2,5 TDS - jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Moderator: Moderatorzy
Jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Po przeczytaniu tego tematu postanowiłem i ja zmierzyć prędkość swojego tadka: to jest td 525 z chipem od Bagora. Dodam tylko, że seria miała 115 kM, a przebieg to 340 tkm. Po trzech próbach od 80- 120 km wyszło mi 7,7 s ; 7,9 s ; 7,8 s. Myślę, że wg trójek BMW to moja piątka całkiem ładnie chodzi.
-
el_dorado
- Bywalec
- Seria: E39
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1997
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Mazowieckie
Moje Auto : Nissan Sunny
80 - 150 : 3s
a teraz powaznie, mysle ze jak komus miesci sie w przedziale 10s.. to autko nie ma sobie nic do zazucenia:) btw mam chec na twoj czip bagor:)
80 - 150 : 3s
a teraz powaznie, mysle ze jak komus miesci sie w przedziale 10s.. to autko nie ma sobie nic do zazucenia:) btw mam chec na twoj czip bagor:)
- ded
- Bywalec Gadulec
- Seria: E36
- Model: 325tds
- Rocznik: 1996
- Kontakt:
Odgrzeje troszke kotleta. Wczoraj przeczyscilem wezyk podcisnienia co steruje turbina (ten podczepiany do dolu kolektora). Mam chip bagora, prosilem zeby zrobil z duzym momentem u dolu, potem poprawial na slabszy bo na moim auto za bardzo kopcilo. Wyniki bez chipa mialem na poziomie 10,5 sek. Jest to wynik jakim powinien legitymowac sie TD a nie TDS.
Dzis natomiast przegonilem autko 2 razy i wyniki mam 7,998 i 7,268. Ogumienie bez zmian, przez ten czas zrobilem tylko wtryski i przeczyszczenie wspomianego wezyka (z rzeczy istotnych dla mocy samochodu). Drugi pomiar byl wykonany na badziej plaskim terenie, pierwszy nieco pod gorke. Mimo to rozbieznosc jest duza wiec musze pomiar powtorzyc. Ale nawet jakby wychodzilo 7,5-8 sek na 80-120 to i tak jestem bardzo zadowolony bo to znaczy ze moc wrocila
Co do samego pomiaru to uzylem programu o ktorym pisalem i jadac 70km/h na IV biegu naciskam gaz do dechy. GPS zaczyna liczyc po przekroczeniu 80 km/h a zatrzymuje odliczanie po 120 km/h. Ta metoda calkiem eliminuje ludzki blad i przeklamania predkosciomierza.
80-120 na V biegu wyszlo 9,6s a 0-100 nie sprawdzalem bo zwyczajnie nie umiem ruszac
Teraz czeka mnie wycieczka na hamownie bo az mnie korci sprawdzic ile koni wypluje. Albo wloze ori ECU i sprobuje wtedy to dowiem sie ile koni przez ten zatkany wezyk ubywalo.
Dzis natomiast przegonilem autko 2 razy i wyniki mam 7,998 i 7,268. Ogumienie bez zmian, przez ten czas zrobilem tylko wtryski i przeczyszczenie wspomianego wezyka (z rzeczy istotnych dla mocy samochodu). Drugi pomiar byl wykonany na badziej plaskim terenie, pierwszy nieco pod gorke. Mimo to rozbieznosc jest duza wiec musze pomiar powtorzyc. Ale nawet jakby wychodzilo 7,5-8 sek na 80-120 to i tak jestem bardzo zadowolony bo to znaczy ze moc wrocila
Co do samego pomiaru to uzylem programu o ktorym pisalem i jadac 70km/h na IV biegu naciskam gaz do dechy. GPS zaczyna liczyc po przekroczeniu 80 km/h a zatrzymuje odliczanie po 120 km/h. Ta metoda calkiem eliminuje ludzki blad i przeklamania predkosciomierza.
80-120 na V biegu wyszlo 9,6s a 0-100 nie sprawdzalem bo zwyczajnie nie umiem ruszac
-
Q-bak
- Bywalec
- Model: 318tds
- Rocznik: 1997
- Województwo: Pomorskie
Re: 2,5 TDS - jak Wam przyspiesza auto na IV biegu?
Po regeneracji turbiny i remoncie silnika który opisywałem w swoim temacie (+czip bagora, ale to już wcześniej) uzyskałem czasy około 9 sekund - dwa razy, z siostrą na pokładzie i bardzo wczesną rezerwą. Az niemozliwe mi się to wydaje 
- raven_1983
- Ekspert

