[e36 325tds] jak zdjąÄ‡ blokade kierownicy

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Świętokrzyskie
Kontakt:

[e36 325tds] jak zdjąć blokade kierownicy

Post autor: smuz »

Witam jestem nowy na forum szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi. Sprawa jest taka dziś rano gdy chciałem wyruszyć do pracy nie mogłem przekręcic kluczyka w stacyjce.Kluczyk dochodził do pozycji pierwszej i odbijał a kierownica była zablokowana ale luzy miała większe niż standardowo po paru minutach mocnego szarpania kierownicą kluczyk przekęcił się i auto odpaliłem ale kierownica była nadal zablokowana poszarpałem troche i odblokowałem ale gdy zgasiłem samochód problem ten sam się pojawił. po jaakimś czasie sytuacja się zmieniła tak że wkładam kluczyk stacyjka sie przekręca i odpalam auto ale blokada kierownicy nie znika musze sie troche nameczyć żeby odblokować i jechac. a więć tak czy wie ktoś gdzie ta blokada się znajduje,jak ją zdemontować i czy nie będzie problemów pod czas jazdy bez tej blokady.
samochód to e36 325 tds z 96r.
Awatar użytkownika
patryk1981
Bywalec Gadulec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2011
Województwo: Śląskie

Re: [e36 325tds] jak zdjąć blokade kierownicy

Post autor: patryk1981 »

Po mojemu to Oby Nie bylo problemu w czasie jazdy,bo wiesz jak sie zablokuje to .... kuku murowane .
Audi A6 C5 rok 2000 - 1.8t - chip 200 HP
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

Masz blokadę w stacyjce czy w kolumnie? Rozbierz jak najszybciej kolumnę i napraw to - jeśli nie czujesz się na siłach to oddaj do warsztatu, nie powinni wziąć więcej niż 100-200zł. Ja bym tak nie jeździł.

Stacyjkę w e36 masz przykręconą "na stale", czyli wkręcone śruby i ścięte łebki. Aby te pręty odkręcić, trzeba naciąć (dobrze ostukać je lekko i dać WD-40, żeby łatwiej puściły). Pod spodem jest dojście do blokady. Albo się coś połamało albo wytarło (złe spasowanie np.), rozwiązaniem jest przełożyć z innej stacyjki sam element uszkodzony (chodzi o zachowanie wkładki, żeby nie zmieniać kluczyka).

Zanim wpadnie ktoś z większym obyciem przy e36 poszperaj w tematach odnośnie kierownicy czy kolumny w e36, może łatwiej będzie Ci się zorientować.

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

to są te dwie śruby u góry na kolumnie?jeśli tak to trzeba deske zdemontować bo dojścia nie mam łatwego a kiery boje się ruszać bo poduszka jest :cry: ale wymieniać stacyjki chyba nie trzeba? miałem to dzis robić ale czekałem na odpowiedzi na forum. według schematu to blokada jest na dole ale jak to wygląda ? czy to jakiś bolec jest?
Obrazek
pod num 2
Obrazek
a czy jak zlikwiduje te blokade całkiem to wszystko będzie w porządku? bo ona tylko jest od kradzieży przecież
Awatar użytkownika
smuz
Bywalec
Kontakt:

temat uważam za zamknięty problemem zajmie się jednak odpowiedni człowiek nie chce czegoś zepsuć
dzięki za pomoc dla siudka
pozdr.

Dodano: 18 Wrz 2012 20:54
problem rozwiazany wlasnie wrocilem od mechanika,nie tak latwo to wymontowac przy najlblizeszej okazji opisze co i jak jesli ktos mialby ten sam problem. Blokada w dwoch czesciach byla ale juz teraz mowie ze lepiej montowac druga stacyjke bo inaczej auto odpala bo trzeba sie przyzwyczaic. Czyli dochodzi nastepna pozycja w stacyjce.
Awatar użytkownika
siudek
Bywalec Wyjadacz
Rocznik: 1975
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: siudek »

No i dobrze, fajnie że ogarnięte.
smuz pisze:[...]ale juz teraz mowie ze lepiej montowac druga stacyjke bo inaczej auto odpala bo trzeba sie przyzwyczaic. Czyli dochodzi nastepna pozycja w stacyjce.
W takim razie czekam na więcej informacji, bo nic z tego zdania nie zrozumiałem. ;]

Pzdr.
siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
ODPOWIEDZ