Witam posiadam w swojej e39 takie felgi jak na foto Myślałem że to jakiś szajs ale po sprawdzeniu okazało się że to Rondell/MiM więc porządne kółka z tego co się orientuję to Rondelle jak i MiM były OEM do BMW tylko moje niestety chyba nie.
I teraz tak chcę przeprowadzić renowacje tych felg czyli rant w poler i środek na czarno tylko czym wypolerować rant (na pewno papierem o gradacji od 600 do 2000 na końcu pasta tempo)bo ręcznie to masakra?
I drugie pytanko felgi sa niby 2 częściowe ale na prawdę w środku są plastikowe wstawki tam gdzie są śruby jakim podkładem to pokryć?
GuLuN pisze:
I teraz tak chcę przeprowadzić renowacje tych felg czyli rant w poler i środek na czarno tylko czym wypolerować rant (na pewno papierem o gradacji od 600 do 2000 na końcu pasta tempo)bo ręcznie to masakra?
To najpierw przejedź rant scansolem, farba odejdzie momentalnie, a później polerowanie bo jak nie zetrzesz farby scansolem to czeka Cie kilkanascie godzin mozolnego tarcia farby. A scansol sam praktycznie złuszczy farbę.
GuLuN pisze:I drugie pytanko felgi sa niby 2 częściowe ale na prawdę w środku są plastikowe wstawki tam gdzie są śruby jakim podkładem to pokryć?
A może postarać sie je zakleić taśmą do malowania?
No ale czegoś nie rozumiem. Skoro to jest plastik, to musi być jakoś zamocowany do aluminium prawda? Do czego zmierzam - ja bym najzwyczajniej wyrwał chwasta, nie licząc się z uszkodzeniami, tylko później, po zalakierowaniu felg wkleił tam ucięte łebki śrub imbusowych, najlepiej z nierdzewki. Proste i czyste rozwiązanie bolączki.
Ponadto - nie wiem też, czy robiłbym poler rantu. Jak dla mnie efekt, o ile ładny i cieszy oko, o tyle później są problemy z utrzymaniem blasku, aluminium koroduje, matowieje i trzeba polerować znowu, a jak nie daj coś zrobisz feldze np. na krawężniku, to ratuje cię tylko toczenie / frezowanie rantu. Lepiej chyba dać do szkiełkowania całe felgi, i później standard, czyli podkład reaktywny, podkład wypełniający i ładny, nietypowy kolor. Ewentualnie rant dać srebrny z drobnym ziarnem, a rotor w kolorek jakiś.
Śrubkami te plastiki są założone i przyklejone do felgi te linie ciemne na ramionach to klejenie.
Do tego felgi były już polerowane i to całe bo farby nie ma na nich jak zarysowałem kluczykiem to jest od razu alu.
Jawor pisze:Szczerze mówiąc to zacząłbym temat od poszukania ładniejszych felg do e39
To jest już w planie ale najpierw trzeba te doprowadzić do ładniejszego stanu co by za dobre pieniądze poszły i miedzy czasie stalówki kupić na zimę bo niestety mam tylko te co na foto.