- Seria: E34
- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
A ja zawsze mam dylemat przy takich dyskusjach...
Skoro w 5HP18 czwarty bieg to przełożenie 1:1 to na którym biegu posiadacze automatów mają dokonywać pomiaru czasu??
Skoro w 5HP18 czwarty bieg to przełożenie 1:1 to na którym biegu posiadacze automatów mają dokonywać pomiaru czasu??
-
godles
- Bywalec
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1995
panowie mi wyszło dzisiaj 12.1 od 80-120 na 4tym biegu 1 osoba i pełny zbiornik 80 litrów (pod sam korek) waga 1560kg e34 touring czy to norma? co może być nie tak bo wydaje mi się że nie jeździ jak powinna. z niskich obrotów jest ok ale nie czuć zbytnio załączenia turbiny i nie słychać jej "gwizdu". co więcej nie kopci nawet deko nie ubywa mi oleju od wymiany do wymiany tyle samo (jeździ na pełnym syntetyku) co może z nią być? dlaczego pomiar elastyczności wyszedł tak słabo?
-
Dominik86
- Bywalec
- Seria: E46
- Model: 330d
- Rocznik: 2000
ok 5s - 80-120
MOD: A od kiedy M57 to TDS kolego? Widzisz w jakim temacie piszesz?
Dominik86: a może warto było by zmienić nazwę tematu żeby nowego od początku nie zaczynać
MOD: A od kiedy M57 to TDS kolego? Widzisz w jakim temacie piszesz?
Dominik86: a może warto było by zmienić nazwę tematu żeby nowego od początku nie zaczynać
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 10:47 przez Dominik86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
godles
- Bywalec
dzisiejszy pomiar 11.41 od 70 w podłoge i od 80 zaczęty pomiar wynik lepszy ale daleko jeszcze do 10 sekund.... zaobserwowałem też niechęć wkręcania się powyżej 3500-3800 obr idzie ale wydaje mi się że jak by przez siłę.... ma ktoś pomysł czym jest spowodowana taka kolej rzeczy?
- patryk1981
- Bywalec Gadulec
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 2011
- Województwo: Śląskie
a mi dziś na paliwie BP ultimatate ,poszła od 80 do 120 w 7,6 ale chyba coś mi tu nie pasi
bo na normalnym z JP szła 9.9 mierzone telefonem " stoper " a trzeba pamiętać że mam IC dziurawe , kurde bunia mnie kłamie 
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
- carl0s
- Moderator

- Model: 320d
- Województwo: Zachodniopomorskie
Dane z wczoraj:
Jedna osoba 90 kg, 1/4 zbiornika, płaski, zamknięty kawałek prostej (droga w budowie), zabite wszystko, co mogłoby zabierać energię łącznie ze światłami i audio, pomiar "na stoper", ale dość dokłądnie mogłem śledzić wskazania prędkościomierza, bo droga zamknięta. I wyszło mi 9.9 sekundy. Nie mogłem powtórzyć pomiaru - przypałętała się psiarnia.
Jedna osoba 90 kg, 1/4 zbiornika, płaski, zamknięty kawałek prostej (droga w budowie), zabite wszystko, co mogłoby zabierać energię łącznie ze światłami i audio, pomiar "na stoper", ale dość dokłądnie mogłem śledzić wskazania prędkościomierza, bo droga zamknięta. I wyszło mi 9.9 sekundy. Nie mogłem powtórzyć pomiaru - przypałętała się psiarnia.
None of you seem to understand...
I'm not locked in here with you.
You're locked in here with me!
- mare36ks
- Bywalec
- Rocznik: 1998
jeszcze bys podal od ilu do ilu
pozatym wylaczenie swiatel chyba za wiele ci nie dalo
-
Dominik86
- Bywalec
trudno powiedzieć... ostatnie m3 ma system odlaczania alternatora przy przyspieszaniu...mare36ks pisze:jeszcze bys podal od ilu do ilu
- carl0s
- Moderator

- Model: 320d
- Województwo: Zachodniopomorskie
mare36ks pisze:jeszcze bys podal od ilu do ilu
Odpowiadam w temacie, więc chodziło mi o przyspieszenie na IV biegu, od prędkości 80 do 120 km/h.
Co do faktu wyłączania świateł itp - wiesz, alternator też obciąża silnik w jakiś sposób. Może faktycznie to efekt psychologiczny, może jak będzie okazja to kiedyś to sprawdzę.
None of you seem to understand...
- mare36ks
- Bywalec
- Rocznik: 1998
@Dominik 86 moze i ma ale tam chodzi o walke o setne sekundy ktorych i tak sie zwyklym stoperem praktycznie nie wylapie
wiecej chyba da jazda na prawie pustym zbiorniku, chociaz to i tak jakis ulamek sekundy akurat pewnie tyle ile trwa zwloka przy kliknieciu przycicku wlacz/wylacz
- raven_1983
- Ekspert

