[e34] 525 TDS -Problem z dawką + nie odpana na ciepłym

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Orz
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1993
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

[e34] 525 TDS -Problem z dawką + nie odpana na ciepłym

Post autor: Orz »

Witam, otóż mam dziwny problem i dziwne objawy... (93r zatem jeszcze EDC)
Nie można ustawić dawki paliwa, w DIS pokazuje 0,3 mg max 1,0 mg - ekonomizer też ostro zaniża. Dziś zlikwidowałem jeden problem, po którym myślałem, że wszystko się znormalizuje - brakowało jednego kołka na kole zamachowym i obroty źle były odczytywane. Po naprawie kołka silnik równiej pracuje, a obrotomierz pokazuje rewelacyjnie obr. jednak ekonomizer jak i dawka ciągle zaniżona. Nie można ustawić nastawnikiem równych obrotów, zawsze jest albo za dużo albo za mało a na wolne obroty silnik schodzi za długo. Do tego im cieplejszy silnik tym trudniej go uruchomić.
2 pytania... z czego wyliczana jest dawka paliwa? Bo to co pokazuje DIS jest zaniżone też i na ekonomizerze (zegary sprawne).
Kąt wtrysku trzyma się dosyć dobrze norm. (+/- 0,5)
Co sprawia, że trudno na ciepłym odpala, a nawet wcale? Grzałem świece na ciepłym i też nie pomaga. Z wydechu widać dym o szarym zabarwieniu. Czekam na pomysły, bo mi się chwilowo skończyły - dodam, że DIS błędów już żadnych nie wykrywa.
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Rocznik: 1992

Re: [e34] 525 TDS -Problem z dawką + nie odpana na ciepłym

Post autor: raven_1983 »

Eh... polecam lekturę dowolnego tematu o ustawianiu dawki...

Dowiesz się dlaczego to co pokazuje DIS nie jest zaniżoną dawką a dawką bardzo zawyżoną.

Teraz potrzebujesz zmniejszać a nie dalej zwiększać dawkę, powinieneś mieć 4 masz 0.3-1mg a to za duża dawka...

Ustaw 4 i sprawdź jak się będzie zachowywać.
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Niestety ale kolejne próby nic nie przyniosły... Albo dawka jest zbyt duża, albo obroty za małe i silnik gaśnie... Udało mi się ustawić w miarę równe obroty 909rpm i dawce ok 1.0 ale po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko odbiega od norm... silnik po uruchomieniu od razu gaśnie... rozebrałem dziś nastawnik, zregenerowałem nieco i prześwietliłem go nawet oscyloskopem - w teorii działa rewelacyjnie ale w praktyce wychodzi to inaczej... zatem zastanawiam się czy nie jest tu gdzieś ukryty inny problem... może instalacja gdzieś nie łączy?? tak czy siak jadę na ustawienie dawki do warsztatu... może się uda ;)
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A kulka na trzpieniu nie jest ucięta?
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Cała
v1ck
Bywalec
Seria: E39
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: v1ck »

ale TDS przecież nie ma jałowych obrotów na poziomie 900rpm? :shock:
ustaw tak jak kolega wyżej radzi na 3,5-4mg obroty spadną do około 700rpm co jest norma w TDS
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Orz pisze:Udało mi się ustawić w miarę równe obroty 909rpm i dawce ok 1.0 ale po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko odbiega od norm... silnik po uruchomieniu od razu gaśnie...[...]
...a skąd te dziwne wartości wziął kolega? Przy okazji - nastawnik jest MES a nie EDC (EDC = Electronic Diesel Control, czyli cały system elektronicznej regulacji dawki paliwa BOSCHa tak się nazywa, w którym pracuje m.in. nastawnik pompy wtryskowej). To taka mała dygresja odnośnie nazewnictwa.

Orz pisze:zregenerowałem nieco i prześwietliłem go nawet oscyloskopem - w teorii działa rewelacyjnie ale w praktyce wychodzi to inaczej...
"Zregenerowałem nieco" znaczy się co zrobiłeś? :lol: Jeśli nastawnik jest sprawny, czysty, a ścieżka potencjometru nie jest wytarta i czujnik temperatury sprawny, zapewne problem "w teorii" leży w... ustawieniu pompy. Jeśli nie da się jej ustawić na fabryczne wartości, to dopiero wtedy myślimy o wtrysku sterującym, czujniku wałka czy samej pompie lub ECU. Proponuję jednak wpierw porządnie ustawić pompę zanim zaczniemy się zastanawiać. Obroty dla m51 ustawiane "z palca" to 727. Dawka jak wyżej radzili koledzy, nie rozumiem tych kombinacji z taką dawką.

