[E34] TDS cisnienie w ukladzie

Tematy dotyczące układu chłodzenia silnika i legendarnych przegrzanych głowic.

Moderator: Moderatorzy

diablo2225
Świeżak
Świeżak
Seria: E36
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: 318tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: [E34] TDS cisnienie w ukladzie

Post autor: diablo2225 »

Kuźwa to bedzie głowica...?A dodatkowo mi własnie wyszła pompa wtryskiwaczy do uszczelnienia
Awatar użytkownika
mare36ks
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1998
Województwo: Mazowieckie

Re: Cisnienie w układzie chłodzenia e36 1.8tds

Post autor: mare36ks »

a ruszales cos w silniku ostatnio?
jak nie masz cieplego powietrza to moze sie uklad zapowietrzyl
ubywanie oleju czy plynu moze byc z zupelnie roznych powodow, ogladales czy silnik nie cieknie?
jak temp idzie do maksimum podczas jazdy w zimowych warunkach, to nie za ciekawie, pompa plynu dziala? chlodnica ma przelot?

tak juz bywa w starszych samochodach, moj pierwszy tds ktorego ujezdza moj braciak chodzi kolejny rok bez usterek, przez obecnego tds w ub roku osiwialem, ale juz sie pogodzilem:) generalnie daleki jestem od myslenia stereotypowego ale niestety jest w tym niekiedy prawda. do starych diesli trzeba podchodzic ze szczegolna uwaga, i 3 razy sie zastanowic. dlugo masz swojego wogole?
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Post autor: patryk1981 »

siemanko panowie ,podpinając się pod temat mam małe pytanko .

w mojej becie jest coś dziwnego ,z doświadczenia " czytaj TDI " wiem że płyn w zbiorniczku po nagrzaniu silnika powinien być gorący ,a ja całą zime przejeździłem i nigdy nie był gorący ,tylko leciutenko ciepły ale tak dosłownie leciutko ledwo wyczuwalnie ,płynu mi nie wywala nawet jak odkręcę korek na max dogrzanym silniku ,węże normalnie gorące w sumie to nic się nie dzieje tem. wzorowa na zegarach ,zastanawia mnie dlaczego ta woda w tym zbiorniczku jest zimna ,a może tak ma byc :?: co o tym sądzicie ?

a dodam jeszcze że jak włączę nawiew na gorące tak mocniej to temp. na zegarach lekko spada :D ale to raczej zrozumiałe bo wiadomo wychładza układ chłodzenia :wink: no chyba że się mylę
podpowie ktoś coś na ten temat :)
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: raven_1983 »

W czasie jazdy temp nie ma prawa zmaleć na skutek włączenia max grzania.

Na postoju przy mrozach może nieznacznie.

Jeśli na nagrzanym silniku zbija ci temp to termos może się nie domykać - poza tym wszystko w normie.
piratez
Bywalec
Rocznik: 1994
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: piratez »

tez sie dolacze zeby nie zakladac nowego tematu

zapowietrza sie uklad i to dosc mocno
nie ma zadnych wyciekow, da sie jezdzic z odkreconym korkiem, chlodnica nagrzana tylko w polowie(nowa chlodnica, brak siwego dymu, brak masla pod korkiem czy bagnecie, cieple powietrze w kabinie jest, strumyczek jest (nowa pompa)

pierwsze co przychodzi na mysl to glowica/uszczelka ale zainteresowal mnie temat z innego forum. Uzytkownik opisuje ze ciagle mial tlusta szybe, okazalo sie ze nagrzewnica puszczala. U mnie wystepuje ten sam motyw. Dodatkowo problemy z cisnieniem zaczely sie robic w okresie jak zaczelem uzywac ogrzewania.
Niestety w tej chwili nie mam jak zamknac obiegu bo elektrozawory sie zaciely. Czy mozna przyblokowac weze ktore ida do nagrzewnicy (trzy?) tak by sprawdzic czy to to?
Czy mozliwe ze uklad mocno sie zapowietrza od uszkodzonej nagrzewnicy?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

A jak niby układ w TDS miał by się zapowietrzyć i nie odpowietrzyć?

Skoro przelew odpowietrzający jest drożny to układ nie ma jak się zapowietrzyć.

Poza tym - nieszczelność nie da nadciśnienia w układzie, a powietrze w nagrzewnicy ma niższe ciśnienie niż płyn wewnątrz układu.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

piratez pisze:tez sie dolacze zeby nie zakladac nowego tematu

zapowietrza sie uklad i to dosc mocno
nie ma zadnych wyciekow, da sie jezdzic z odkreconym korkiem, chlodnica nagrzana tylko w polowie(nowa chlodnica, brak siwego dymu, brak masla pod korkiem czy bagnecie, cieple powietrze w kabinie jest, strumyczek jest (nowa pompa)

pierwsze co przychodzi na mysl to glowica/uszczelka ale zainteresowal mnie temat z innego forum. Uzytkownik opisuje ze ciagle mial tlusta szybe, okazalo sie ze nagrzewnica puszczala. U mnie wystepuje ten sam motyw. Dodatkowo problemy z cisnieniem zaczely sie robic w okresie jak zaczelem uzywac ogrzewania.
Niestety w tej chwili nie mam jak zamknac obiegu bo elektrozawory sie zaciely. Czy mozna przyblokowac weze ktore ida do nagrzewnicy (trzy?) tak by sprawdzic czy to to?
Czy mozliwe ze uklad mocno sie zapowietrza od uszkodzonej nagrzewnicy?
Podjedź do pierwszej lepszej stacji kontroli pojazdów i zrób test na obecność spalin w płynie chłodniczym. Będziesz miał w ręku argument żeby zrzucić głowicę.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