piotr3 pisze:Witam. Panowie muszę wymienić gumy (nr 2 na rysunku
http://www.realoem.com/bm...33&hg=33&fg=30) mocujące tylną belkę...czy aby je wymienić muszę wymontować całą tylną belkę??? bo mechanik powiedział mi za tą operację 300zł i zastanawiam się czy sam sobie tego nie wymienię...tylko potrzebowałbym małych wskazówek. proszę o porady...
Kolego troche rozbierania jest trzeba:
1. zdemontować układ wydechowy przynajmniej od połowy do samego tyłu
2. zdemontować wał najlepiej cały a nie tylko odkręcać od dyfra
3. rozmontować układ stabilizacji tylnej belki,odkręcić wahacze tylne od belki i odpiąć wszystkie zatrzaski od rurek hamulcowych i czujników abs i klocków,
4.radze wywindować cały tył ściągnąć koła i podłożyć coś solidnego pod wzmocnienia na winde w tylnej części progów tak aby nie przeszkadzały przy demontażu belki, należy coś podstawić pod wahacze aby nie wyrwało przewodów itp, pod dyfer także
Po popuszczeniu tylnej belki od karoserii jest znacznie więcej miejsca do odkręcania górnych śrub dyferencjału
Radze wyciągnąć tylną belke całkowycie, niektórzy twierdą że wymieniają bez wyciągania nie mówie że się nie da ale stopień trudności wzrasta i grzać palnikiem nie bardo pod autem....
Do wyprasowania tulei musisz sobie zrobić ściągacz, kup pierwsze tuleje dopasuj do środka otworu śrubę-pręt gwintowany chyba 16mm ok 60cm długości x2 bo gwint można zerwać + nakrętki oczywiście chyba że dysponujesz prasą hydrauliczną
Wieczorem wkleje zdjęcia ściągacza samoróbki
przed wyprasowaniem dobrze napuść stare tuleje wd40 można też troszke przygrzać palnikiem żeby lżej wyszły ale z umiarem.
Składasz wszystko w odwrotnej kolejności i masz zrobione i jakieś 300 zostaje w kieszeni a cała zabawa zajeła mi w pjedynke ok. 6 godzin z malowaniem belki i piciem piany
Wymieniałem to na jesień więc coś mogło mi umknąć
pozdrawiam