Widzę, że sprzedajesz 93r. - czy to ta sama z mega odlotowym czerwonym silnikiem? ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Tak to ta sama... Byłem na ustawieniu dawki - od razu lepiej... ma teraz niecałe 4,5mg (tyle w DIS pokazuje) i obroty jakieś 750. Nastawnik już słaby, bo na ciepłym faluje i zgasnąć potrafi przy schodzeniu z obrotów - a naprawiałem go tak jak przy innym TDSie w którym akurat pomogło - przeciągnięcie pazurków na niewytarte pole potencjometru - przy tym nie pomogło. Ogólnie obstawiam, że pompa już powycierana gdyż nawet super urządzenie z allegro nie pomaga odpalić bardzo ciepłego silnika, który chwilkę postoi. Nie chce mi się wyjmować pompy i jej regenerować dlatego sprzedaję, bo mam jeszcze 2 inne do ogarnięcia z czego jedną zostawiam dla siebie.

P.S. Nie dało się ustawić dawki samym nastawnikiem, bo miała albo za niskie obroty przy zbyt dużej dawce i gasła, lub przy obrotach gdy nie gasła miała zaaaa dużą dawkę. Dlatego W DIS podkręcono obroty na +3 a dawkę zwiększyło na +30 i dopiero udało się osiągnąć 750 rpm i 4,5 mg. Mógłbym w sumie kupić używaną pompę za 500 PLN i mieć nadzieję, że może będzie lepsza, ale nie chce już mi się przy niej dłubać.
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d

Post autor: papwil »

Wydaje mi sie ze ten Bolid Mlodziezy Wiejskiej byl w moim warsztacie na ustawieniu dawki i uzylem calej swojej mocy aby ten agonalny nastawnik byl w stanie pojezdzic jako tako jeszcze przez jakis czas i z tego co pamietam jak na taka rzezbe w gów*** wyszlo calkiem dobrze.
Orz pisze:Nie dało się ustawić dawki samym nastawnikiem, bo miała albo za niskie obroty przy zbyt dużej dawce i gasła, lub przy obrotach gdy nie gasła miała zaaaa dużą dawkę. Dlatego W DIS podkręcono obroty na +3 a dawkę zwiększyło na +30 i dopiero udało się osiągnąć 750 rpm i 4,5 mg.
Naprawde brak slow aby skomentowac ten fragment. Nie napisze juz jaka byla sytuacja wyjsciowa, jakie kroki podjalem i dlaczego takie a nie inne aby osiagnac zadany cel. Ale nie pisz prosze, ze aby ustawic prawidlowa dawke i zniwelowac falowanie nastawnika z dawka ok 1mg zroilem korekcje "obrotow na +3" i dawki na "+30" i osiagnalem 750rpm i 4,5mg bo Raven przestanie sie ze mna kolegowac :lol:

Nie wiem dlaczego silisz sie na to aby stworzyc wrazenie ze tak dobrze ogarniasz sobie te tdsy. Zdaje sie ze wspomiales ze masz nawet DISa ale jak widac nawet to Ci nie pomoglo. Zamiast napisac ze "bylem u papwila i nie wiem jakim cudem udalo mu sie to zrobic ale auto ma teraz dobra dawke i sztywne obroty" to wypisujesz jakies niestworzone rzeczy typu "co, jak i dlaczego zrobiono aby osiagnac 750 rpm i 4,5 mg". Trzeba niestety sobie przyznac ze najwyrazniej nie wiesz co, jak i dlaczego zrobiono ani nawet co osiagnieto. Btw jesli masz rzeczywiscie tego DISa to sobie go podlacz i sprawdz te obroty i jesli rzeczywiscie widzisz tam 750 rpm to warto pomyslec o okularach.
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

Ok papwil, w sumie masz rację. Niepotrzebnie pewne rzeczy napisałem ;) Nie miałem zamiaru nikogo urazić tym bardziej, że nie pisałem u kogo byłem, ale sam się zameldowałeś ;) Nie mówię też, że źle ustawiłeś, bo moje zadowolenie było i jest ogromne. Tyle, że jak dojechałem do pracy i po 20 minutach chciałem nią pojechać to już mi nie odpaliła ;) I tak jest do tej pory. Jak się solidnie nagrzeje i trochę postoi to już nie odpali. Tak samo obroty falują i gaśnie.
Jeszcze jedno, moją wiedzę zaczerpnąłem z praktyki, której nie mam tak dużej jak wielu z was tutaj, dlatego jak czegoś nie wiem to podpytuję, a w razie czego przyznam się do błędu - DIS mam od niedawna i też się go uczę ;)
papwil
Bywalec Gadulec
Model: 530d

Post autor: papwil »

No ma sie co dziwic ze nie odpalila na goraco jak pompa jest do wymiany.

Nie chodzi mi o to ze mnie obraziles tylko ze posty ktore calkowicie mijaja sie z prawda a brzmia fachowo dla laika wprowadzaja innych blad i robia duzy balagan na forum.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

... :lol: Dziękuję, wychodzę. ;]

A tak serio - kolego Orz, słowa które Papwil napisał najlepiej odzwierciedlają to, czego staramy się unikać, czyli "głupiego pisania mądrym językiem". ;] Później ktoś przeczyta ten temat, potraktuje jako fakt i będzie takie rzeczy uskuteczniał, "bo na dizlu tak pisali, a oni sie znajom". Lepiej jednak jest napisać zgodnie z prawdą co i jak, nawet jeśli nie brzmi to arcyfachowo. Różnica pomiędzy praktyką a zasłyszaniem/wyczytaniem jest pokaźna, grunt to się uczyć i rozwijać - a od tego faktycznie jest forum. :]

Co do samego autka - cóż, jak to mówią "z kupy bata nie ukręcisz", nawet jak bardzo byś chciał. W takim agonalnym wypadku nie ma sensu już ratować doraźnie, jeśli pompa pada, to nie pomogą nawet szamańskie modły. Proponowałbym jednak kupić nawet jakąś używkę w lepszym stanie, albo tak jak robisz - sprzedać uczciwie i następny właściciel sobie zafunduje nową pompę sam. Powodzenia w każdym razie życzę.

