Mam auto BMW E46 320d 136KM z 07.1999r z przepływką BOSCH nr. 0 928 400 314 (soft 7 785575) skorzystałem z usługi chiptuningu i sam sobie wgrałem nową mapę ( zrobioną pod mój silnik). Tuner ostrzegał mnie cytuję
" soft w załaczniku ... ogólnie masz soft przed aktualizacją ... czyli stary ... nie wiem jaki masz numer przepływki ale jeśli starego typu to po wymianie trzeba będzie zrobić adaptacje ... bo inaczej auto nie będzie chodzić poprawnie , to co się dało to poprawiłem na parametry z nowszego softu ale jednak jak jest cały nowy jest lepiej ..."
Okazało się że na 3 i 4 biegu auto dostaje czkawki spalanie tymczasowe nie może dojść do końca skali. Wcześniej na serii auto szło normalnie. Tak tak to po modzie auto idzie piękni na biegu 2 aż pod czerwone pole wciska w fotel, wrzuczam 3 i czkawka jak by ktoś auto przyhamował. Czyli wystarczy teraz adaptacja przepływki według tej instrukcji viewtopic.php?f=25&t=90753 ? Czy może przepływka już do wymiany? czyli reprogramacja z softu 7 785575 na soft 7 789547 nic nie da i będzie to następna kasa wydana w błoto ?
Załączam fotki błędów jak zmierzyłem po saldowaniu moda i krótkiej przejażdżce ( wcześniej przed modem były tylko 2 błędy iglicy i świec)