E36 318TDS - szarpie na 2biegu i dławi się pod górkę
Moderator: Moderatorzy
-
dzordz
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Śląskie
E36 318TDS - szarpie na 2biegu i dławi się pod górkę
Witam stałych bywalców ,posiadam Bawarke w 1,8tds Touring ,mam mały problem z nią jest założony chip ale tylko jeden ( a widziałem tutaj na forum ze jeden z kolegów wymieniał 2 chipy )odnosnie moich pytań
gdy jade w korku na 2 biegu to szarpie nie da sie za bardzo jechac,to wtedy pozostaje 1lub 3 bieg
drugie pytanie gdy stoje pod górkę i jak mam ruszyc szybciej to zaczyna sie dusic i obroty spadają ,wtedy musze wcisnąc sprzęgło i pomału puszczac żeby sam ruszył
może to byc spowodowane przez chip
wspomne ze po założeniu chipa jest różnica w jezdzie (pozytywna) tylko mnie denerwują te dwie rzeczy ,katalizator wyciety ,zawór EGR zaślepiony
pomocy i pozdrawiam
gdy jade w korku na 2 biegu to szarpie nie da sie za bardzo jechac,to wtedy pozostaje 1lub 3 bieg
drugie pytanie gdy stoje pod górkę i jak mam ruszyc szybciej to zaczyna sie dusic i obroty spadają ,wtedy musze wcisnąc sprzęgło i pomału puszczac żeby sam ruszył
może to byc spowodowane przez chip
wspomne ze po założeniu chipa jest różnica w jezdzie (pozytywna) tylko mnie denerwują te dwie rzeczy ,katalizator wyciety ,zawór EGR zaślepiony
pomocy i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 13:14 przez dzordz, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Seria: E34
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 525tds
- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Re: [E36] 318TDS - chip a "dziwne" zachowanie
1. Proszę się trzymać regulaminu w kwestii zakładania nowych tematów.
2. Proste pytanie- jak auto się zachowywało przed remapem?
2. Proste pytanie- jak auto się zachowywało przed remapem?
"Exercise your inner demons"
E34: "Ulep z samego serca Wielkopolski"
-
dzordz
- Bywalec
Re: [E36] 318TDS - dziwne zachowanie
przepraszam jeśli chodzi o Temat
a co do auta to było dobrze ,tylko irytuje mnie myśl czy tez muszę dac drugi chip ,jak kolega z forum ,bo niby jeden jest z pompy paliwa ,a drugi z turbiny ,,a ja mam tylko jeden
a co do auta to było dobrze ,tylko irytuje mnie myśl czy tez muszę dac drugi chip ,jak kolega z forum ,bo niby jeden jest z pompy paliwa ,a drugi z turbiny ,,a ja mam tylko jeden
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, 11:22 przez dzordz, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojtek_blekitny
- Moderator

- Rocznik: 1994
- Województwo: Wielkopolskie
Turbosprężarka w 318TDS sterowana jest zaworem upustowym, którego działanie NIE jest zależne od elektroniki [i "chipu"], a po prostu od wytworzonego przez sprężarkę ciśnienia (po przekroczeniu założonego ciśnienia następuje pokonanie oporu sprężyny w siłowniku, otwarcie zaworu i upust spalin).
Inna rzecz, że wytworzone przez sprężarkę ciśnienie zależy od energii spalin padających na turbinę , a ta zależy od szybkości spalin i ich masy. A masa spalin od dawki wtryśniętego paliwa, która to sterowana jest przez sterownik silnika
Inna rzecz, że wytworzone przez sprężarkę ciśnienie zależy od energii spalin padających na turbinę , a ta zależy od szybkości spalin i ich masy. A masa spalin od dawki wtryśniętego paliwa, która to sterowana jest przez sterownik silnika
"Exercise your inner demons"
-
dzordz
- Bywalec
acha to czyli cos z chipem jest tak ,bo turbina mi działa normalnie czuc jak od 2000obr cisnie. odrazu auto przyspiesza ,
a te szarpanie na 2 biegu i problem z ruszeniem pod górkę to przez chip ,
a te szarpanie na 2 biegu i problem z ruszeniem pod górkę to przez chip ,
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2012, 11:21 przez dzordz, łącznie zmieniany 1 raz.
- raven_1983
- Ekspert