P.S. O co chodzi z tym czerwonym silnikiem? :D

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
Orz
Bywalec

siudek pisze: P.S. O co chodzi z tym czerwonym silnikiem? :D
Nie wiem... nie ja go malowałem... taki już kupiłem :D

Co do słów, które niepotrzebnie napisałem to tylko wyjaśnię, że napisałem dlatego by podkreślić rozjechaną pompę i może nie w ten sposób co trzeba to ująłem co faktycznie ktoś jak poczyta....
A poza tym temat można zakończyć... problem rozwiązany - (oprócz spisania umowy) nie robię już nic przy tym aucie AMEN :lol:
Awatar użytkownika
krzychus3
Świeżak
Świeżak
Model: 524d/td
Rocznik: 1991

Post autor: krzychus3 »

Koledzy a czy INPA jest możliwość sprawdzenia kata wtrysku ? Od pewnego czasu ciężko pali na ciepłym i zimnym, rozrusznik nowy założony, wymieniłem filtr wyczyściłem zbiornik, dolałem środek do czyszczenia wtrysków, była troszkę ostrzejsza jazda lecz nic to mi nie pomogło, dodam iz gdy ruszam bez gazu (manualna skrzynia) auto przygasa na na 1 biegu czy na wstecznym, i tak w zakresie 1000-1200 obrotów szarpie , poświeciłem kilka nocek na czytanie forum ale powodów może być dużo więc zgłupiałem, od czego zaczać?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek..
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

1. przy jakiej temp. silnika robione były pomiary ze screenów?
2. kąt wtrysku pływa w dość dużym zakresie - wyciągnięte łańcuchy.
3. dawka 6 mg/hub to bieda straszna, trzeba dodać paliwa.
4. Coś jest nie halo z obrotami biegu jałowego, powinno być ~720, 750 to za dużo.

Ale - INPA kłamie, to trzeba by wszystko potwierdzić DISem.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
krzychus3
Świeżak
Świeżak

na rozgrzanym,
carl0s pisze:1. przy jakiej temp. silnika robione były pomiary ze screenów?
2. kąt wtrysku pływa w dość dużym zakresie - wyciągnięte łańcuchy.
3. dawka 6 mg/hub to bieda straszna, trzeba dodać paliwa.
4. Coś jest nie halo z obrotami biegu jałowego, powinno być ~720, 750 to za dużo.

].
1.Po odpaleniu na ciepłym sa obroty cos miedzy 800-950, nie jestem w stanie sprecyzować po okolo minucie mimo ze silnik sie nie nagrzeje ustabilizują sie do tych 750, przeważnie zawsze takie były bo często robiłem test 7 w zegarach nawet podczas jazdy i zawsze pamiętam ze na ciepłym i dobrze rozgrzanym silniku takie obroty się utrzymywały lecz nie martwiło mnie to bo wszystko ładnie chodziło, teraz jednak te szarpanie i przygasanie mnie niepokoi, wolałem najpierw spytać co może być przyczyna zanim udam się do pompiarzy na regulację dawki

2. Tzn co rozrząd do wymiany? łańcuszek?Pompa wtryskowa już się wykańcza? Świecę nie grzeją?Może wtryski leją ?
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

A jakiegoś czary-mary na poprawę odpalania przypadkiem nie masz?

Obroty będą zawyżane jeśli sterownik będzie miał mocno zaniżoną temperaturę silnika... a jeśli temp byłą w pionie to ewidentnie temp jest przekłamana... jeśli nie to... pomiary są bez sensu.
Awatar użytkownika
krzychus3
Świeżak
Świeżak

możliwe ze coś jest , bo ciepły zimny grzeje świece za każdym razem, przez 30tys km nie było żadnych problemów jak jeździłem lecz teraz mnie to martwi te duszenie się przy ruszaniu
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert

Znajdź dziadostwo... usuń... i pewnie w ogóle na ciepłym nie odpali...

Taki efekt tymczasowego pudru na syfie... syf dalej jest i rośnie...
Awatar użytkownika
krzychus3
Świeżak
Świeżak

znalazłem , po odłaczeniu, problem z odpaleniem na rozgrzanym gdyż kontrolka grzania świec gaśnie po 1-2sek, jak odpali objawy te same, usunąć czy zostawić?
Obroty z tym czy bez tego te same utrzymują się na ciepłym.
Wygląda to tak:
Obrazek
ODPOWIEDZ