E36 nie domyka się szyber dach .

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

ineedmonyns
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 318tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

E36 nie domyka się szyber dach .

Post autor: ineedmonyns »

Witam .

Mam problem z szyberdachem w swojej e36, sterowany elektrycznie. problem polega na tym iż przy zamykaniu go owiewka (el. 10) nie domyka się, przez co blokuje całą pokrywę szyberdachu. Patrzyłem na to i sądzę, że winę za to ponosi element (chyba nr13) który jest wytarty . On najeżdża na dźwigienkę (el. 12) która zamyka owiewkę.

Nie jestem pewny czy ten wytarty element ten nr 13 z rysunku , ale jest on zamontowany do pokrywy szyberdachu i wygląda na wytarty i na 100% to owy element zamyka tę owiewkę przed całkowitym domknięciem pokrywy.

Czy ktoś z was miał podobny problem i dał sobie z nim rade tanim kosztem , czy są jakieś zestawy naprawcze do tych prowadnic bo niestety nic nie mogę znaleźć.

Proszę o pomoc.

Obrazek
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Re: E36 nie domyka się szyber dach .

Post autor: GuLuN »

Kolego ale z tego co ja pamiętam to tą owiewkę zamykają ramiona po bokach a podnoszą sprężynki jest tylko 1 opcja zabrudzenie blokuje owiewkę.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
ineedmonyns
Bywalec

GuLuN pisze:Kolego ale z tego co ja pamiętam to tą owiewkę zamykają ramiona po bokach a podnoszą sprężynki jest tylko 1 opcja zabrudzenie blokuje owiewkę.
Tak, zgadza się wszystko . ale aby domkły te owiewke , najeżdżają na te "ramiona" dwa dociski zamontowane na pokrywie szyberdachu. i to z nimi jest problem bo wygladaja na wytarte i dosłownie brakuje 2 mm aby owiewka mineła sie z pokrywą.

Są to typowo elementy ślizgowe i kiedyś spotkalem sie z zestawem naprawczym na stornach Intercarsu. Niestety teraz nie mogę go nigdzie znaleźć i nie wiem co robić. Czy ktoś miał podobna awarię i naprawil to domowym sposobem czy ratuje mnie tylko złom i kupno calego szyberdachu? A moze jednak ktoś wie gdzie zakupić owy zestaw naprawczy do prowadnic ?

Dodam ze prowadnice zostały przezemnie wyczyszczone i nasmarowane i owiewka domyka sie tak jak powinna ale jak pomogę jej palcem , jednak zamykanie szyberdachu poprzez wyciąganie ręki przez boczną szybe i dociskanie owiewki nie wyglada szpanersko i mnie nie satysfakcjonuje heh ;)

Pomocy koledzy!!
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Post autor: GuLuN »

Jak chcesz domowym sposobem dopasuj na te ślizgi albo ramiona kawałek tworzywa np. Teflonu albo coś w ten deseń mocny klej i masz z głowy.
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
ineedmonyns
Bywalec

GuLuN pisze:Jak chcesz domowym sposobem dopasuj na te ślizgi albo ramiona kawałek tworzywa np. Teflonu albo coś w ten deseń mocny klej i masz z głowy.
No ok, spróbuje tym sposobem , dam znać co i jak . Dzięki
Ultimate_TDS
Bywalec
Seria: E34
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Województwo: Pomorskie

Post autor: Ultimate_TDS »

Mocny klej - np. jaki? mam podobny problem i musze go szybko naprawić.
ODPOWIEDZ