przekroczeniu kluczyka na chwile wszystko wróciło do normy komputer nie wariował kontrolki nie gasły za drógim razem znowu było to samo próbowałem ruszać kluczykiem i nic tylko raz zaskoczyło czy ktoś z was rozbierał kiedyś stacyjke? są tam jakieś elemęty które mogły by to powodować?
ODPOWIEDZ