- Rocznik: 1992
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Mazowieckie
Jedna kość = między innymi dawkowanie paliwa
Druga kość = między innymi mapy wyprzedzenia wtrysku...
Przeważająca większość ofert dotyczy tylko jednej kości.
Druga kość = między innymi mapy wyprzedzenia wtrysku...
Przeważająca większość ofert dotyczy tylko jednej kości.
-
dzordz
- Bywalec
witam mam jeszcze takie pytanie czy ma sens ,w komputerze są dwa chipy orginalne ja mam w jednym wsadzony inny (jakis tuning
) ,co by sie stało jak bym zamienił miejscami te chipy ,jeden orginalny mam schowany ,
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Re: E36 318TDS - szarpie na 2biegu i dławi się pod górkę
Nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić - pytasz się co by się stało jakbyś zamienił kości miejscami? W sensie te kości które masz obecnie w aucie? Jeśli tak, to zadaj sobie to pytanie jeszcze raz i pomyśl - jak możesz "zamienić miejscami" kości z innymi programami, odpowiedzialne za inne ustawienia, sterujące innymi elementami układu wtryskowego ot tak? To tak jakbyś zapytał "ej, mam radio i panel klimatyzacji, co się stanie jak zamienię je miejscami?". ;]
Proste rozwiązanie - jeśli posiadasz oryginalne kości z fabrycznym programem, wstaw te kości i zobacz czy problemy będą występować. Jeśli nie, winowajcą jest nieumiejętnie zrobiony (lub niedostosowany) program. Jeśli tak, wtedy należy szukać dalej przyczyn w układzie wtryskowym/zasilania. Ale dopóki nie wyeliminujesz błędu modyfikacji, nic nikt Ci nie pomoże, gdyż to szukanie po omacku i bez sensu (na zasadzie strzelamy propozycje, może się uda - szkoda naszego i Twojego czasu oraz Twoich pieniędzy).
Pzdr.
Proste rozwiązanie - jeśli posiadasz oryginalne kości z fabrycznym programem, wstaw te kości i zobacz czy problemy będą występować. Jeśli nie, winowajcą jest nieumiejętnie zrobiony (lub niedostosowany) program. Jeśli tak, wtedy należy szukać dalej przyczyn w układzie wtryskowym/zasilania. Ale dopóki nie wyeliminujesz błędu modyfikacji, nic nikt Ci nie pomoże, gdyż to szukanie po omacku i bez sensu (na zasadzie strzelamy propozycje, może się uda - szkoda naszego i Twojego czasu oraz Twoich pieniędzy).
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Ja stawiam na 90% na chip bo powiedz mi czemu Bagor robi 2 chipy ?? żeby ciśnienie i wacha szły w parze a u ciebie pewni jeden element jest zmieniony i masz szopki.

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
-
dzordz
- Bywalec
winowajca na 100% jest chip wsadziłem orginalny program i nic sie nie dzieje ,
Rozmawiałem z Bagorem ,nie ma potrzeby wymiany dwóch chipów ,poprostu mi zle dopasowali program i dla tego takie objawy ,
nazbieram kasy i biore od bagora
Rozmawiałem z Bagorem ,nie ma potrzeby wymiany dwóch chipów ,poprostu mi zle dopasowali program i dla tego takie objawy ,
nazbieram kasy i biore od bagora
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
No i wszystko jasne, prosta łatwa i tania diagnoza. Pozostaje uzbroić się w odpowiedni program - pamiętaj tylko o sprzęgle. ;]
Pzdr.
P.S. Na przyszłość - poprawiłem tytuł tematu, staraj się następnym razem jakoś precyzyjniej tytułować tematy, bo "problem" czy "dziwne zachowanie" raczej nikomu nic nie mówi, a już na pewno nie pomoże w wyszukiwaniu dla innych.
Pzdr.
P.S. Na przyszłość - poprawiłem tytuł tematu, staraj się następnym razem jakoś precyzyjniej tytułować tematy, bo "problem" czy "dziwne zachowanie" raczej nikomu nic nie mówi, a już na pewno nie pomoże w wyszukiwaniu dla innych.
siudek siudkowski
-
dzordz
- Bywalec
siudek pisze:No i wszystko jasne, prosta łatwa i tania diagnoza. Pozostaje uzbroić się w odpowiedni program - pamiętaj tylko o sprzęgle. ;]
Pzdr.
sprzęgło mam nowe
a co do zmiany tytułu to wielkie dzięki ,na pewno sie to juz nie powtórzy
- GuLuN
- Bywalec Gadulec
- Seria: E60-61
- Model: 525d
- Rocznik: 2005
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
Od Bagora to grosze nie ceni 1000 za chipa tylko fajne ceny ma wal od razudzordz pisze:siudek pisze:No i wszystko jasne, prosta łatwa i tania diagnoza. Pozostaje uzbroić się w odpowiedni program - pamiętaj tylko o sprzęgle. ;]
Pzdr.
sprzęgło mam nowewięc zostaje zbieranie kasy
a co do zmiany tytułu to wielkie dzięki ,na pewno sie to juz nie powtórzy

Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!