To ja ponowię pytanie 
Mam automat... podajecie czasy na 4 biegu... w automacie 4 ma takie przełożenie jak 5 w manualu... na którym biegu mam mierzyć czas?
Żeby nie było goło i bez danych... automat, 4 bieg (przełożenie 1:1) 80-120 = 8-8.5 sekundy... kierowca + pełny zbiornik + po prostu gaz w podłogę bez dodatkowych wodotrysków... pomiar na chipie od Bagora... i dosyć dawno temu
Jutro (dziś) może sprawdzę jak się aktualnie sprawa miewa... ale jeszcze mam resztki kompletnego badziewia w baku...
Mam automat... podajecie czasy na 4 biegu... w automacie 4 ma takie przełożenie jak 5 w manualu... na którym biegu mam mierzyć czas?
Żeby nie było goło i bez danych... automat, 4 bieg (przełożenie 1:1) 80-120 = 8-8.5 sekundy... kierowca + pełny zbiornik + po prostu gaz w podłogę bez dodatkowych wodotrysków... pomiar na chipie od Bagora... i dosyć dawno temu
Jutro (dziś) może sprawdzę jak się aktualnie sprawa miewa... ale jeszcze mam resztki kompletnego badziewia w baku...
-
Dominik86
- Bywalec
a moze zablokuj automat na 3ce i daj w gaz? ;]raven_1983 pisze:To ja ponowię pytanie
- raven_1983
- Ekspert

Sprawa nie jest niestety taka prosta...
Manual = sztywne zapięcie napędu, chyba, że sprzęgło się ślizga... ale wtedy testy wydajnościowe są bezcelowe
Automat = napęd zapięty "poprzez" olej w kowerterze... więc z założenia zawsze się ślizga albo bardzo, albo mało... ale jednak straty występują.
Przełożenia to inna sprawa...
Manual - 3 = 1.39, 4 = 1.25, 5 = 1.0
Automat - 3 = 1.41, 4 = 1.0, 5 = 0.74
A najlepsze jest to, że instrukcja rozróżnia manual/automat przy podawaniu VMax, ale przy przyspieszeniu 80-120 na czwartym biegu już nie...
czyżby ta "drobna" różnica w przełożeniach nie miała wpływu?
Automat ma o tyle "lżej", że skrzynia wypuści silnik na obroty co znacząco niweluje skutki turbodziury... co nie zmienia faktu, że silnik ciągnie na przełożeniu z piątego biegu w manualu... ale przy znacznie "przyjaźniejszych" obrotach niż wynikało by z przeliczenia prędkość kół -> skrzynia -> wał silnika.
Manual = sztywne zapięcie napędu, chyba, że sprzęgło się ślizga... ale wtedy testy wydajnościowe są bezcelowe
Automat = napęd zapięty "poprzez" olej w kowerterze... więc z założenia zawsze się ślizga albo bardzo, albo mało... ale jednak straty występują.
Przełożenia to inna sprawa...
Manual - 3 = 1.39, 4 = 1.25, 5 = 1.0
Automat - 3 = 1.41, 4 = 1.0, 5 = 0.74
A najlepsze jest to, że instrukcja rozróżnia manual/automat przy podawaniu VMax, ale przy przyspieszeniu 80-120 na czwartym biegu już nie...
czyżby ta "drobna" różnica w przełożeniach nie miała wpływu?
Automat ma o tyle "lżej", że skrzynia wypuści silnik na obroty co znacząco niweluje skutki turbodziury... co nie zmienia faktu, że silnik ciągnie na przełożeniu z piątego biegu w manualu... ale przy znacznie "przyjaźniejszych" obrotach niż wynikało by z przeliczenia prędkość kół -> skrzynia -> wał silnika.
-
godles
- Bywalec
opony 225/45 17 przód i 255/40 17 tył chip od bagora najmocniejszy jaki mógł zrobić płaska droga 1 osoba (100KG) i pół zbiornika wynik 7,81s co myslicie?
skrzynia manualna e34 touring
skrzynia manualna e34 touring
- Bagor
- Bywalec Gadulec
- Seria: E30
- Rocznik: 1990
Nie ma czegoś takiego jak najmocniejszy jaki mogłem zrobićgodles pisze:chip od bagora najmocniejszy jaki mógł zrobić
Chiptuning silników BMW: http://www.bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
-
godles
- Bywalec
Bagor pisze:Nie ma czegoś takiego jak najmocniejszy jaki mogłem zrobićgodles pisze:chip od bagora najmocniejszy jaki mógł zrobić
O taki Cię poprosiłem