e38 1996r 2.5 tds automat spadek mocy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

promo211
Świeżak
Świeżak
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Podlaskie

e38 1996r 2.5 tds automat spadek mocy

Post autor: promo211 »

Witam. Jestem całkowicie nowy na forum. szukałem podobnych problemów w innych postach ale nie znalazlem. A mianowicie. Moja siódemka cierpi na totalny zanik mocy. Wczesniej jeździła wybornie a teraz porusza się gorzej niż golf II 1.6d;( Sprawa wygląda tak ze auto nieznacznie ciągnie do 2 tys obrotów a im mocniej wciskam gaz tym słabiej przyśpiesza tyle że wchodzi powoli w obroty. Odwiedziłem kilku mechaników i najpierw znaleźliśmy zawór egr (uszkodzony zaworek sterujący zaworem egr) potem komputer pokazał uszkodzony czujnik pedału hamulca który tez wymieniłem(czujnik na halotronach). Ogólnie auto ma napady takie ze moc powraca ale już dawno jej nie było. Przepływka wykluczona, dziura w dolocie też, dawka jest prawidłowa, map sensor działa, parametry pracy tez sąw normie, nie dymi nie kopci, katalizator drożny, wszystkie masy posprawdzane, już nie wiem za co sie złapać, poza tym nie ma skoków mocy co by świadczyło o zabitych filtrach, po prostu witki opadają:/ będę bardzo wdzięczny za jakieś inne sugestje. Z góry dziękuję za podpowiedzi
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Re: e38 1996r 2.5 tds automat spadek mocy

Post autor: carl0s »

promo211 pisze: Ogólnie auto ma napady takie ze moc powraca ale już dawno jej nie było
promo211 pisze:nie ma skoków mocy co by świadczyło o zabitych filtrach
:wink:

Nie to, żebym się czepiał, ale logika wyklucza obie te wypowiedzi na raz. Z tego co mówisz, to tak jakby turbina nie pracowała w ogóle - do 2000 rpm auto "ciągnie", bo to jest 2.5 litra, ale później spodziewasz się czegoś więcej, a tu zonk. Musisz sprawdzić manometrem albo poprzez livedata ile turbo pompuje i czy w ogóle. Rozumiem, że filtry powietrza i paliwa na wszelki wypadek zmieniłeś?
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
promo211
Świeżak
Świeżak

Witam ponownie. Nie wykluczają się wypowiedzi bo chodzi mi o to że czasami przypadkowo moc powraca ale na jak dlugo i czy nie zabraknie jej na kolejnej krzyżówce to nie wiadomo. Wiadomo jednak że jak by szarpała to czegoś jej brakuje czyli albo powietrza albo ropy czyli wymiana filtrów nie była konieczna ale jak to raz na sezon są wymienione. Pompa też jest zdrowa puki co stwierdzone u pompiarza, nawet katalizator sprawdziłem, po prostu do mechaniki nie ma sie co czepiac.... raczej...

Dodano:

doładowanie teżbyło sprawdzane nawet podczas jazdy

EDIT:
Nie piszemy posta pod postem - do tego służy opcja "Edytuj". Proponuję zapoznać się z regulaminem forum.
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Aha, czyli rozumiem, że doładowanie zostało zmierzone podczas jazdy, pod obciążeniem - i ile ono wyniosło dla jakiego zakresu obrotów? To ważne pytanie, bo skoro auto ma pełną moc, silnik pracuje z prawidłowymi parametrami, to jedyne co zostaje to skrzynia biegów - a jak wiemy automaty potrafią robić krecią robotę. Kiedy był wymieniany olej i filtr skrzyni i jak to zostało zrobione? No i kwestia kto i jak sprawdzał parametry pracy silnika, czy był to ogarnięty diagnosta z dobrym sprzętem, czy "sprawdzacz błędów w komputerze".
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
promo211
Świeżak
Świeżak

Witam. Co do sprawdzania parametrów to podłączana była do oryginalnego fejsa serwisowego ale on ukierunkował majstra w złą stronę. Problem został znaleziony :D . Wiązka przepływomierza była uszkodzona :shock: więc już po sprawie :roll: . Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam i życzę wszystkim bezawaryjnej jazdy :twisted:
ODPOWIEDZ